Threads, an Instagram app, Twitter’ın yeni rakibi olarak çıktıktan yaklaşık 5 gün sonra 100 milyon kullanıcı barajını geçti. Mark Zuckerberg’in açıklamalarına göre ilk 4 saatte ise 5 milyondan fazla kişi Threads uygulamasına kayıt oldu.

Meta ekibi tarafından yönetilen bu uygulama rakibi olan Twitter ile çok benzemektedir. Fakat Threads nedir? Threads uygulaması ile Twitter uygulaması arasındaki farklar nelerdir?

Threads Uygulaması Nedir?

Threads, Ekim ayında 2 milyar aktif kullanıcıya sahip olan ve Meta ekibi bünyesindeki Instagram uygulaması ile bağlantılı bir uygulama olarak piyasaya sürüldü. Bu sosyal medya uygulaması, Instagram ile bağlantılı olması sebebiyle kolaylıkla hesap açma ve otomatik olarak Instagram hesabı ile bağlantı oluşturma özellikleriyle birlikte geldi.

Threads uygulamasının lansman zamanlaması, en güçlü rakibi olan Twitter uygulamasının “gönderi kısıtlama kararı” gündemindeyken yapılmıştır. Bu karmaşa ortamını kendi lehine çeviren Threads kullanıcı sayısını ciddi hızlarla yükseltmiştir.

threads-arayuzu

Threads Uygulamasına Nasıl Kayıt Olabilirsiniz?

  1. Threads, Instagram ile bağlantı sayesinde sadece Instagram giriş bilgilerinizi kullanarak kayıt oluşturabilirsiniz. Instagram üzerinden takip ettiğiniz hesaplara bu yolla birlikte kolaylıkla erişebilir ve takip edebilirsiniz.
  2. App Store ya da Google Play Store üzerinden Threads, an Instagram app aratmasını yaptıktan sonra çıkan Threads uygulamasını yükleyin.
  3. Açılış ekranındaki yönergeler ile birlikte bir Instagram bağlantılı Threads hesabı açmanız oldukça kolaydır.

Bu durumda önemli bir not olarak şunu paylaşmak isterim ki, Threads uygulaması yeni bir platform olduğu için birden fazla hesap bağlamanız henüz mümkün değildir. Herhangi bir açıklama olmamasına rağmen çoklu hesap yönetimi özelliğinin en kısa sürede geleceğini düşünüyoruz.

threads-hesabim-bolumu

Threads ile Twitter Arasındaki Farklar Nelerdir?

Threads hem görüntüsü, hem tasarımı, hem de çalışma sistemi olarak Twitter uygulamasına oldukça benzemektedir. Metin tabanlı içerik girişleri, beğeniler, yeniden gönderi, alıntılama gibi birçok özellik Twitter ile birebir aynıdır.

Threads ile Twitter arasındaki farklılıkları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Instagram uygulamasına entegre olarak paylaşım yapmak ve Threads gönderilerini, Instagram hikayesi ve Instagram gönderisine otomatik olarak dönüştürmek mümkün kılınmıştır.
  • Threads uygulamasında 500 karakter sınırlaması bulunmaktadır. Bu durum son güncellemeler ile Twitter’da 140 karakterdir.
  • Threads üzerinden video paylaşım süresi 5 dakika ile sınırlandırılmıştır, Twitter’da bu durum 2 dakika 20 saniyedir.
  • Twitter uygulamasında direkt mesaj özelliğinin bulunması Threads ile en büyük farklılıklar arasına girmektedir. Direkt mesaj özelliği Threads uygulamasında bulunmamaktadır.
  • Hashtag kullanımı ve hashtag üzerinden gündemlere bakma özelliği Threads uygulaması üzerinde bulunmamaktadır.
  • Aynı zamanda Threads uygulamasını bünyesinde taşıyan Meta ekibi, bu yıl içerisinde (2023) Threads uygulamasından para kazanmayacağını açıkladı. Bu durum da Threads uygulamasını bu yıl içerisinde dışarıdan gelen dijital reklamlara kapalı olduğunu açıklamaktadır.
  • Bazı akıllı cihazlar Threads uygulamasını desteklememektedir. Bu durum ile Twitter tarafında daha az karşılaşılmaktadır.
  • Raporlama desteğinin ve API desteğinin henüz gelmemesi ile birlikte, sosyal medya çalışanlarının ölçümlemeler kullanması Threads tarafında mümkün olmamaktadır.

Yeni Threads uygulaması kimi kişilere göre Twitter’ı devirecek olan uygulama olarak anılmakta, kimi kişilere göre ise yanan ve kısa süre sonra sönecek bir çıra olarak görmektedir. Gerekli güncellemeler ile Twitter arasındaki geliştirme farkını kapatırsa yeni nesil Twitter neden olmasın? Unutmayın, uygulamanın arkasındaki insanlar da bu savaşın sonucunu belirlemekte önemli roller oynayacaklardır…