2023 yılında YouTube’da pazarlama yapmayı planlıyorsanız, öncelikle bununla ilgili gerekli bilgiye sahip olmanız gerekiyor. YouTube’un 50 milyondan fazla içerik oluşturan YouTuberları, düzenli olarak video hazırlıyor. Bu nedenle, içeriğinizin göze çarpması gerekiyor.


Dikkat! YouTube kullanıcılarını eğlendirirken markanızla ilgili farkındalığı nasıl artıracağınızı iyice düşünmeniz gerekir.
Korkutucu gelse de doğru yöntemler ile başarmak mümkündür. YouTube’da pazarlama için 9 adımlı bu kılavuzu bitirdiğinizde, nasıl başlayacağınız konusunda iyi bir strateji yöntemi elde etmiş olacaksınız.

Üç ana temele odaklanacağız:

  1. YouTube kanalınızı oluşturmak  ve optimize etmek.
  2. Oluşturduğunuz veriler ile kitlenizi/rakiplerinizi anlamak.
  3. YouTube reklamları ve etkileyici stratejiler ile YouTube’da reklam vermek.

Şimdi biraz bu maddeleri açıklamaya başlayalım.

9 adımlı YouTube pazarlama stratejisi

Adım 1. İşletmeler için bir YouTube kanalı oluşturma

Başlamadan önce Google’da bir Marka Hesabı açın.Neden Youtube Marka Hesabı açmalıyız? Normal google hesabı kullanarak YouTube kanalınızı oluşturduğunuzda, yalnızca bir kişi Google Hesap sahibi olarak kanala giriş yapabilir.  YouTube hesabınızı bir Marka Hesabı olarak oluşturduğunuzda, birden çok yetkili aynı anda giriş yapabilir.

YouTube kanallarında çok fazla detay olduğundan daha iyi yönetilebilir olması için en az bir veya iki kişiyi görevlendirmek gerekmektedir.

YouTube işletme hesabı oluşturmanıza yardımcı olacak “ İşletmeler İçin YouTube Hesabı Nasıl Oluşturulur? makalemizi inceleyebilirsiniz.

Adım 2. Kitlenizi Öğrenin

İşiniz için YouTube kanalınız, kanalınızla ilgili bir çok istatistik içeren Analytics sekmesine erişmenizi sağlar. Kanalınız ve kitlenizin davranışları hakkında , görüntüleme sayınız, ortalama izlenme süresi, elde edilen gelirler ve videolardaki etkileşim oranı dahil olmak üzere bir çok bilgiye sahip olabilirsiniz.

Analytics sekmesi, abone demografilerinizde de değerli veriler içerir.

Abonelerinizin kim olduğunu bildiğinizi düşünseniz bile, demografi sekmesi altında bulduğunuz konuya çok dikkat edin. Bu veriler, varsayımların ötesine geçmenize ve doğru kitleye ulaştığınızdan emin olmanıza yardımcı olacaktır.

Aşağıdaki gibi soruları yanıtlamak için İzleme Süresi ve Demografi analizlerini izleyin:

  • Videolarınızın nerede ve ne zaman görüntülendi?
  • İzleyicileriniz kaç yaşında?
  • Görüntüleyen kullanıcılar çoğunlukla hangi cinsiyette?

Kitle analizlerini izlemek bir kazan-kazandır stratejisidir. Abonelerinizle ilgili varsayımlarınız varsa, bu harika! Çünkü; artık doğru kitleye ulaştığınızdan eminsiniz.

Varsayımlarınız yanlışsa, içerik stratejinizi istediğiniz kitleye ulaşmak için ayarlayabilirsiniz. Öte yandan, ürününüzün tüm pazarlama ekibiniz için beklenmedik bir demografik bilgi girdiğini öğrenebilirsiniz.

Videolarınızdaki yorumları okuyarak ve yöneterek, kitleniz hakkında kalitatif bilgilere kavuşabilirsiniz. Yorumları okumak her zaman eğlenceli değildir, ancak burada bulduğunuz bilgiler, hem YouTube’da hem de YouTube dışında, pazarlama stratejinizin farklı yönlerini değerlendirmek için çok faydalı olacaktır.

İpucu: YouTube Topluluk Sayfası kitleniz hakkında bilgi bulmak için underrated alandır. Profilinizdeki Topluluk sekmesinin altında, doğrudan aboneleriniz ile etkileşimde bulunabilirsiniz. Kitlenizin nasıl düşündüğüne dair daha derin bir anlayış kazanmak için sorular yayınlayın veya anket oluşturun.

Adım 3. Rakiplerinizi Araştırma

YouTube’daki  rakiplerinizin önüne geçmek istiyorsanız, rekabet analizi önemlidir. Neyse ki, potansiyel fırsatları tanımlamak için ihtiyacınız olan birçok bilgi kendi kanallarında mevcut.

Rakiplerinizin YouTube kanallarına göz atın ve hangi videoların en çok ve en az görüntüleme sayısına sahip olduğunu not edin. Bu videolara göz atın, kitlenizin ne tür içerik izlediklerini ve neyi yapmadıklarını öğrenin. Sonrasında kendi stratejilerinizi kurgulayın.

Kendi videolarınızda yaptığınız gibi, rakiplerinizin video yorumlarını okuyun.

YouTube arama optimizasyonlarında hangi anahtar kelimeleri kullandıklarını görmek için rakip video açıklamalarını okuyun. YouTube’un arama sayfalarındaki sıralamasını ve önerilen video akışlarını artırmak için benzerleri kullanın.

Not: Rakiplerinizin videolarınızda reklam sunmadığından emin olun!

Adım 4. Favori kanallarınızı öğrenin

YouTube’da kendi geçmişinizi izlediğinizde kendinize sorun: Bu videoda ne dikkatimi çekti? En iyi kanalla geri dönmemi sağlayan şey nedir?

Favori YouTube kullanıcılarına dikkat etmek, görüntüleme, abonelik ve katılım sağlamak için izledikleri teknikleri ve en iyi uygulamaları ortaya çıkaracaktır. Favori YouTube kullanıcılarının stratejilerini kendi YouTube’unuzu artırmak için uyarlayabilirsiniz.

Adım 5. Görünürlük için SEO kriterlerini uygulayın

YouTube videolarınızdan yüksek değer elde etmek istiyorsanız, arama için optimize edilmiş olması gerekir.

YouTube’da daha fazla görüntüleme elde etmek için başlığı ile bu konu hakkında ayrıntılı bir makale yazdık incelemek isteyebilirsiniz.

Doğru başlığı doğru anahtar kelimelerle seçin

Başlığın video konusuyla alakalı olduğundan emin olun. Harekete geçirici başlıklar kurgulayın.

YouTube video başlıkları en çok 70 karakter içerebilir. Arama sayfalarında başlığınızın yarıda kalmaması için 60 veya daha azını öneriyoruz.

Dikkat çekici küçük resim yapın

Bir video yüklediğinizde, küçük resim olarak kullanılacak bir görsel seçebilirsiniz. Bununla birlikte, içeriğinizin öne çıkmasına yardımcı olacağı için, küçük resminizi oluşturmanızı ve bu resmin video içeriğini yansıttığından emin olmanızı kesinlikle öneriyoruz.

İlgi çekici bir video açıklaması yazın

Video içeriğinizin kısa bir açıklaması web sitenizi, sosyal medya hesaplarınızı ve hashtag’ler içermelidir.

Video açıklaması için  en önemli noktaların bir özeti:

  • Maksimum 5000 karakter kullanın (muhtemelen bu kadarına ihtiyacınız olmayacak).
  • Başlık ve açıklamada önemli anahtar kelimelere yer verin.
  • Görüntüleyenlerin alakalı noktaları kolayca bulabilmeleri için zaman damgalarına bir “içerik sayfası” ekleyin.
  • Kanalınızdaki farklı oynatma listelerine bağlantı verin.
  • 15 hashtag ekleyin.

Video açıklamanıza hashtag ekleyin

Hashtag, içeriğinizi YouTube’da daha fazla aranabilir kılar. Kapsamlı bir liste yerine az sayıda alakalı hashtag seçin.YouTube’un etiketleme kurallarına göz atmayı unutmayın.

Adım 6.  Videolarınızı planlı yükleyin.

Bir platform olarak, YouTube neredeyse televizyon kadar popüler. Üstelik, abonelerinizden birçoğu YouTube kanalınızı bir TV istasyonu gibi ele alacak.

Profesyonel olun ve düzenli bir programda içerik paylaşın. Abonelerinize, her cumartesi öğle saatlerinde yeni bir video yayınladığınızı söylediğiniz takdirde bunu kesinlikle aksatmamanız gerekecektir.

Adım 7.  Kanalınızı optimize edin

Videolarınızı optimize ettikten sonra, YouTube kanalınızın kendisini optimize etmeniz gerekir. Kanalınızda tutarlı bir deneyim sağlayarak, daha fazla görüntüleme ve daha da önemlisi bu görüntülemeleri kalıcı abonelere dönüştürebilirsiniz.

YouTube profiliniz için:

  • Anahtar kelime açısından zengin bir biyografi
  • Göz alıcı bir banner resmi (2560 x 1440 piksel, 2MB maks.)
  • Web sitenize ve sosyal medya profillerinize bağlantılar
  • Yer ve iletişim bilgileri

oluşturun.

Ayrıca, YouTube profilinize Öne çıkan kanalların bir listesini de ekleyebilirsiniz . Öne çıkan kanallar abonelerin ilgilerini çekerek sayfanıza değer katacaktır.

Videolarınızı farklı dillere çevirin

YouTube’a göre, bir YouTube kanalının görüntülemelerinin %60’ından fazlası, içerik oluşturucunun kendi ülkesinin dışındadır. Siz de YouTube videolarınıza altyazı ekleyerek erişiminizi genişletin.

Maliyetli olacağını düşünüyorsanız, korkmayın 🙂

Aslında, hayran kitlenizden ücretsiz çeviriler yapabilirsiniz! Bunu yapmak için videolar için topluluk katkılarını açmanız gerekir:

  • Sağ üstte hesap adınızı tıklayın ve İçerik Stüdyosu’na gidin.
  • Soldaki menüde Çeviriler ve Çeviri> Topluluk Katkıları‘nı tıklayın .
  • Topluluk katkılarını etkinleştirmek için tüm videolar için aç‘ı tıklayın.

Adım 8. YouTube reklamlarını deneyin

YouTube kanalınız, kullanıcıların içeriğinizi görebileceği yegane yer değil. Paranız varsa YouTube reklamları için de ödeme yapabilirsiniz.

YouTube reklam çeşitleri neler?

  • Atlanabilir video reklamlar
  • Atlanamayan video reklamlar
  • Tampon reklamlar
  • Yer paylaşımlı reklamlar
  • Görüntülü reklamlar
  • Sponsorlu kartlar

Adım 9. Analiz edin ve uyarlayın

YouTube kanalınızı oluşturdunuz, düzenli olarak içerik yayınlıyorsunuz. Tebrikler – ama henüz bitmedi! Analiz etmek çok önemli eğer kendiniz analiz edemiyor ve bir uzman desteğine ihtiyaç duyuyorsanız bir sosyal medya ajansı ile çalışabilirsiniz.

YouTube kanalınızın bakımı ve büyümesi sürekli izleme gerektirir. Bu yüzden YouTube Analytics‘i kontrol edin :

  • Abone sayısında önemli değişiklikler
  • Yeni veya değişen kitle demografisi
  • Video oynatma yerleri ve trafik kaynakları
  • Cihaz raporları (mobil, masaüstü, akıllı TV’ler vb.)

Ek olarak, yorumlarınızı mutlaka okuyun. Bu, kitlenizin video hakkında tam olarak ne düşündüğünü ve kanalınızı tam olarak öğrenmenin en iyi yoludur. Bir sonraki videonun nasıl yapılacağı hakkında somut önerilerde bulunabilirsiniz!

YOUTUBE’DA DAHA FAZLA GÖRÜNTÜLEME NASIL KAZANILIR?

Etkili YouTube videoları oluşturmak için 6 ipucu

YouTube içeriklerinizi görüntülemeleri ve paylaşımları en üst düzeye çıkarmak için son derece etkili YouTube videoları oluşturmak için 6 ipucu hazırladık.

  1. YouTube’un video özelliklerini takip edin

YouTube için olması gereken video formatları yükleyerek başlayın.

  • Önerilen boyutlar: 426 x 240 piksel (240 piksel), 640 x 360 piksel (360 piksel), 854 x 480 piksel (480 piksel), 1280 x 720 piksel (720 piksel), 1920 x 1080 piksel (1080 piksel), 2560 x 1440 piksel (1440 piksel) and 3840’ye göre 2160 piksel (2160p)
  • Minimum boyut: 426 x 240 piksel
  • Maksimum boyut: 3840 – 2160 piksel
  • Desteklenen görünüm oranları: 16: 9 ve 4: 3
  • Önerilen teknik özellikler: .MOV, .MPEG4, MP4, .AVI, .WMV, .MPEGPS, .FLV, 3GPP veya WebM
  • Maksimum dosya boyutu: 128 GB
  • Maksimum uzunluk: 12 saat uzunluğunda
  1. Bazı iyi kayıt ekipmanlarına yatırım yapın

Bu ipucu oldukça basittir: Orijinal içerikleriniz için videolarınızı HD olarak çekin ve kaliteli bir mikrofona yatırım yapın. İçeriğiniz daha profesyonel görünecek ve hissedilecektir.

  1. Harekete geçin

Videonuzun ilk 15 saniyesi dikkat çekmek için çok önemlidir.

  • Özel fragman sunabilir,
  • Videonuzu özetleyebilir,
  • Bir kampanya veya çekiliş oluşturabilirsiniz.
  1. Daha uzun videolar

Gelin beraber bir istatistik yapalım.

Bu oldukça basit bir mantık:
Daha uzun videolar = daha fazla izlenme süresi=YouTube SEO için etkilidir.

  1. Canlı akış etkinliklerini programlayın

Canlı yayınlar, en sadık abonelerinizi ödüllendirmenin harika bir yöntemidir. Etkinlik zamanını tanıtın ve kitlenizle doğrudan iletişim kurmak için YouTube Canlı Akışı kullanın. Normal videolarınız hakkında geri bildirim almak için bile canlı akışları kullanabilirsiniz.

6.Bitiş ekranı ekle

Son ekranlar, görüntülemenizi genişletmek için gereklidir. Kanalınızdaki diğer videoları veya oynatma listelerini ziyaret etmek, abone olmak veya görüntüleyenleri web sitenize yönlendirmek için harekete geçirici mesajlar ekleyebilirsiniz.