Dijital çağın başlaması ve tüm sosyalliğin dijitale yönelmesi ile insanların alışveriş alışkanlığı da değişti. Ticaret sektörü de diğer tüm alanlar gibi dijitale yönelerek, anlık olarak internetten satış yapma uygulamasını aktif olarak kullanmaya başladı. Sadece telefon ve bilgisayar gibi teknolojik aletler kullanarak saniyeler içerisinde yapılan alışverişler artık küçük esnafın dahi internet ortamında yani e-ticarette yerini almasını sağladı. E-ticaret ile internetten ürün satmak isteyen tüketici toplum için hazırlamış olduğumuz yazımızda sizlere e-ticarete dair bilmeniz gerekenleri aktaracağız.

Peki Gündemi Bu Kadar Meşgul Eden E-Ticaret Nedir?

Elektronik ticaret ya da duyduğumuz kısaltmasıyla e-ticaret, internet üzerinden gerçekleştirdiğimiz bilgi akışı ve satış gerektiren her türlü iş veya ticari işlem için kullandığımız dijital bir terimdir. En popüler e-ticaret örneği, neredeyse tüm toplumun günlük hayatında yaptığı, herhangi bir ürünün ya da ihtiyacın internet üzerinden alınıp satılarak gerçekleştirildiği online alışveriştir.

Online alışverişe ek olarak, online açık artırmalar, fatura ödeme platformları, online bilet satışı yapan siteler ve internet bankacılığı da e-ticareti kapsayan faaliyetler arasında yer almaktadır. Konum, mesafe, ödeme herhangi bir sınırı tanımadan tüketici ve kullanıcı bulabildiğiniz, kişilerle iletişime geçerek anlık satış ve kolay ödeme yapabildiğiniz tüm platformlar e-ticaret platformu kategorisine dahil olabilir. 

Örneklendirmek gerekirse, e-ticaret siteleri, sosyal medya işletmeleri, satış odaklı kurulan whatsapp grupları, satışa teşvik ederek yönlendirme yapılan sms mesajları, e-postalar ve yine satışa teşvik amaçlı yapılan kişisel paylaşımların tamamı e-ticaretin bir parçasıdır.

E-ticaret’i, internet ortamında ürün ya da fikirlerinizi satabileceğiniz yeni nesil ticaret aracı olarak özetleyebiliriz.

e-ticaret-nedir

E-Ticaret İş Modelleri Nelerdir?

E-ticaret, kullanıcı türlerine göre üç modelde sınıflandırılabilir.

Bu iş modellerinden birincisi, Business to Business kelimelerinin kısaltması olan B2B iş modelidir. Dilimize çevrildiğinde işletmeler arası anlamına gelen bu iş modelinde söz konusu olan işletmeden işletmeye satıştır. Üretici firma, tüketiciye ürünü satar ancak tüketici ürünü kendi şahsı için değil bir işletme için satın alır. B2B modeli kullanan şirketler genellikle toplu satışlarda birim başına indirimli fiyat uygulayarak tüketiciye satın alma motivasyonunu sağlar.

E-ticaret iş modellerinden ikincisi, Business to Consumer kelimelerinin kısaltması olan B2C iş modelidir. Türkçesi işletmeden tüketiciye olarak tercüme edilen bu iş modeli, işletmelerin ya da üretici firmaların az miktarda ürün alan tüketicilere satış yaptığı ve e-ticarette yaygın olarak kullanılan bir iş modelidir. B2C iş modelinin en bilinen örneği, tüketicilerin giyim ve elektronik ürün gibi ihtiyaçlarına yönelik yaptığı alışverişlerde kullanılan online alışveriş siteleridir. Trendyol, hepsiburada ve gittigidiyor gibi platformlar bu online alışveriş sitelerine örnek gösterilebilir. B2C iş modelinde önemli olan tüketiciye ürün hakkında uygun görselleri, açıklamaları ve fiyatları sunmaktır. Ürünlere yapılan yorumlar ve ödeme seçeneklerinin güvenilirliği tüketici portföyünü genişletme konusunda etkili faktörlerden bazılarıdır.

Son olarak e-ticaret iş modellerinden üçüncüsü yani sonuncusu olan C2C iş modeli, Consumer to Consumer kelimelerinin kısaltması olan tüketiciden tüketiciye uygulanan iş modelidir. C2C, herhangi bir ürün satın alan tüketicilerin bu ürünü başka bir tüketiciye tekrar satmaya çalıştıkları nispeten yeni kullanılmaya başlanmış bir iş modelidir. İkinci el ürün satışı yapılan online alışveriş siteleri bu iş modelinin en açık örnekleridir. E-ticaret siteleri bu platformlar üzerinden yapılan satışlar için satıcı olan tüketiciden belli bir komisyon almaktadır.

E-Ticaretin Avantajları Nelerdir?

İnternetin günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmesiyle birlikte insanlar, internet üzerinden para kazanmanın yollarını aramaya başladılar. İnternetin gücünü farkına varan pek çok birey ve şirket, e-ticaretin sayısız avantajını araştırmaya ve öğrendiklerinden yararlanmaya başladı.

E-ticaret sitesi kurmanın en büyük avantajı global bir pazar niteliği taşımasıdır. Fiziksel olarak satış yapan bir mağaza her zaman hizmet edebileceği bir coğrafi alanla sınırlı kalacaktır. Ancak online platformda satış yapan bir mağaza ya da herhangi bir e-ticaret türü kitle olarak tüm dünyayı baz almaktadır. 

Yerel müşteri profilinden, herhangi bir ek ücret ödemesi yapmadan küresel pazara açılmak online işlem yapmanın bir diğer büyük avantajıdır. 

Online bir işletme sahibi olmanın avantajı aynı zamanda 7/24 aktif olmasıdır. Tüketiciler e-ticaret siteleri aracılığı ile gece ya da gündüz, hafta içi ya da hafta sonu ayırt etmeksizin istedikleri gibi alışveriş yapma imkanına sahip olurlar. E-ticaretin zaman sınırına takılmadan kullanılabilir olma özelliği, e-ticaret sitesi sahibinin satışlarında çarpıcı bir artış sağlar. Tüketici için ise kullanışlı ve konforlu bir seçenek sunar.

E-ticaret şirketlerinin, satış personeli işe almak veya fiziksel bir vitrin oluşturmak gibi kaygıları yoktur. E-ticaret maliyetlerini, depolama ve satışı yapılan ürünler belirler. E-ticaret sistemleri, işletme maliyetlerinden tasarruf sağlayabildikleri için müşterilerine daha iyi fırsatlar ve indirimler sunabilirler.

Tüketiciler için, mağazada bulunan bir ürünün çok daha uygun fiyatlısına erişim sağlayabilmeleri adına e-ticaret platformları oldukça faydalıdır. Fiyat araştırması için harcanan maliyet ve zamanı en aza indiren, kişileri yüksek giderlerden kurtaran e-ticaret sistemleri dijital alışverişe olan yönelimi artıran etkenler arasındadır.

e-ticaret-nasil-yapilir

E-Ticaret Nasıl Yapılır?

E-ticaret ile internetten ürün satışı yapmak isteyen kişilerin aklındaki sorulardan bir diğer ve önemlisi de e-ticaretin nasıl yapılacağıdır.

Bir ürün satışı yapmanın ilk adımı hangi ürünü satacağınıza karar vermenizdir.

Kâr getirecek e-ticaret fikri bulmak zor bir iş olabilir bu sebeple doğru kararlar almak sizi e-ticaret sisteminde ileriye taşıyacak en kritik adımı kolayca atlamanızı sağlar.

Genellikle, e-ticaret istatistikleri, e-ticaret trendleri, e-ticarette yer alan sektörler, internetten satışı yapılabilecek ürün tavsiyeleri, farklı firmaların e-ticaret hikayeleri, yurtdışında yer alan işletmelerin e-ticarette satışını yaptığı ürünler, pazaryeri platformlarında en çok talep gören ürünler gibi konuların araştırılması ve analizlerinin yapılması iş fikrini bulmada sizlere yardımcı olacaktır. Bu analizleri ve bu analizlerin neticesinde oluşturulucak adımları daha güvenli ve daha emin adımlarla ilerlemek için bir seo ajansıyla çalışabilirsiniz. Ajans ile çalışmak size bir çok konuda pozitif gelişmeler getirecektir.

Satışını yapmak istediğiniz ürüne karar verdikten sonra ürünleri nasıl ve nerede stoklayacağınızı belirlemeniz gerekmektedir. Ürün ve envanter tedarikinde kullanılan dört ana yöntem vardır. Bu yöntemler; Toptan alış, imalat, yapım ve fabrikan halka satıştır. Bu yöntemlerden birini veya birkaçını seçerek tedarik sürecini açıklığa kavuşturursunuz. Bu iki faktörün kuracağınız sistemdeki rolünü belirledikten sonra, e-ticaret sitesi kurulumu, sitenin tasarımı, tedarikçi seçimi, sanal pos ve kargo anlaşmalarını, e-ticaret kampanyalarını, dijital pazarlamayı ve lojistik sürecini belirleyerek e-ticaret sisteminizi aktif hale getirip global pazarda yerinizi alabilirsiniz.

E-ticaret, satılabilir bir ürün veya fikrin, tüketicilerin dikkatini çekecek görsel ve yazılı metinler kullanılarak hazırlanmış olan sosyal medya platformu, e-ticaret platformu veya donelerinizi sergileyebileceğiniz herhangi bir online mecrada sunumunuzla başlamış olur. Satışı tetiklemesi için hazırladığınız sayfa tüketiciye güven vermeli, soru işaretlerinin tamamını gidermeli ve gerekirse tüm tüketici soruları yanıt sistemi üzerinden cevaplanarak tüketiciyle aranızdaki güveni sağlamalısınız. 

https://www.ecommerceceo.com/learn/what-is-ecommerce/

https://www.oberlo.com/ecommerce-wiki/ecommerce

https://tr.wikipedia.org/wiki/Elektronik_ticaret