Dijital Pazarlama yatırımlarınıza yön verirken aklınıza takılan en ciddi sorulardan bir tanesi belki “hangi mecraya, ne kadar bütçe ayırmalıyım?”
Bu blog yazımızda, SEO için ne kadar para harcamalısınız tadında bir derleme sunmak istiyoruz. SEO Maliyeti Nedir ? başlığını atarak çarpıcı bir giriş yapmak istedik.
Dijital kanalların en meşhur sorularından bir tanesi “SEO Fiyatlandırması”, “SEO Maliyeti” ya da “SEO kaç paraya yapıyorsunuz” gibi komik sorular.
Maalesef SEO bir e-posta kampanyası yapmak kadar kolay bir işlem değil. Bu sebepten standart maliyetler hiçbir zaman olmuyor. Bir E-Posta Pazarlama şirketiyseniz ve 1000 kişilik bir e-posta gönderimi maliyetiniz varsa, doğal olarak 1 milyon kişiye mail attıracak müşterinize hemen fiyat çıkartabilirsiniz. Fakat SEO bu kadar kolay değil. Birçok dijital pazarlama faaliyeti organik trafiği doğrudan veya dolaylı bir şekilde etkileyeceği için raporlaması dahi diğer mecralara göre çok daha karmaşık ve zordur. Kısacası bu bile başlı başına bir iştir.
SEO maliyeti doğrudan potansiyel anahtar kelime zorluğu ve harcanacak mesaiye göre farklılık gösterir. SEM tarafından birkaç tüyo ile açıklamak gerekirse, çok pahalı bir anahtar kelime için, AdWords’te tıklama başına 25 TL olabilecek ulusal sıralamanın yerel olarak yönlendirilmiş bir anahtar kelimenin sıralamasından daha fazla maliyeti olacaktır.
Ne demek istiyorum…
“E-Kitap” kelimesi ile
“Kişisel Gelişim E-Kitap” kelimesi arasında bulunan fark gibi…
ya da
“Beyaz Eşya” kelimesi ile
“Beylikdüzü Beyaz Eşya” kelimesi gibi…
Tabi yerel seo çalışmaları da kendi içinde ayrılır. Yerel tarafta bile başlı başına major bir kelime ile rekabet anlamında kapışabilecek anahtar kelimeler olabilir. Popülerliğe bağlı olarak ile, ilçeye, statüye göre birçok yerel SEO faktörü mevcuttur. Kadıköy hazır ofis ile Beylikdüzü hazır ofis rekabeti aynı değildir. Doğal olarak fiyatlandırması da aynı olmayacaktır.
Bütün bu benzersiz durumlar SEO fiyatlamasını etkiler. Bu arada karıştırılmaması gereken bir durum SEO Paketi satanlardan aldığınız standart fiyatta bulunan SEO paketleridir. Bunlar standart fiyatlardan oluşur, adı üzerinde pakettir. Paket halinde her siteye aynı işlemler uygulanır ve satılır. Rekabet, geçmiş vb gibi hiçbir mikro format göz önünde bulundurulmaz.
SEO çalışmalarına harcayacağınız parayı, size geri dönüş ( ROI ) hesaplamasını çok iyi yaparak belirlemelisiniz. Bu yazının asıl amacı da bu bilinci edindirmek.
SEO Fiyatı: Maliyetleri Ne Belirler?
- Durum: Şu an neredesin?
- Hedef: Nerede olmak istiyorsun?
- Zaman: Ne kadar hızlı hedefine ulaşmak istiyorsun?
Yalnızca bu üç unsura bakarak herhangi bir ajans (biz dahil), işletmenizin SEO harcamasının ne kadar olacağını hesaplayabilir.
Örneklerle gidelim…
- Potansiyel SEO müşterimizin, yerel işletme sitesi şu an ana hedef anahtar kelimenin (ve varyasyonlarının) 15. sırasında yer alıyor.
- Birinci sayfadaki rakipler daha fazla bağlantıya ve daha yüksek otorite ölçümlerine sahipler. (Doğal olarak.)
- Rakipler yerel SEO’ya daha fazla yatırım yapmış durumda ( Business Page Otoritesi, Yerel Dizinler vb…)
Bu bilgilerle bazı metrikler belirleyebiliriz:
- Abartmadan, rakiplerimizi detaylı inceleyerek alınabilecek en iyi backlinkleri edinmek.
- Yerel SEO Stratejisi geliştirip, rakiplerimizden daha iyi bir yerel SEO çalışması yapmak.
- Bütün bunları başarmak için düzgün bir roadmap.
SEO fiyatlamasını belirlemek için müşterinin şuan içinde bulunduğu durum ve pazardaki rakiplerinin durumuna göre bir zaman çizelgesi, harcanacak mesai ve harcanacak para konuları bir araya koyarak, şirket politikaları gereği (ya da freelance) bir fiyat belirleyebilirsiniz.
NOT : Aslında fiyatlama metriğimize ekleyebileceğimiz çok sayıda değişken vardır ve rakiplerimizin ne yaptığını her zaman bilemiyoruz, ancak gerekli çalışma seviyesini aşağı yukarı hesapladıktan sonra net bir maliyet konuşulabilir.
Ve maliyetlerimizi belirlerken atlamamız gereken bir diğer durum, yaptık bitti anlamında işlere bakılmamasıdır. Belirli hedeflere ulaştıktan sonra hedefte bayrak sallayan siz olmalısınız. SEO rekabeti çok hareketlidir. Yeni rakipler, yeni bloggerlar, herkes sıralama yarışının içinde bulunuyor. Biz hedefimize ulaştıktan sonra o hedefte kalmak en az o hedefe ulaşmak kadar önemlidir. Ve SEO ciddi anlamda sabır işidir. Bir projeye başladığınızda belki ilk 3 ay hiç kıpırdama dahi göremeyebilirsiniz. ( bkz: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6289072593744072704 )
Yüksek Kaliteli SEO vs Ucuz SEO
Bu bizi burada diğer anahtar değişkene götürüyor: KALİTE. Küçük bir hikaye, SEO endüstrisinde halen bol olan niteliksel sorunlardan bir tanesi. 100 TL’ye SEO yapacağını iddia edenler ve 60.000 USD x AY fiyata SEO danısmanlığı verenler. SEO sektörünün asıl sorunu olan bu mantıksız fiyatlama ve hadsizlik konusu aslında.
Bu hafta, yerel performans reklamlarını yönettiğimiz müşterimiz bizi çağırdı ve yerel bir SEO firmasından aldığı bir satış çağrısını detaylandırdı. Bu firma ya da firmacık onlara SEO hizmeti satmaya çalışıyordu ve geri bağlantı kurmak için kullanacakları süreci ayrıntılandırdı. Müşteriye anlattıkları tam olarak süresi dolmuş – alakalı domainleri bulmak canlandırmak ve backlink kaynağı olarak kullanma işlemi. Anlatılan tam olarak buymuş. Aslında Paravan Blog Networku diyebiliriz. Bu arada siteleri de SEO ajansı barındırıyormuş. Yani onlarla çalışmayı bıraktıkları andan itibaren backlinklerin hepsi düşecek anlamında bir risk taşıyor. Müşteri paravanlar için briefleri siz verin ben alayım siz kurun mantığını kabul ettirememiş.
Bir şekilde müşteriyi ikna edip SEO hizmetini sattılar, aynı gün içerisinde 20 tane paravan site açarak anında backlink vermeye başladılar. Siz buna ister backlink havuzu, ister PBN, ister spam backlink calisması diyin. Bilinçli bir SEO uzmanı ya da Ajansının belki Anti-SEO saldırısı için kullanacağı bir yöntemi kullandılar. Sonuçlar şaşırtıcı şekilde iyi geldi. Fakat tehlike çanlarının çaldığının farkında değildiler. Bu arada bu hizmeti sitelerin maliyetleri hariç 250 TL x Ay gibi bir rakama yapmışlar. Ciddi ciddi 250 TL ile nasıl bir pazarlama kampanyası yürütülebilir aklımız almıyor.
Bu arada SEO anlamında tek yaptıkları bu tarz link tarlaları oluşturmak. Ben müşterimize 2 maksimum 3 ay verdim. 3 ay sonra sitesi spama girdiğinde en azından farkında olsun diye.
Müşteri sitesinin On-Page anlamda herhangi bir eksiğini gidermeye yönelik bir hareket asla yaşanmamış. Zaten 250 TL gibi bir rakama bu çok zor. En basit SEO toolunun bile fiyatı bundan çok daha pahalı.
Burada paket satın alma, adınıza yapılanlardan siz sorumlusunuz. Ucuz bir SEO şirketi istihdam ederseniz ve konular ile ilgili araştırma yapmazsanız, işler düzgün çalışmadığında (veya cezalandırıldığında) bu durumda çok fazla sorununuz olur. Bu durum bütün marketing süreçlerinizi etkileyecektir. Bilinçli olmak için master yapmaya gerek yok. Google Webmaster Blog’unu takip etmeniz yeterli. Neyin yanlış , neyin doğru olduğunu gayet açık bir şekilde dönem dönem blog yazısı yazarak açıklıyorlar sağ olsunlar.
Eğer konular ile ilgili araştırma yapmadan bir işe kalkışıyorsanız sonuçlarına katlanmak zorundasınız. İyi haber şu, birçok site maalesef SPAM yapıyor. Geçici hedeflere ulaştıktan sonra cezalandırılıyorlar. Bu kriz aslında, işini iyi yapanlar için bir fırsat.
Güncelleme Beni Etkiledi Beyler Sizde Ne Var Ne Yok?
Yıllardır Google algoritma güncellemesi yapar (yılda ortalama 200 küsür, irili ufaklı.) Her güncellemeden sonra forumlarda, bloglarda isyan edenleri görebilirsiniz. “1.sayfadaki sitem artık yok”, “bu güncelleme bizi etkiledi çok saçma bir güncelleme” , “7 anahtar kelimem sıralama kaybı yaşadı” gibi birçok tartışma konusu açılır. Bu krizlerde her zaman işini iyi yapan, yukarıda bahsettiğimiz metrikler ile çalışan (durum, hedef, süre) kişiler ve kurumlar ayakta kalır ve üste çıkar. Onları tekrar indirmek güç olur. Bu bilinçte olan herkese SEO fiyatlarının aşağı yukarı ne kadar olacağını tahmin edebilir. Sektörün ROI kısmını iyi kavrayarak, yani organikten gelen bir hedefin size getirisinin ne olduğunu iyi analiz ederek SEO bütçenizi oluşturmalısınız. Bu sektörünüze göre değişir. Hisse senedi satan bir firma hisse senedi oyuncusu bir LEAD topluyorsa elbette maliyet kazanca göre paralel olacaktır ve SEO maliyetleri de artacaktır. (zaten rekabet doğal olarak kendini gösterir.)
Bu kadar yeter. SEO Fiyatları Ne Kadar?
Veriler tamamen bizim araştırma ekibimize aittir. Sorumluluk Clicks’us Dijital üzerindedir. Herhangi bir kesinlik payı asla yoktur.
SEO fiyatları – UK
- £150-£300 aylık — orta sınıf, küçük işletmeler için SEO
- £300-£500 aylık — orta sınıf fakat rakibi olan işletmeler için SEO
- £500-£1,000 aylık — yeni kurulmuş uluslararası rekabete sahip şirketler için SEO
- £1,000-£2,000 aylık — Endistrüyel rakipleri olan bütük şirketler için SEO
- £2,000 üzeri aylık — Kapsamlı SEO çalışmaları, uluslararası hedeflemeler, on-page off-page optimizasyonlar dahil.
SEO fiyatları – US
SEO Ajanslarına yapılan anket sorularının eşiğinde (kaynak:SEL)
Anket Sorusu: Müşterilerinize kestiğiniz aylık SEO faturası kaç paradır?
- 10% — $500 ‘dan az
- 27% — $500-1,000
- 29% — $1,000-2,500
- 20% — $2,500-5,000
- 15% — $5,000-10,000
Türkiye’de SEO Fiyatları
Ülkemizde SEO fiyatları belki dünyanın her yerinden çok daha fazla değişkenlik göstermekte. Kapsamlı SEO yaptığını söyleyip de 200 TL isteyenlerden tutun da büyük ve zaten sektör devi olan kurumlara 65.000 TL x Ay fatura kesenlere kadar biliyoruz. Marka olarak dahi bilmekle beraber burada yazamamaktayız.
SEO paket fiyatları ile SEO hizmeti fiyatlarını karıştırmadığımız sürece, en ideal fiyat ile SEO bütçenizi belirleyeceğinizden eminiz.
Daha detaylı bilgi almak, acaba benim bütçem ne olmalı diyorsanız sorularınızı yanıtlamak için hello@clicksus.com adresine maillerinizi bekliyoruz.