Yerel SEO, bölgesel olarak yapılan Google listelemelerinde belirli anahtar kelimelerde iyi sıralamalar alınmasını sağlayan çalışmalar bütünüdür. Google, çalışma prensibi gereği kullanıcılara en yararlı sonuçları vermek için yerel arama sonuçlarını listelemektedir. Bu listeleme yapılırken Google bazı etmenlere dikkat etmektedir.

Yazımıza başlamadan önce hepimiz için rehber niteliği taşıyan Think With Google‘un bir araştırmasından bahsetmek isterim. Think With Google’a göre özellikle mobil cihazlardan yapılan aramaların %70’inden fazlası bir online mağazayı ziyaret ile sonuçlanıyor. Bu bakımdan da düşünürsek Yerel SEO Optimizasyonu yapmamız oldukça önem arz ediyor.

Yerel SEO Neden Gereklidir?

Yerel SEO çalışmaları Türkiye’de daha yeni bir çalışma alanıdır. Ülkemizde bölgesel olarak çalışmalarını sürdüren kullanıcılar her geçen gün artıyor. Yerel SEO’nun neden gerekli olduğunu sıralamak gerekirse:

  • Ülkemizde ulaşılan hizmet veya ürünlerin %95’i yerel aramalarla sonuç verir.
  • Google’da gerçekleşen aramaların %52’si yerel arama olarak gerçekleşiyor.
  • Arama motorlarını tercih eden yerel ürün ve hizmet arayanları sayısı %70’i bulmuştur.
  • Arama motorların vasıtasıyla kurumların iletişim bilgilerine ulaşan mobil cihaz sahiplerinin oranı %75
  • Mobil aramalarda yerel deneyimlerin %82’si ürün veya hizmetin satın alınmasıyla sonuçlanıyor.
  • Yerel SEO rekabeti kolaylaştırıyor ve daha ucuz maliyetle yapılabiliyor.

Yukarıda belirttiğim tüm istatistikler ölçek fark etmeksizin tüm işletme türleri için geçerlidir. Bu istatistikler dikkate alınıp gerekli yatırımlar yapılmalıdır.

Yerel SEO Nasıl Yapılır?

Yerel SEO çalışmalarına bölgesel hedeflemelerle başlanabilir. Sonrasında gelen hedef kitle analizi, anahtar kelime analizi ve bir iş planıyla devam edilebilir. Gelin bu çalışmayı adım adım inceleyelim.

  • Konuma Dayalı Başlık Etiketleri: Bilindiği üzere başlık etiketleri arama motorları ve kullanıcılara sayfalar hakkında bilgi veren HTML unsurudur. Konum bilgisine bu etiketlerde yer verilirse Google botları sizi fark edebilir. Bu sayede konum odaklı aramalarda gözükme olasılığınızda artacaktır. Konum odaklı anahtar kelime gruplarıyla daha da görünür hale gelebilirsiniz.
  • Kullanıcı Dostu URL Düzenlemeleri: URL’lerin kısa, etkili ve ana anahtar kelimeleri bulundurması SEO çalışmaları için önemlidir. Yerel SEO çalışmalarında da URL’lerde yerel ifadelere yer verilmelidir. Bu olumlu anlamda getiri sağlayacaktır.
  • Yerel Odaklı Anahtar Kelimeler: SEO çalışmalarında anahtar kelimeler en önemli unsurdur. Yerel SEO çalışmalarından bu kelimeler bulunurken yapılan analizler farklılık göstermektedir. Yerel SEO çalışmalarında coğrafi odaklı anahtar kelimeler seçilmelidir. Doğru çevre ve kelime analizleriyle arama sonuçlarında zirveyi görebilirsiniz. Yerel odaklı kelimeler belirlenirken uzun kuyruklu anahtar kelime gruplarına odaklanmak da daha etkili olacaktır.
  • Kullanıcılara Yönelik İçerik: Kullanıcılara yönelik tüm çalışmalar Google tarafından olumlu puanlanacaktır. Yapılacak Yerel SEO çalışmalarında da içerik oluştururken kullanıcıya yönelik yazılar oluşturulmalıdır ve hedef kitlenizin sorunlarına çözüm bulmalısınız.
  • Görsel Optimizasyon: Web siteleri için görsel arama sonuçlarında varlık göstermesi Yerel SEO optimizasyonunu destekler. Görsellere doğru alt metin ve açıklamalar eklenerek görsel aramalarda daha üst sıralar hedeflenebilir. Siteye eklenen görsellerin boyutlarına da dikkat edilmelidir. Görsel optimizasyonu için lazy load ve tarayıcı ön bellekleme özelliklerinden yararlanabilirsiniz.
  • Sesli Arama Optimizasyonu: Siri ve Alexa gibi sesli arama teknolojileri kullanıcı deneyimini arttırmak için çalışıyorlar. Google’da kullanıcı deneyimine oldukça önem vermektedir. Arama motorları da sesli arama sonuçlarına verdiği önemi her geçen gün arttırıyor. Soru tabanlı aramalar ve uzun kuyruklu ifadeler sıralamalarda sizi üst kısımlara çıkaracaktır. Web sitenizin kullanımını arttırmak istiyorsanız canlı sohbet ekleyerek sohbet botlarıyla müşterilerle iletişime geçip onlara yardımcı olabilirsiniz.
  • Dahili Bağlantı Optimizasyonu: Web sitelerinde bir düzen olmalıdır. Kullanıcılar her zaman hedeflenen bu hiyerarşi sistemini görmelidir. Bu düzen hem kullanıcı deneyimini arttırmak hem de kullanıcıları yöneltmelerle aksiyon almalarını sağlamak için kullanılabilir. İletişim formu, telefon numarası ya da haritalar gibi yöntemlerle bu hiyerarşi oluşturulabilir. Site içi iç linklemeler yapılarak da Google botlarının dikkati çekilebilir ve kullanıcıların web sitesinde daha fazla vakit geçirmesi sağlanabilir.
  • Mobil Optimizasyonu: Google’ın son dönemlerde en önem verdiği konulardan biridir mobil optimizasyon. Sitelerdeki görsellerin ve metinlerin mobil sürümlerde de sorunsuz çalışmasına önem vermektedir. Bu yüzden yapılacak olan mobil optimizasyonlar hayatı önem taşımaktadır.
  • Yerel Kaynaklardan Yararlanma: Bölgesel hizmet veren yerel rehberleri kullanarak markanızı daha görünür hale getirebilirsiniz. Bu site dışı SEO çalışmalarına örnektir. Yerel anlamda güçlü backlinkler edinilerek daha ulaşılabilir olup arama motoru sonuçlarından yükseliş elde edebilirsiniz.

Reklam ve tanıtım yöntemleri de Yerel SEO çalışmalarında da çok etkilidir. Yapılacak olan ücretli reklamlamalar arama motoru performansını yükseltebilir. Sosyal medya ya da diğer alanlarda reklam çalışmaları yapabilirsiniz.

  • Sosyal Medya Yönetimi: Yerel SEO çalışmalarında sosyal medya hesaplarının kontrolü ve kullanımı oldukça önemlidir. Bu mecralardan hedef kitlenize ulaşabilir ve buradan etkileşim kurabilirsiniz. Kullanıcı deneyimlerini de kuracağınız iletişimle yukarılara çekebilirsiniz.
  • Yorum Etkileşimi: Web sitelerindeki yorum bölümleri site sahipleriyle kullanıcıların buluşmasına olanak sağlayan iletişim kanallarından bir tanesidir. Bu kanalın etkili şekilde kullanılması SEO çalışmalarına destek verecek ve getirisini olumlu şekilde yansıtacaktır.

Yukarıda bahsettiğim çalışma basamakları Yerel SEO için oldukça önemli adımlardır. Bu konu başlıkları optimum seviyelerde tutulursa işletmeler için yarattığı fırsatlar da bir o kadar iyi olacaktır. Yazımda önemini vurgulamak istediğim alt başlıkları ayrı incelemek istedim. Gelelim o başlıklara. Yerel SEO çalışmaları için en önemli kısım olan NAP.

NAP Nedir ve Nasıl Etkin Kullanılır?

NAP (Name, Address, Phone Number) kurumların isim, adres ve telefon numara bilgilerinin tümüne verilen addır. Bu bilgiler şirketlerin internetteki varlıklarını yansıtırken oldukça önemlidir. Çünkü kullanıcılarla iletişime geçmenizi sağlayacak olan bu araçlardır.

NAP, Yerel SEO yani Google’daki yerel organik arama sonuçlarında yüksek sıralarda yer almak isteyen kurumlar için oldukça önemli yer teşkil etmektedir. Google, coğrafi aramalarda firmaları listelerken firmaların bu bilgilerinin doğru olmasını istemektedir. Kullanıcı memnuniyetine önem veren Google, bu bölümdeki hataları iyi karşılamamaktadır. Google, çeşitli web sitelerinden aldığı bilgileri çapraz sorgulama sistemini uygulayarak meşru ve geçerli adreslerinizi doğrulamak ister. Hem SEO açısından hem de mantık açısından yanlış olan bu hataların yapılmasından kaçınılmalıdır. Kim kendi bilgilerini yanlış sunmak ister ki?

Google tarafından güvenilir site olabilmeniz ve Google’ın sizi üst sıralara taşıması için Facebook, LinkedIn gibi sosyal medya mecralarındaki hesaplardaki bilgilerin doğruluğu çok önemlidir. Hepsi aynı ve doğru olmalıdır ki Google yaptığı çapraz taramalarda bir hata olarak belirtmesin.

Google My Business Kaydı

Google My Business, diğer adıyla Google Benim İşletmem, Google’ın yerel olarak hizmet veren küçük işletmeler için geliştirdiği bir araçtır. Bu servis sayesinde Google üzerinden kullanıcılar işletmeler hakkında detaylı bilgi alabilirler. Her işletme de bölgesel görünürlük için GMB kaydını tamamlamalıdır. Bu sistemin kullanılması için girilecek olan bilgilerin doğru olması oldukça önemlidir.

GMB profilinizde iletişim bilgilerinizi ve web site bilgilerinizi daha görünür bir hale getirir. Ayrıca işletmenize ait dış ve iç mekân görselleri de ekleyerek kurumsal görünüm çizebilirsiniz. Görsel optimizasyonun da müşteri yorumları üzerinden etkileşim kurarak müşteri bağlılığı arttırılabilir ve daha görünür hale gelebilirsiniz.

İşletmenizin Google My Business kaydı yok ise buradan ücretsiz bir şekilde bu kaydı başlatabilirsiniz. Profesyonel çözümler için SEO ajansı ile iletişime geçebilirsiniz.