Belirli sebeplerden dolayı sunucu değişikliği mi yapmak zorunda kaldınız, bu değişikliğin sebebi ne olursa olsun (eski sunucunuz ile anlaşmanız bitmişse, farklı ve daha hızlı bir sunucuya geçmeniz gerekiyorsa, daha uygun ve güvenilir bir sağlayıcı bulduysanız.) SEO kontrol listesi oluşturmanız ve kontrol etmeniz gerekmektedir.

Sunucu değişimi sırasında herhangi bir kayıp durumu yaşamamak için öncesinde ve sonrasında yapmanız gerekenler bulunmaktadır. Hazırsanız sizlere sunucu değişikliği sonrası SEO kontrol listesini maddelendirme biçimde anlatıyorum.

Hepsinden Önce Yedeğinizi Alın!

Site taşıma, sunucu taşıma gibi işlemlerde site yedekleme işlemi yapılması unutulmamalıdır. Herhangi bir ters durumda eski sürümünüze dönebilmelisiniz. Bu sizin için oldukça önemlidir, aksi takdirde temanızdan, içeriklerinizden ve hatta tüm verilerinizden olabilirsiniz.

Veritabanı Yedeğinizi Alın

Genellikle bir sorun oluşmayacağı düşünülse de, sunucu taşıma işleminde hasar alma ihtimali en yüksek olan birim, veritabanı birimidir. Veritabanı kaybınız sonucunda siteniz kullanılmaz hale gelebilecektir. Veritabanınızın bozulması sonucunda neler olabileceğine birlikte bakalım:

  1. Veritabanının bozulması, mevcut verilerin kaybolmasına neden olabilir.
  2. Kullanıcıların web sitesine erişimini engelleyebilir veya geciktirebilir.
  3. Web sitesinde gerçekleştirilen işlemlerde hatalara neden olabilir.
  4. Web sitesinin genel hız ve diğer performanslarını etkileyebilir.
  5. Web sitesinin düzgün bir şekilde gösterilmesinde sorun oluşturabilir.
  6. Güvenlik açıkları oluşturabilir ve sızıntılar gerçekleşebilir.

Öncesinde ve Sonrasında Sayfa Sayısı Kontrolü Yapınız

Siteniz sunucu değişikliği sırasında bir hata ile karşılaşabilir ya da olası bir PHP versiyon hatası ile karşılaşabilir, bu durumun önüne geçmek için sunucu değişikliği öncesinde Screaming Frog ya da başka bir site tarama aracı ile sitenizi tarayın ve sayfaların linklerini bir dosyaya kaydedin.

Bunu yapmamızdaki amaç, sunucu değişimi sonrasında yeniden tarama yaptığımız takdirde çok hızlı bir şekilde sayfa sayılarını karşılaştırıp, eksikleri kontrol edebilmektir.

Öncesinde ve sonrasında sayfa kontrolleri yapılması gerekmektedir.

Taşınan Sunucunun PHP Versiyonunu Kontrol Edin

Taşınan sunucunun PHP versiyonunu ve taşınacak sunucunun PHP versiyonlarını inceleyin, olası PHP versiyon güncellemelerinde veya düşürmelerinde grafik sorunları ve kod sorunları yaşanabilecektir. Eğer mümkünse aynı PHP sürümünü kullanmaya dikkat edin.

Robots.txt ve Sitemap Yapısı

Robots.txt tarafından hangi sayfaların indekslenmesine izin verildiği, hangi sayfaların izin verilmediğini yeniden gözden geçirmeniz gerekmektedir, aynı şekilde veritabanından otomasyon şeklinde çekilen bir sitemap kurgusu olabilir. Sitemap verilerini de yeniden kontrol etmeniz önerilir.

Robots.txt Kontrollerini Nasıl Yapabilirsiniz?

Robots.txt, sitenin içerisinde yerleştirilir. Bu sebeple ana sayfa üzerinden robots.txt URL’si ile giriş sağlayabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse:

www.clicksus.com/robots.txt

Sitemap Kontrollerini Nasıl Yapabilirsiniz?

Sitemap kontrolleri de aynı robots kontrolü gibidir. Sitemap veritabanı ile yazılan kod dizini olduğu için, uzantısı .xml olarak geçmektedir. Ana sayfa üzerinden sitemap.xml URL’si ile giriş sağlayabilirsiniz. Örnek vermem gerekirse:

www.clicksus.com/sitemap.xml

SSL Sertifikasını ve Yönlendirmeleri Kontrol Edin

SSL sertifikasının olması bir site için vazgeçilmezdir. Sunucu taşıma işleminde SSL sertifikası değişikliği yaşanabilir, bu durumun önüne geçmek için SSL sertifikasını hızlı bir şekilde kontrol edebilirsiniz. Bu kontrolü farklı web sitelerinden hızlı bir şekilde kontrol edebilirsiniz.

ssl sertifikası nasıl kontrol edilir

SSL Sertifikasını Manuel Olarak Nasıl Kontrol Edebilirim?

SSL sertifikasını manuel olarak kontrol etmek oldukça kolaydır, SSL sertifikası olan site otomatik olarak https:// URL yapısı ile çağırılır. Bu yapıyı bozmaya çalıştığınızda ise 3xx yönlendirme ile yönlendirilmiş olması gerekmektedir. Bunun kontrolünü ise https:// yapısını http:// ile değiştirdiğiniz zaman sitenin https:// URL yapısına dönüp dönmediğini kontrol ederek sağlayabilirsiniz.

İzleme Kontrollerini Sağlayın

Sitedeki sunucu değişimi sonrası kodların kontrollerini sağlamanız gerekir. Google Analytics, Facebook Pixel, Google ADS gibi izleme kodlarının kaybında, oluşturduğunuz reklamların kaybı, istatistik kaybı gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabilecektir.

Sayfa kaynak kodlarından bu kontrolü hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz, aynı şekilde WordPress gibi sağlayıcılardan da hızlı bir şekilde ulaşabilmeniz mümkündür.

Bu kontrollerin yanı sıra sizlerin de kendinize has düzenlemeleri ve site yapısı olabilir, bu yapı kontrollerini sağladıktan sonra veya yedekledikten sonra sunucu taşıma işleminizi başlatabilirsiniz.

Sunucu taşıma işlemleri genellikle otomatik olarak sağlansa bile, sunucu taşıma işlemindeyken dikkatinizi o bölüme vermenizi ve sürekli olarak kontrolleri sağlamanızı öneriyoruz. Ne kadar erken şekilde fark eder ve düzenlerseniz, siteniz Google botları tarafından o kadar sorunsuz taranacak ve sizlere taşıdığınız sunucunun artılarını gösterecektir.

Site migration, SEO migration gibi işlemlerde yetersiz kalıcağınızı düşünüyorsanız SEO ajansı ile iletişime geçebilir ve işlemlerinizi güvenli bir şekilde sağlayabilirsiniz.