WordPress Site Hızlandırma

WordPress, dünyanın en çok tercih edilen kişisel yayın ve içerik yönetim sistemidir. Her 3 web sitesinden birinin tercih ettiği WordPress, arama motorları tarafından sevilen, SEO, Responsive, dostu içerik yönetim platformudur. Tabi SEO yaparken en çok aklımızı karıştıran farklı bir durumda site hızıdır. WordPress altyapısı ile çalışan web siteler zamanla ağırlaşabilir düşük performans gösterebilir ve web site sahipleri WordPress site hızlandırma yöntemleri için kafa yormaya başlayabilir.

Bu yazımızda WordPress altyapılı web sitenizin SEO açısından da en önemli noktalarından birisi olan hızlandırma konusu üzerine değineceğiz. Aslında bilindik ezber yöntemlerin dışında, kişisel olarak kendinizin belirleyebileceği WordPress altyapılı sistemler için eklenti ile site hızlandırma ya da eklentisiz manuel yöntemlerle site hızlandırmayı deneyebilirsiniz. Sitenizin performansını etkileyeceğini düşündüğümüz konuları biz tek tek ele almak istedik.

Öncelikle siteniz hızlı mı değil mi bunu öğrenerek işe başlamak sağlıklı olacaktır.

Web site performans ölçüm araçları

1. GTmetrix (https://gtmetrix.com)
2. WebPagetest (https://webpagetest.org)
3. Google PageSpeed Insights (https://www.thinkwithgoogle.com/intl/tr-tr/feature/testmysite/)
4. Google Test My Site (https://www.thinkwithgoogle.com/intl/tr-tr/feature/testmysite/)
5. YSlow (http://yslow.org/)
6. Pingdom (https://www.pingdom.com/)
7. KeyCDN Website Speed Test (https://tools.keycdn.com/speed)
8. Dotcom-Monitor (https://www.dotcom-monitor.com/)
Bu araçlarda sitenizin hız ölçümünü yapabilir ve derecelendirebilirsiniz. Şimdi ise size sitenizin hızı için yapılacak tüm aşamaları ayrıntılı bir şekilde anlatacağız ve sitenizin hızını ilerleteceğiz.

Daha Hızlı Site İçin Hosting Seçimi

Öncelikle Hosting seçimi çok önelidir. İlk adım olarak, ihtiyacınızı belirlemeniz lazım. Örneğin siteniz e-ticaret sitesiyse, çok fazla ürün barındırıyorsa CDN konusuna dikkat etmek gerekir ve paylaşımlı hosting seçmeniz , sağlıklı bir seçim olmayacaktır.
CDN konusuna değinirsek eğer,
Herhangi bir host firmasında, dosyalarınız server altında depolanır ve depolanma firmanızın serverları neredeyse orada, konumu neredeyse tek bir noktada depolanmış olur.
Örneğin x lokasyonundaki host firmanıza bağlanan, x konumundaki ziyaretçi ile y konumundaki ziyaretçinin site açılış hızları aynı değildir.
Mesafe arttıkça sayfaların dolum hızıda artar. CDN ise bu duruma müdahale edebilir. İyi bir CDN sitenizin hızını arttırabilir.
CDN entegrasyonunuzdan sonra ise Google sıralamanızın, hızınızın çok yüksek bir oranda değiştiğini göreceksiniz.
Satış sırasında size vadedilen “veritabanı fırsatları”,”ssl ayarları”,”saklama alanları” gibi önemsiz fırsatların sizi kandırmasına izin vermeyin. En az 1GB RAM ve 1 CPU kaynak gerekir. İhtiyacınıza göre de bu şekillenmektedir.

İhtiyacınız olan temayı ve gereksiz eklentileri kullanmayın. Aynı işlevi yapan eklentilerden, araçlardan kaçının. Eklenti olmadan da çözebileceğiniz sorunları eklentisiz çözmeye gayret edinin. Örneğin, header ve footera yazabileceğiniz herhangi bir kod için eklenti değil de tema düzenleyicisinden ya da c-panelden kodlara erişerek eklemek ya da çıkartmak istediğinizi kodları düzenleyebilirsiniz.

Görsel Optimizasyonu

Görsel optimizasyonunuza dikkat edin.
Sitenizin ilk adımından önem göstermelisiniz bu noktaya aslında. Şöyle ki jpeg yüklenebilecek alanlara png görsel yüklemesi yapmayın.
500x500px jpeg alanına +500px den büyük boyutlar yüklemenize gerek yok. 150 KB’nin altındaki tüm görseller sitenizin sağlığına eş değer ilerler.
Görsel MB, KB, GB’lerini küçültmek için Tiny PNG adresinden görsellerinizi optimize edebilirsiniz.
CSS ve JS Optimizasyonu

CSS ve Js Dosyalarını küçültüp minimize ederek de site hızını etkileyecek çok önemli bir faktördür. Bu aşamada ise ulaşmak istediğimiz amaç ise boşlukları, virgülleri, boş satırları ve gereksiz karakterleri ortadan kaldırarak ciddi oranda site hızını yükseltmek.

u işlevi yaparken, manuel yapmak daha sağlıklıdır. Eklenti ile yapılabilecek bir şey olsa da size öncelikle manuel yapmanızı öneririm. İlk olarak ftp den ya da c-panelinizden sitenizin yedeğini alarak başlayın. Herhangi olumsuzluklarla karşılaşmamak adına. Sonrasında ise dosyalarınızı CSS ise: https://cssminifier.com/ JS ise: https://www.toptal.com/developers/javascript-minifier/ HTML ise: https://www.willpeavy.com/tools/minifier/ bu araçları kullanarak kodunuzu kopyalayın ve aracınıza yapıştırın. Minify edilmiş kodunuzu ise Minify edilmemiş kodunuz ile değiştirin.
Bu şekilde ilerleyerek sıkıştırmalarınızı tamamlayabilirsiniz.

Eklenti olarak ise, cache WordPress cache eklentileri kullanabilirsiniz. Örneğin;

• Lite Speed Cache
• WP Rocket Cache
• WP Fastest Cache
• Comet Cache
• W3 Total Cache
• Cache Enabler
• WP Super Cache

Eklentilerini sıralayabiliriz.

GZIP Sıkıştırma

GZIP Sıkıştırmayı Kullanın. Bu sıkıştırma yolu bilgisayarınızdaki dosyaları sıkıştırdığınızda aldığınız verimli sonuçlar ile eşdeğer aslında. Eklenti kullanmadan aşağıdaki kodu .htaccess dosyasına eklemeniz yeterli. PageSpeed Ninja eklentisini kullanarak GZIP sıkıştırmayı etkinleştirebilirsiniz.

AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html
AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE text/css
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript

Veri Tabanı Bakımı

İlk olarak yedeğinizi almalısınız. En ufak hatanızda her şey alt üst olacaktır. Yedeğinizi almadan işlemlerinize başlamamalısınız. Sitenizde sildiğiniz her şey çöp sepetinde durur. Otomatik olarak ise 30 günde veritabanınız temizlenir. Bunu daha az bir süreye indirmek yükten kurtulması demektir. Wp-config.php dosyasına ulaşmanız gerekmektedir. Ardından aşağıdaki kodu ekleyebilirsiniz

define( ‘EMPTY_TRASH_DAYS’, 5 );

bu kod 5 günde bir veritabanı temizlemesi yapacaktır.

Veri tabanı Onarımı

Bildiğiniz gibi WordPress bizlere veritabanımızı onarmamız için bir seçenek sunuyor.
http://sizinsiteniz.com/wp-admin/maint/repair.php adresine gidip veritabanımızı tek bir tıklamayla onarabiliriz.

Bu işlemi yapabilmek için;
Yapmanız gereken FTP üzerinden veya cPanel üzerinden wp-config.php sayfasına ulaşmak ve ardından alttaki kodu eklemek;

define('WP_ALLOW_REPAIR', TRUE);

Kodu ekledikten sonra http://sizinsiteniz.com/wp-admin/maint/repair.phpadresine gidip veri tabanımızı tek bir tıklamayla onarabiliriz.

Yazı cachelerini (ön izlemelerini) kaldırma

Sitenizde bir yazıyı sayfayı yayınlamadan önce ön izlemeye tıklamanız ya da taslak olarak arkada kalması da veri tabanınızda yer kaplaması demektir.

Bizim burada ki amacımız ise veri tabanına kaydetmesini engellemek.

Yapmanız gereken FTP üzerinden veya cPanel üzerinden wp-config.php sayfasına ulaşmak ve ardından alttaki kodu eklemek;

define('WP_POST_REVISIONS', FALSE);

Kaldırdığınız, sildiğiniz eklentilerin verilerini silmemiz gerekiyor. Bu veriler ise wp-options tablosu altında toplanmaktadır.

Veri tabanınızın yedeğini almaktan başlamalısınız bu çalışmamıza.

WordPress Clean Options eklentinizi sitenize yükleyin. Sonrasında eklentinin ayarlarına ulaşın.

wp-optimize

Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi Don’t show the kwon WordPress core options işaretleyerek Find Orphaned Options butonuna tıklayın.

wordpress-hizlandirma
Sonrasında karşınıza aşağıdaki resimdeki gibi bir ekran çıkacaktır.

wp-optimize
Bu alan biraz riskli. Eklentilerinize ait tüm tablolar burada sıralanmaktadır. Bazı eklentilerin, tablodaki isimleri farklı olabiliyor. Bu aşamada ise farklı tablo isimlerini, Google’dan araştırarak bulmanızı tavsiye ederim.

Silmek istediğiniz tabloları belirledikten sonra yan tarafındaki kutucuğu işaretlemilisiniz. Seçtiğiniz tüm tabloları silmek için ise, aşağıdaki resimde görüldüğü gibi gibi view selected options information butonuna tıklamalısınız.

wp-optimize
Bu aşamadan sonra ise, eklenti bize son kez emin olup olmadığımızı soruyor.
Silmek istediğiniz tüm tablolar eğer eski bir eklentinize ait tablo ise, Yes, remove all of these… seçeneğini seçip submit butonuna tıklayarak veri tabanımızdaki gereksiz tablolardan kurtulmuş olduk. Ve bu aşamayı tamamlamış olduk.

wp-optimize

Eklentiler İle WordPress Veritabanını Optimize Etmek

Veri tabanınızda data girişlerinizde temizleme yapsanızda işlevsiz yer kaplamaya devam edecektir. Bu işlevsizlikler yük bindirerek iste yavaşlamasına sebep olacaktır.

Bu aşamada ise phpmyadmin paneli zor ve riskli olacağı için WP-DB Manager eklentisi ile işlem yapabilirsiniz.

İlk olarak eklentinizi yükleyin ve Database – Optimize DB sekmesine ulaşın.

Aşağıdaki ekran karşınıza çıkacaktır. Optimize yapmak istediğiniz başlıkları Yes olarak işaretleyin. Hepsini işaretleyebilirsiniz, bu sitenize zarar verecek bir işlem değildir. Sonrasında altta bulunan optimize butonuna tıklayın.

wp-optimize

Sonrasında ise onarma işlemini gerçekleştireceğiz. Yine aynı panel üzerinden Database – Repair DB sekmesine ulaşın. Aşağıdaki resimdeki gibi bir ekran ile karşılaşacaksınız. Onarmak istediğiniz tüm tabloları Yes olarak işaretleyin. Bu aşamada da tümünü işaretlemenizi öneririm. Zararsız bir işlemdir. Ardından Repair butonuna tıklamalısınız.

wp-optimize
Bir sonraki aşama ise kaldırmak istediğimiz tabloları sileceğiz. Yine aynı panel üzerinden Database – Empty/Drop Tables sekmesine ulaşacağız.
Burada önemli bir nokta bulunmakta. Eğer sildiğiniz eklentinin tablosu burada mevcut ise silme işlemini gerçekleştireceğiz, haricinde hiçbir işlem silmeyeceğiz.

Bu aşamada sildiğiniz fakat tablosu mevcut olan, tabloya ait her şeyi drop (düşür/sil)olarak seçerek Empty/Drop butona tıklamalısınız.

İşlem tamamdır. Sabai discuss eklentisine dair her şeyi artık veritabanımdan da sildim ve böylece WordPress veritabanı temizleme işlemin bir adımını daha tamamlamış olduk.

wp-optimize
WP-Optimize Eklentisi ile Optimizasyon / (WordPress Veritabanı Temizleme)

WordPress sitenizde günde yüzlerce spam yorum alıyorsanız ayrıca yazdığınız her yazıyı, yazım aşamasında WordPress tarafından belirli zaman aralıklarında otomatik taslak olarak kaydediliyor ve her yazımı yazdığımda ön izleme olarak yazımın nasıl göründüğünü kontrol ettiğiniz zaman, bu işlemlerin her biri işlevsel görünse de, veri tabanınızda yer ediyor ve sitenizin yavaşlamasına sebep oluyor.

Bu sorunumuzda ise WP-Optimize eklentisi ile işlem yapacağız.

Eklentimizi sitemize yükledikten sonra ise, Karşınıza aşağıda ki resimdeki gibi ekran çıkacak. Benim işaretlediğim seçenekleri işaretleyerek, RUN ALL SELECTED OPTIMIZATIONS butonuna tıklayabilirsiniz.

wp-optimize
Şimdilik söyleyeceklerimiz bu kadar. Eğer sizlerin de WordPress site hızlandırma konusu ile ilgili farklı deneyimleriniz ve başarılı bulduğunuz yöntemleriniz varsa bize yorum olarak yazabilirsiniz! SEO Ajansı ile iletişime geçerek daha kesin sonuçlar elde edebilirsiniz. Bol trafikli günler dileriz.