Öncelikle hemen belirtelim yeni girişim e-ticaret sitelerine yönelik SEO faydalarına değinmek için oluşturduğumuz bir içeriktir.
E-ticaret, çağımızda günden güne artan kullanıcıları ile iş dünyasındaki itibarını arttıran sektörlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Farklı altyapılarla kurulan e-ticaret siteleri ortak bir payda da buluşuyor. SEO ve SEM. Özellikle startup bir girişimde marka bilinirliğinizi arttırmak ve sektörde ayaklarınızı yere sağlam basabilmek adına web sitenizi en iyi şekilde ziyaretçilerinize sunmanız gerekir. Genelde bir web sitesine ziyaretçi getiren araç arama motorları ve/veya reklamlar olduğu için kullandığımız araca ne kadar önem verdiğimizi göstermek açısından SEO ve SEM tarafında da adımlar atmalıyız.

e-ticaret-seo-nedir

SEO dendiğinde bir e-ticaret sitesi için sadece on-page ve off-page olarak ele almak yetersiz kalabilir.  Bir e-ticaret sitesi için rakip ve kelime analizinin ilk etapta çok iyi yapılıp bir düzene sokulması gerekir. Aranma hacmini arttırmaya yönelik kelime ve kelime gruplarına ürün sayfalarında yer verilmesi gerekir.

Küçük bir detay ; sadece çok aranıyor diye kelimelerinizi sürekli değiştirip yoğunluk sağlamaya çalışmaktansa seçtiğiniz kelimeye yönelik site içi semantik yapısını kurmaya gayret göstermek daha faydalı olacaktır. Anahtar kelimemizi merkeze alıp bağdaşan kelimelerle onu desteklemekte fayda var. Aranma hacmini arttırmaya yönelik ilgili kelime ve kelime öbeklerini de merkeze yerleştirdiğimiz anahtar kelimemizin etrafında yer verebiliriz.

Ticaret yaparken güven duygusunun ne kadar önemli olduğundan bahsetmeye gerek yok, e-ticaret sitelerinde de bu güveni sağlamak çok önemlidir. Bu yüzden ziyaretçiye ürüne dair bilgilerin verilmesi, kullanıcı yorumlarının sunulması(isteğe bağlı), görsellerin net olması, sayfa hızının düşük olması ve satış işleminin sorunsuz yapılması gibi faktörler hem ziyaretçi tarafında hem de arama motorları tarafında bize artı sağlayacak durumlardan yanlızca birkaçı. Ziyaretçinin sitede vakit geçirebileceği, ilgisini çekecek ve ihtiyaç duyabileceği diğer ürünleri de görebileceği algı sistemini tetikleyecek odak noktaları oluşturmak ve onu aksiyona itecek bir sistem kurmak gerekir. Bu şekilde bounce rate oranımız da düşmüş olur.

SEO tarafında bu algıyı oluşturabilmek SEO yönetimini yapan şirketin veya kişinin on-page taraftaki bilgisi ve tecrübesi ile de alakalı bir konu. Startup e-ticaret girişimlerinin en çok zorlandığı kısımlardan biri olan bütçe ve müşteri portföyünü oluşturabilmek konularında da SEO’nun faydalarını görebilmek mümkün. Bir e-ticaret sitesinin SEO’dan uzak olması hem daha fazla reklam vermesine yani daha fazla para, zaman ve emek harcamasına hem de hem de sitenin kalitesiz ve güvensiz görünmesine sebep olacaktır. SEO direkt olarak olmasa da dolaylı yollardan kalite skorunu arttırır, reklam maliyetlerinizi düşürür. Direkt olarak ise site sağlık skorunuzu yükseltir, markanızın bilinirliğini ve kalitesini arttırmada yardımcı olur.

Bir e-ticaret sitesi olarak arama motorları ile iyi geçinmek hem sizin hemde girişiminizin yararına olacaktır.

E-Ticaret Sitesi Sahipleri SEO Şirketlerini Seçerken Nelere Dikkat Etmeli ?

Böyle bir içerik oluşturmuşken bu konuya da kısaca bir değinmek gerektiğini düşündüm.

Bir SEO şirketi e-ticaret sitelerini insanların ekmeğini kazandığı bir platform olarak görmeli ve ona göre bir yol haritası oluşturmalıdır.

Öncelikle üzerine konuşulan sitenin spam riski tartılmalıdır. Çünkü genelde önceden yapılan SEO çalışmalarında uygulanan agresif yöntemler kısa süreli yükselişlerin ardından gerilemeye sebebiyet verir. Link inşaasında kullanılan platformların mantıklı, açıklanabilir yerler olması gerekir. Tool kullanımının amaca uygun, iyi ve efektif olması, rakip analizlerinin yapılması ve izlenen yöntemler çok önemlidir. Eğer bir SEO şirketi rakiplerin yaptıklarını yaparak sitenize çalışmalar yürütüyorsa bu durum sizi daha iyi yapmaz. Çünkü rakipleriniz her zaman 1 adım önünüzde olacaktır. Rakiplerin ne yaptıkları bilinmeli ve anlanmalıdır ancak fark yaratmak adına daha iyisi nasıl olabilir, daha kreatif link düzenleri, site içi/dışı linklemeler, keyword mapping vs. bunlar üzerine kafa yorulması gerekir.

Asıl önemli olan sitenizin neye ihtiyacı olduğudur. Peki sizin sitenizin neye ihtiyacı var ?

Clicksus.com buradaki sayfasından sitenizin incelenmesine yönelik talepte bulunabilirsiniz.

Teşekkürler…