Arama motorları üzerinde yapılan sesli aramalar belli klişeleri değiştirmeye başladı. Artık arama motorları özellikle Google kullanıcı deneyimine çok fazla önem verdiği için “Voice Search” yani “Sesli Arama” yapan kişilere en doğru sonucu verebilmek adına belli başlı güncellemelere gitti.
SEO, sesli arama ile birlikte potansiyel ziyaretçi daha sorgusunu çalıştırmadan, yapacağı aramayı zihninde belirlediği andan itibaren başlıyor. Çünkü sesli aramanın en önemli kıstasları yapılacak sorguya göre, sesli aramalara yönelik başlık ve içerik oluşturmaktan geçiyor.
Bu durumda ziyaretçinin ne arayacağını tahmin etmek ve içeriğinizi biraz daha spesifik hale getirmek, yazının içeriğinde semantik yapıyı korumak çok büyük bir artı sağlayacaktır. Lokal sayfalarınızı optimize etmek (varsa) ve soru-cevap şeklinde içeriklere yer vermek ziyaretçiye aradığı cevabı bulmasında faydalı olacaktır. Bu durum zaman içerisinde kullanıcı deneyimi de arttıracaktır.
Sesli aramaların mobilden yapıldığını düşününce teknik tarafta da bazı işlemler yapılması gerektiğinin altına çizmek gerekir. Eğer siteniz mobil uyumlu değilse, açılış hızı yüksekse yani yavaş yükleniyorsa, arama motorlarına içeriğiniz ile ilgili yeterli datayı vermiyorsanız vs. bu durum içeriğiniz ne kadar kaliteli olursa olsun sizi olumsuz yönde etkileyecektir.
Kısaca teknik anlamda sesli aramalarda dikkat edilmesi gereken genel olarak kabul edilen metriklere değinecek olursak;
- Yerel sayfaların optimizasyonu
- Yapılandırılmış veri kullanımı
- Mobil uyumlu bir tasarım (Mümkünse AMP)
- Doğru reklam seçimi ve yerleşimi
- Ziyaretçinin site içerisindeki etkileşimini artırmaya yönelik on-page SEO geliştirmeleri
Sesli Aramalara Yönelik İçerik Oluştururken Nelere Dikkat Edilmeli?
Sesli aramalara yönelik oluşturulacak içeriklerde, içeriğin alakalı olması tabi ki çok önemli ancak bunu yaparken Google da beni anlasın diye düşünerek çok fazla anahtar kelimeye içeriği boğmak, kopya içerik kullanmak, anlamsız kelimeler ve cümleler kurmak, başlıkları ve alt başlıkları yanlış seçmek hem kötü bir kullanıcı deneyimine sebep olacaktır hem de sitenizin kalitesini düşürecektir. Bu yüzden içeriğinizi hazırlarken arama motorlarından ziyade kullanıcıyı hedef almalısınız.