Keyword Cannibalization Hatası ve Çözümü
“Keyword Cannibalization” yani “Anahtar Kelime Yamyamlığı” bir anahtar kelimenin istenmeden birden fazla sayfada hedeflenmesiyle, bu anahtar kelimeye bağlı sorgulara yönelik birden fazla sonucun arama sonuçlarına yansıması anlamına gelir. Peki bu kötü bir durum mudur, keyword cannibalization başımıza ne gibi işler açar?
Keyword Cannibalization’un Neden Olduğu Sorunlar
Keyword cannibalization SEO çalışmalarında elbette karşılaşmak istemeyeceğimiz bir durumdur. Gelin bunun nedenlerine sırasıyla göz atalım.
- Anahtar kelime yamyamlığının beraberinde getirdiği en büyük problem, bir web siteye ait aynı iki sayfa arasında rekabet yaratarak siteye gelebilecek trafiğin ve tıklama oranlarının bölünmesine neden olmasıdır. İki sayfa bir süre bu şekilde birbirini etkileyerek sıralamada daha da aşağı düşerler.
- Aynı anahtar kelimeyi hedef alan iki ayrı sayfanın aldığı backlinkler de gereksiz yere bölünmüş olacaktır. Yani tek bir sayfadan daha fazla ve tüm nitelikli backlinkler alınabilecekken; aynı hedefe sahip iki ayrı içeriğe gelen backlinklerin bölünmesi otoritenin de nedensizce bölünmesine yol açar.
- Bu şekilde gereksiz bölünmelere yol açan içerikler aynı zamanda tarama bütçesini de olumsuz etkiler. Web sitemizde tarama yaparken daha önemli sayfa ve içeriklere öncelik vermesini istediğimiz arama motorları, keyword canniballization’a uğramış içeriklerde vakit kaybederek tarama bütçesinin efektif kullanılamamasına neden olur.
- Son olarak cannibalization, dönüşüm oranlarının da düşmesine neden olarak az dönüşüme sahip sayfalara gereksiz yere efor harcamamıza da sebebiyet verir. Daha yüksek dönüşüme sahip sayfaya enerji harcayarak, bu sayfaya içeriklerle ve birtakım çalışmalarla katkı sağlamak daha sağlıklı olacaktır.
Keyword Cannibalization Sorunu Nasıl Tespit Edilir?
Anahtar kelime yamyamlığının web sitemizde ne gibi sorunlara neden olacağını artık biliyoruz. Peki bu soruna sahip sayfalarımızı ve içeriklerimizi nasıl tespit edeceğiz?
Google Arama Parametrelerini Kullanarak
Bu hatayı tespit etmenin belki de en sade yolu Google arama parametrelerini kullanmaktır. Bunun için yapmanız gereken, ‘anahtar kelime’ site:siteadi.com parametresini kullanmaktır. Böylelikle arama sonuçlarında ilgili anahtar kelimenin hedeflendiği ve cannibalization’a düşen içerikleri görebileceksiniz.
Google Search Console Kullanarak
Ücretsiz olarak kullanıma sunulan bu araç yardımıyla da cannibalization hatasını tespit edebilirsiniz. Bunun için araç üzerinden trafik alan anahtar kelimelerinizi belirleyebilir ve bu kelimeler üzerinden hangi içeriklere ve sayfalara trafik sağlandığını kolaylıkla ayırt edebilirsiniz.
Ahrefs, Semrush vb. SEO Araçları Kullanarak
Yine Google Search Console aracıyla yapıldığı şekilde bu gibi ücretli SEO araçları kullanılarak da trafik çeken anahtar kelimelerin ve sayfaların tespit edilmesi yoluyla bu sorunu yaşayan sayfalarınızı fark edebilirsiniz.
İlginizi çekebilir : Semrush Kullanım Rehberi
Keyword Cannibalization Sorunu Nasıl Çözülür?
Cannibalization fark edildiği anda zaman kaybedilmeden çözülmesi gereken önemli bir problemdir. Aksi takdirde yazının başlarında da söz ettiğimiz gibi olumsuzluklar, sıralama kayıpları yaşamak ne yazık ki kaçınılmaz olacaktır. İşte sorunu çözüme kavuşturmak için birkaç farklı yöntem:
1. Sayfaları Birleştirmek
Akla gelen ve uygulaması en temel yöntem, elbette sayfa ve içerikleri birleştirmek. Bu sayede tüm tıklamalar, tüm backlinkler tek bir hedefe çekilerek hem tarama bütçesi efektif kullanılır hem de tüm bu çalışmalar tek bir hedefe sağlam dönüşleri beraberinde getirir.
2. Yönlendirme Yapmak
İçerikleri tek bir sayfada topladınız ve dönüşümü fazla olan sayfayı temel hedef haline getirmekte karar kıldınız. Bunun için pasifleştirilen diğer sayfadan ana sayfaya doğru bir 301 yönlendirmesi yapmanız gerekmektedir. Aksi takdirde indekslenen sayfa arama motoru üzerinde boşa düşecektir.
3. Canonical Etiketi Kullanmak
Keyword cannibalization aynı zamanda teknik de bir sorun olduğu için yine teknik bir çözüme de ihtiyaç duyar. Bu yöntem ancak ilgili sayfaların birleştirilmesinin veya silinmesinin mümkün olmadığı ve kullanıcı deneyiminin iyileştirilmek istendiği durumlarda kullanılmalıdır.
4. Noindex Etiketi Kullanmak
Benzer hedeflemelerin yapıldığı sayfalardan trafik sağlamak istemediğiniz sayfada “noindex” etiketi kullanabilirsiniz. Örneğin aynı kelime hedefli bir blog kategorimiz ve blog yazımız olduğunu düşünürsek, blog kategorisine noindex etiketini vermek sağlıklı olacaktır.
Kutlu creative
Harika bir içerik seo adına önemli bir konu.
Batuhan Temizlik
cannibalization seo sorunları benim sitemde de mevcuttu düzeltme yoluna gideceğim. Teşekkürler