We are social ve Hootsuite ortaklığı ile Dijital 2022 Küresel Genel Bakış Raporu yayınlandı. Clicksus ailesi olarak biz de bu raporu sizler için keyifle değerlendirdik. Rapor Covid öncesine göre çok daha hızlı büyümeye devam ettiğini ortaya koyuyor. Covid döneminde paylaşılan We Are Social Koronavirüs Raporuna da buradan ulaşabilirsiniz. 300 sayfalık bu raporda dikkat çeken verileri ise sizinle paylaşmak istedik.

Raporda sosyal medya kullanıcılarının çift haneli büyümesi ve sosyal ticaretin yükselmesi en önemli başlıklar diyebiliriz.

Dünyada Sosyal Medyada Verileri

Dünya verilerine göre bu rapordan bahsedersek eğer:

Dijital Büyüme alanında, küresel internet kullanıcıları, 2022’nin başında 4,95 milyara yükseldi ve internetin nüfuz ettiği oran şu anda toplam dünya nüfusunun yüzde 62,5’ini oluşturuyor.

Sosyal medya verilerinde kullanıcılar son on yılda internet kullanıcılarından bile daha hızlı bir büyüme kaydetti. Bugünkü toplam 4,62 milyar sosyal medya kullanıcısı sayısı, 2012’de belirlenen 1,48 milyar rakamdan 3,1 kat daha fazla.

we-are-social-raporu

Dünyanın “favori” sosyal medya platformlarında Facebook hala ilk sırada yer alıyor. Instagram 4. sırada olmasına rağmen küresel internet kullanıcılarının yüzde 14,8’i Instagram’ı favori platformları olarak tanımlıyor. Bu oran Facebook için yüzde 14,5 olarak kalıyor. Facebookun geçmiş yıllarda toplanan kullanıcı sayısını, instagram hala geçememiş durumda.

YouTube, platformun izleyicisinin Facebook’tan iki kat büyümesiyle birlikte geçmiş yıllardaki farkı kapatmış durumda. YouTube’un mevcut en az 2,56 milyar aktif kullanıcısı var, bu da en son Facebook kullanıcı toplamının ortalama yüzde 88’ine denk geliyor.

WhatsApp internet kullanıcılarının yüzde 15,7’sinin en sevdikleri mesajlaşma uygulaması olarak kendisini gösterdi ve 3. Sırada yerini aldı.

Instagram, küresel düzeyde dördüncü sırada yer alıyor ve geçtiğimiz yıl herhangi bir platform arasındaki en hızlı büyümelerden birini gördü.

we-are-social-raporu

Dünya ortalamasında kullanıcılar günde ortalama 2 saat 27 dakika sosyal medyayı kullanıyor. Bu, internette harcadığımız zamanın yaklaşık %35’i demek. Bu oran geçen yıla göre yüzde +1.4 (2 dakika) arttı.

Bununla birlikte, sosyal medyanın internette harcanan toplam süredeki payı, COVID-19 pandemi süreci başlangıcından bu yana aslında biraz düşüş yaşadı. Analizler bunun nedeninin, insanların son iki yılda çeşitli yeni çevrimiçi etkinlikleri keşfedip bunlara alışmalarından kaynaklandığını gösteriyor.

we-are-social-raporu

Veriler, Android telefonlarda en çok zaman harcanan sosyal medya uygulaması YouTube olduğunu gösteriyor. Kullanıcılar bu platformda ayda ortalama 23.7 saat geçirmekte.

We Are Social Sosyal Medya Verileri

Facebook, sosyal medya uygulamalarını kullanarak harcanan toplam süre açısından ikinci sırada yer alıyor ve Android kullanıcıları platformun uygulamasında her ay ortalama 19,6 saat aktif oluyor.

We Are Social 2022 raporuna göre, WhatsApp, harcanan toplam süre açısından üçüncü sırada yer alıyor. Kullanıcılar, Android telefonlarda mesajlaşma uygulamasını kullanarak ayda ortalama 18,6 saat harcıyor ve iletişim yollarını bu serüvende ilerletiyor.

Sosyal Medya Reklam Harcamalarında ise veriler, sosyal medya reklamlarına yapılan harcamaların son 12 ayda büyük ölçüde arttığını ortaya koymakta. Küresel sosyal medya reklam harcaması 2021 yılında 150 milyar doları aştı ve sosyal medya reklamları toplam dijital harcamanın yaklaşık üçte birini (yüzde 33,1) oluşturuyor.

Aynı zamanda reklam verenler 2021’in 4. çeyreğinde sosyal medya reklamlarına 2020’nin aynı çeyreğine göre yüzde 14 daha fazla kaynak ayırdılar. Dünyanın dört bir yanındaki reklam verenler 2021’in son 3 ayında 1.000 sosyal medya reklam gösterimi için ortalama 9,13 ABD Doları ödedi.

We Are Social Türkiye Verileri

Türkiye’de We Are Social 2022 raporu ise Instagramı en aktif kullanan ülke konumuna yükselmiş durumda.
Ülkemizde en çok kullanılan platformlar sırasıyla:

  1. YouTube
  2. Instagram
  3. Facebook
  4. TikTok
  5. Twitter
  6. Facebook Messenger
  7. Snapchat
  8. Linkedin
  9. Pinterest

İnternet hızı konusunda ise Türkiye’ de tablo yine değişmemiş durumda. İnternet hızı yavaş olan ülkeler arasında Fas, Nijer, Kenya ve Endonezya ile aynı sıradayız.

we-are-social

Türkiye tüm dünyada en çok video oyun oynayan 7. ülke konumunda.

we-are-social-analizi

Türkiye Dünya konumunda kripto para satın alan ülkeler arasında ilk sıralarda yer almakta. Dünya sıralamasında, en çok kripto para satın alan 5. ülke. Raporda da bu verinin altı özellikle çizilmiş. TL’nin hızlı düşmesinden sonra Türkiye’de 2021’in son çeyreğinde kripto para sahipliğinde %86’lık bir artış görünüyor.

we-are-social-kripto-verileri

Türkiye akıllı ev aleti satın alan ülkeler arasında da ilk sıralarda konum gösteriyor. Akıllı ev aletine en çok ilgi duyan ülkeler ise Birleşik Krallık, İrlanda, Kanada, ABD, Çin ve Türkiye.

we-are-social-ev-aletleri

Türkiye, internetten en çok alışveriş yapan ülkeler arasında 6. Sırada.

we-are-social-haftalik-online-alisveris

Türkiye influencerları sosyal medyada en az takip eden ülkeler sırasında.

we-are-social-influencer-verileri
Sosyal Medya Influencer Verileri

We Are Social 2022 Orijinal Raporu

we-are-social-raporu