Eğer sitenizdeki arama trafiğini yükseltmek için uğraşıyorsanız, e-mail pazarlamasına ağırlık vermeyi deneyebilirsiniz. E-posta listenize daha fazla kayıt alarak mevcut Hemen Çıkma Oranı’nı aşağı çekebilirsiniz. Bu sadece başlangıç için söyleyebileceğimiz ufak bir taktik. Gelelim asıl konumuza

Hemen çıkma oranı ; Diğer bir deyişle, ziyaretçilerinizin ve potansiyel müşterilerin, siz onları müşteriye ya da kaliteli ziyaretlere dönüştürme şansı vermeden açılış sayfanızı terk etmesi, diyebiliriz.

Peki, iyi bir hemen çıkma oranı nasıl değerlendirilir?

Dönüşüm oranını yükseltmenin en önemli yolu, daha fazla açılış sayfasına sahip olmak ve bu sayfalarda ziyaretçileri mümkün oldukça fazla gezdirmektir.

donusum-orani-inceleme

Search Engine Journal’da Navneet Kaushal’a göre, açılış sayfanızda yüksek bir hemen çıkma oranı görürseniz, içerik pazarlama ve site mimarisi anlamında tekrardan bir strateji oluşturmanız gerekecektir, deniyor. Biz Clicksus olarak bu duruma fazlasıyla katılıyoruz. Bu durumda hemen çıkma oranı düşük sayfaları bulmak için geçtiğimiz günlerde içerik denetimi nasıl yapılır adında bir blog yazısı yayınlamıştık. Eğer o yazımızı okumadıysanız aşağıya link bırakıyoruz.

SEO İçerik Denetimi Nasıl Yapılır?

Hemen çıkma oranınızı düşürmek, dönüşüm oranınızı yükseltmenize yardımcı kesin olarak olur. Dönüşüm mimarisini anladığınız zaman, işinizi büyütecek daha kusursuz bir içerik pazarlama stratejisi geliştirebilirsiniz. Elbette bütün bunlar zaman içerisinde gerçekleşecek süreçlerdir. Fakat bir yerden başlamak gerekirse eğer içeriklerinizi sık sık denetleyerek başlamanızı öneririz.

Dönüşüm Mimarisi

Hemen çıkma oranı konusuna başlamadan önce çık kısa dönüşüm mimarisinden bahsetmemiz gerekecek.

Dönüşüm mimarısı temel olarak, Analiz, beyin fırtınası , planlama, tasarlama, test etme , içeriği yayma şeklinde oluşur.

Hemen Çıkma Oranı Nedir?

Sitenizi ziyaret eden bir internet kullanıcısı sitenizi herhangi bir sayfa üzerinden ziyaret edince ve aynı domain üzerinden başka bir sayfayı ziyaret etmeden ayrılınca, buna hemen çıkma denir.

Daha çok aşina olduğumuz; “Hemen çıkma oranı” ise, aynı sayfa üzerinden sitenize giriş – çıkış yapan ve sitenizde başka bir sayfaya tıklamayan tüm kullanıcıların yüzdesidir.

1. Okunabilir içerikler yaratın

Hedef müşterilerinizin sitenizden ayrılmasının bir sebebi okunabilirlik olabilir. Kullanıcı deneyimi içeriğinizin okunabilir ve nitelikli olmasıyla başlar. Özellikle büyük metin yığınları okuyucuyu korkutur, dolayısıyla bunlardan kaçınmanız gerekir.

İçeriğiniz her ne kadar nitelikli ve bilgi dolu olsa bile eğer mimari anlamında kötü bir gösterimi ve okunma anlamında zor bir yapısı varsa, şuan hız çağında yaşadığımız ve alternatifi bol olan internet kullanıcısını sitenizde tutmak imkansızlaşır. Bu durum hemen çıkmalara sebep olacağı için sitenizin hemen çıkma oranını ciddi anlamda yükseltecektir.

Birkaç paylaşımıma bakacak olursanız, paylaşımlarımı nasıl kolayca okunabilir şekilde yerleştirdiğimi göreceksiniz.

Bu bağlamda,

  • Başlıklar ve alt başlıklar düzgün kurgulanmalıdır.
  • Madde imleri mümkünse sık sık tercih edilmelidir.
  • Görsel tercihleri bu durumda çok önemlidir, doğru yerlere doğru görseller kullanılmalıdır.
  • Mümkünse sadece sabit görsel değil gif ya da video kullanımına ağırlık verilmelidir.
  • Özellikle dolaşımı kolaylaştırmak adına linklerin daha belirgin ve ayrı renkte olması
  • Sayfanın hızlı yüklenmesi için gerekli aksiyonların alınması
  • Kullanıcıyı zorlayacak şekilde istenmeyen pop-up ve ekranı kapatacak öğelerin olmaması

Temel olarak dikkat etmemiz gereken kurallardan bazıları, tabi site, sektör ve pazara göre değişkenlik gösterebilir. Örnek vermek gerekirse bir e-ticaret sitesinde belki madde imi kullanımı saçma gelebilir. Burada SEO uzmanı yaratıcılığına ve bilgi birikimine görev düşüyor elbette.

Bonus: Okuyucuları harekete geçirmek için içeriğinizde daha fazla soru sorun. İçeriğinizi “sonuç” alt başlığı ile özetleyerek bitirin ve sonuçta okuyuculardan bir aksiyon bekleyin.

2. Gereksiz Pop-up kullanımından kaçının

Kullanıcıların %70’inin alakasız popupları sinir bozucu bulduğunu biliyor muydunuz?

Bu asla değişmeyecek – insanların çoğu popuplardan hep nefret edecek. Site sahipleri ve pazarlamacılar arasında bu her zaman yoğun olarak tartışılan bir konu olmuştur: popupları kullanmak veya onlardan kaçınmak.

Biz pazarlama ajansı olarak elbette Pop-up hiç kullanmayalım diyemeyiz, fakat optimize etmek gerekecektir. Kapanması zor olan, herhangi bir amaca hizmet etmeyen ve kullanıcıları UX anlamında yoran her geliştirmeye biz de karşıyız.

3. CTA seçimleri çok önemli

Ziyaretçinizi başlığınızla etkileyip içeriğinizle ilgi uyandırdıktan sonra, onları zayıf bir CTA (call to action) ile kaybetmeyin. Çıkış oranında bir yükselme, istemeyeceğiniz bir hareket olur. Ne yaparsanız yapın, CTA’nın güçlü olduğundan emin olun. Bu, kullanıcıların tıklamasını ve diğer tarafta ne olduğunu görmesini sağlamalıdır.

CTA optimize edilirken tüm materyaller önem taşır. Küçük görülen bir işlem bile – bir butondaki yazıyı değiştirmek gibi – büyük fark yaratabilir. Bu, kullanıcılarınızla bağ kurabilir ve onları sitenizdeki başka bir sayfaya yönlendirerek hemen çıkma oranını düşürebilir. 

4. Markanız hikayeler anlatabilsin

Hikaye anlatımı hedef kitlenizi cezbedecektir. Ama bunu iyi kullanmanız gerekir. Müşterileriniz iyi hikayeleri hatırlamaya ve güzel dönüşler yapmaya eğilimlidir. Hikaye anlatımı markanıza hayat verebilir.

heatmap-ornegi

İnsanların bir içeriği nasıl okuduğunu anlamanız gerekiyor. Onlar çoğu zaman bir sayfayı tarar ve ilgi çekici bir şeyler arar. Bu bir alt başlık, kelime, terim veya görsel olabilir. Hikaye anlatıcılığı göz alıcı materyalleri içeriğin geri kalanıyla bağlayabilir.

Elbette içeriğinizde bir berraklığa ihtiyacınız vardır. Ama hikaye anlatımı, kullanıcıları dinamik ve duygusal bir yolla yakalar. Sonuç olarak, kullanıcılar size daha çok güvenmeye başlar.

5. Sitenizi doğru içerikler ile güncel tutun

Sitenizi doğru içerikle güncel tutmak her zaman yatırım getirisi sağlar.

Hubspot’a göre, sitelerini düzenli olarak güncelleyen şirketler diğerlerine göre daha fazla kayıt alır. Ancak, doğru içeriği güçlü içerikten ayırmak önemlidir.

Güçlü içerik okuyuculardan “vov” dedirten içeriktir. Oysa doğru içerik onları hem şaşırtır hem de uygulamaları ve üretmeleri için harekete geçirici ipuçları verir.

Google, mobil uyumluluğu sıralama ölçütü olarak koymadan önce mobil hemen çıkma oranları %60 civarındaydı. Fakat şimdi siteler akıllı telefonlarda , tablet ve diğer mobil cihazlarda iyi görünüyor. Hemen çıkma oranı düşüyor. Bu arada mobil seo optimizasyonu için daha önce yazdığımız yazımızı okuyabilirsiniz.

Eğer blog konusunda yeniyseniz, doğru eklentilerle basit bir WordPress teması, sizin kahramanınız olacaktır. Çünkü düzenli olarak güncellenir ve arka planda uyumlu çalışır. Sizin göreviniz ziyaretçileri hevesli tutmaktır. 

İstikrarlı olarak güncel içerik ekleyerek, aşama aşama momentum kaydediyor ve güven sağlıyorsunuz. Unutmayın, okuyucular çok zekidir ve manipülatif taktikleri görebilir. Ama onlar ayrıca yaptığınız tüm hareketleri ve kullandığınız tüm kelimeleri hatırlar.

Bu demek oluyor ki, tekrar gelen ziyaretçiler yeni ziyaretçileri aşmaya başlar ve bu da dönüşüm oranınızı artırır. Tekrar gelen ziyaretçilerinizden daha fazla gelir elde edebilirsiniz. Çünkü belirli bir güven düzeyi yarattınız.

Not: İyi bir hemen çıkma oranı kimin satın almadığına dair bir ölçü değildir. Bu ölçü, sitede kalmaya hevesli olmayan ziyaretçiyi belirler. Eğer insanlar kalır, okur ve sitenin diğer kısımlarına bakarsa, güven yaratır ve geri dönmeleri için iyi bir şans yakalarsınız. 

6. Yüksek-Değerli Trafik ile Hedef Anahtar Kelimeler

Seçtiğiniz anahtar kelimeler içerik pazarlama kampanyanızı yükseltebilir veya alçaltabilir. Eğer SEO performansınızı geliştirmek istiyorsanız, yüksek-değerli anahtar kelimeleri hedeflemeye başlamalısınız. Aylık aranma hacmi çok düşük olan bir anahtar kelimede harika bir makale yazıyor olmanız size maalesef dijital ortamda trafik sağlamayacaktır. Haliyle anahtar kelime araştırması yaparken aylık aranma hacimlerini aklınızın bir köşesinde hep tutmalısınız.

LinchPin SEO’ya göre, mükemmel yüksek-değerli anahtar kelime dört önemli ölçüte dayanır:

  • Trafik değeri
  • Dönüşüm değeri
  • Kişi değeri
  • Marka değeri

Tam bu noktada değerli anahtar kelimeyi tanımlayan güzel bir grafik paylaşmak istiyoruz.

anahtar-kelime-grafigi

Anahtar kelime araştırması başlı başına üzerine kitaplar, makaleler yazılacak bir konu. Bu yazımızda çok detaylı işlemek istiyoruz ama sitenizin istatistikleri için en önemli ve kullanıcıyla temas edeceğiz ilk metrik olduğu için önemini asla unutmamanız gerekiyor.

7. Sayfa yükleme hızlarını maksimum seviyeye çıkartın

Site hızı kullanıcılar için ne kadar önemlidir? Kullanıcılar bir web sayfasından 2 saniye veya daha kısa sürede yüklenmesini bekler. 3 saniyenin ardından sitenizin yüklenmesini beklemeyeceklerdir – hemen rakibinizin sitesine doğru hareket edeceklerdir.

Açılış sayfanızın yavaşlığı, yüksek bir hemen çıkma oranı demektir. Google ayrıca site hızı konusunda da dikkatlidir – eğer site hızınız istikrarlı bir şekilde düşükse – sıralamada düşebilirsiniz. Bu da yüksek bir hemen çıkma oranıyla sonuçlanır.

Site hızındaki yavaşlığın zirveye ulaştığı nokta işinizi mahvedebilir ve satın alma eğilimi olan potansiyel müşterilerinizi uzaklaştırabilir. Yani yavaş bir siteyle sadece ziyaretçi değil ayrıca müşteri kaybı yaşamanız muhtemeldir

Site hızınızı test etmek için farklı bir çok yol var örnek olarak pratik olması açısından Pingdom Speed test aracı ile deneyebilirsiniz. URL yazıp test et butonuna basmanız yeterli. Çıkan sonuçları elinizden geliyorsa kendiniz gelmiyorsa yazılımcınız ile birlikte eritmeye çalışın.

Bonus: En sık yapılan hata sadece anasayfa hızına bakmaktır. Fakat ziyaretçiler daha çok varış sayfalarını ziyaret eder. Bu sebepten detaylı olarak iç sayfalarınızı incelemelisiniz.

BONUS MADDE : Yeni açılan pencereleri mevcut sayfada açmayın

Kendini kullanıcının yerine koyarak tasarım yapmak web tasarımı stratejisinin önemli bir parçasıdır. Ne zamanki aynı sekmede harici bir linke tıklarsanız, kullanıcı için geri butonu tükenmişliği yaratırsınız.

Bu demektir ki, kullanıcınız her harici linke tıkladığı seferde, sitenize dönmek için geri butonuna tıklamak zorunda kalıyordur. (sitenize tekrar dönmeye karar verdiklerini veya yeni sitenin ilgilerini çekmediğini varsayalım) Bu, sayfa görüntülenme sayınızı düşürecektir.

Eğer sekmenizde dört kez harici link açarlarsa, geri butonuna dört kez tıklayacaklardır. Bu zaman alıcı ve sinir bozucudur. Ayrıca çıkış ve hemen çıkma oranını da yükseltecektir.

Bonus: Eğer bir WordPress teması kullanıyorsanız, WP external links plugin yükleyebilirsiniz. Bu otomatik olarak harici linklerinizi yeni bir sekme veya pencereye yönlendirecektir.

Sonuç:

Bu makalede, hemen çıkma oranınızı azaltmanın ve dönüşüm oranınızı artırmanın birkaç yolunu gösterdim. Ancak, yüksek kaliteli içerik olmadan, hemen çıkma oranınızı yarıya indirmeyi başarsanız bile, tekrar artırma riskiniz yüksektir.

Bundan kaçınmak için bir içerik stratejisi ve bir içerik takvimi hemen kurgulayın. İyi bir hemen çıkma oranım var. Çoğu okuyucunun sitemde kayda değer bir zaman geçirmesi sebebiyle hemen çıkma oranım %50’nin üzerine çıkarsa şaşırırım. Her site sahibinin üzerinde çalışmak zorunda olduğu şey budur – kullanıcıların içerikleri okumak için harcadıkları zamanı giderek artırın.

Hemen çıkma oranınızı artıracak sizin farklı yöntemleriniz varsa yorum olarak yazabilirsiniz!

Bol trafikli günler dileriz.

Hemen Çıkma Nedir?

Sitenizi ziyaret eden bir internet kullanıcısı sitenizi herhangi bir sayfa üzerinden ziyaret edince ve aynı domain üzerinden başka bir sayfayı ziyaret etmeden ayrılınca, buna hemen çıkma denir.

Hemen Çıkma Oranı Nedir?

Aynı sayfa üzerinden sitenize giriş - çıkış yapan ve sitenizde başka bir sayfaya tıklamayan tüm kullanıcıların yüzdesidir.

Dönüşüm Mimarisi Nedir?

ı temel olarak, Analiz, beyin fırtınası , planlama, tasarlama, test etme , içeriği yayma şeklinde oluşur.

Dönüşüm Oranı Nasıl Yükseltilir?

Dönüşüm oranını yükseltmenin en önemli yolu, daha fazla açılış sayfasına sahip olmak ve bu sayfalarda ziyaretçileri mümkün oldukça fazla gezdirmektir.