Bugün sizlerle birlikte Google tarafından da dile getirilen ve sıralama faktörlerini etkiledikleri söylenen 8 faktöre göz atacağız ve açıklayacağız. Sıralama faktörleri web siteleri için en önemli faktörler olmaktadır. SEO (Search Engine Optimization) ise bu yapı taşlarından doğmuş bir bölüm denilebilir.
Backlink
Backlink nedir? Web sitelerin backlinklere neden ihtiyacı olur? Gibi sorulan soruların cevabını vermeden önce Google tarafından en çok önemsenen sıralama faktörlerinden biri olduğunu belirtmek isteriz.
Backlink kısa bir tanım ile bir web sitesinin başka web sitesine güven onayı vermesidir. Bir diğer deyişle kefil olmasıdır. Bir çok web sitesi bir siteyi backlink olarak gösteriyorsa Google web sitesinin önemli bir içerik sahibi olduğunu anlar ve sıralamalarda ön sıralara çıkarır.
Backlink Kazanma ve Verme
Backlink kazanmak site dışı SEO için oldukça önemlidir. Bazı backlinkler verilen sitelerce otorite puanına, trafik akışına ve çeşitli sebeplerden dolayı önemli olmaktadır. Aynı şekilde backlink alınan durumlara göre follow veya nofollow ilkeleri de önemlidir. Fakat nofollow içerikler olmasına rağmen otorite ve trafik seviyesi yüksek sitelerden backlink sağlayabilmeniz sizin için çok iyi bir artı olmaktadır.
Backlink Araştırması
Backlink araştırmalarınızı ve analizlerinizi çeşitli üçüncü parti tool yardımı ile yapabilirsiniz. En çok bilinen üç yardımcı araçlarda da aynı şekilde backlink kontrolleri yapabilir hatta backlinkleriniz hakkında tavsiyeler alabilirsiniz. (Semrush, Ahrefs, Ubbersuggest)
Alaka Düzeyi
SEO için en önemli konulardan bir diğeri de alaka düzeyleridir. Başlık olarak anlaşılmasa bile anlattığımız zaman demek istediklerimizi anlayacaksınız. Haydi konumuza geçelim.
SEO’da alaka düzeyi ise, arama yapılan konunun amacı ile ne kadar alakalı olduğuna göre şekillenmektedir. Örnek vermek gerekirse:
Google aramalar bölümüne hava durumu yazıldığında öncelikli olarak çıkan site mgm.com olacaktır.
SERP aramalarında isteyerek veya istemeyerek birinci veya ikinci sırada çıkan sitelere güvenmek artık insanın doğasında oluşmaktadır. Bunu istemeden her insan yapmaya başlamıştır ve belkide yapılanın farkında bile değildir. Bununla birlikte Google da kendini geliştirmiştir ve insanlara karşı en doğru bilgiyi veren veya verebilecek siteleri ön planda tutmayı amaçlamıştır. Tabiki bununla birlikte alaka düzeyleri sitelerde değişiklik gösterebilmektedir bunları sıralamak gerekirse:
- Marka Alaka Düzeyi
- Bağlantı Alaka Düzeyi
- Sayfa Alaka Düzeyi
Bunları ise kısaca tanımlamak gerekirse şu şekilde tanımlanabilir:
Marka Alaka Düzeyi
Markaların alaka düzeyi yazıların ve içerik konularının birbirlerine yakınlığı ve ilişkisidir. Sitedeki marka alaka düzeyleri ise şu şekilde örneklendirilebilir:
- Sayfaların diğer sayfalarla alaka düzeyi ve yakınlık ilişkisi.
- Yazılan konular ve markanın ilişkisi örtüşmeli.
- Web sitesine ait durmayan yazılar ve içerikler bulunmamalı.
- Sitenin ana anahtar kelimesi ile yazılar ve içerikler örtüşmeli.
- Bağlantı Alaka Düzeyi
Bağlantı vermeye değer sayfaları bilmek. Otorite skoru ve backlink kalitesi için oldukça önemli bir unsurdur. Dikkat edilmesi gerekenler ise şu şekildedir.
- Etki Alanından Etki Alanına: Bağlantı verdiğiniz/size bağlantı veren site markanızla alakalıdır veya hedef anahtar kelimeleriniz üzerinde bir otoritedir.
- Etki Alanından Sayfaya: Sitenize bağlanan/sitenizden bağlantı verilen bir sayfanın anahtar kelimeleri/konu, doğrudan alan adınızın hedef anahtar kelimeleriyle ilgilidir.
- Sayfadan Sayfaya: İki sayfanın anahtar kelimeleri ve konuları anlamsal olarak birbiriyle ilişkilidir.
- Sayfaya Bağlantı: Bağlantı sayfada anlamlıdır; göründüğü bağlam mantıksal ve organiktir ve bağlantı metni bağlam içinde gerçek ve anlamsal anlam ifade eder.
Sayfa Alaka Düzeyi
Ana içerik ile başlık arasındaki bağlantı ve içerik paragrafları ile başlık arasındaki alaka düzeyini ölçmek oldukça yararlıdır. Örnek vermek gerekirse sayfanın başlığı “En İyi 10 Sevimli Kedi Irkı” yazısının içeriğinde en çok sevimli bulunan kediler, kedilerin fotoğrafları ve kediler hakkında bakımı ve genel bilgiler bulunmalıdır. İçerik yazarına kalmış durumlar dışarısında başlıklar genellikle içerik ile alakalı olmalıdır.
Tazelik
Çok basit olan ve kısa bir araştırma ile veya üçüncü parti toollar ile bulabileceğiniz şeylerden biri de tazeliktir. Genellikle gündem konuları ile bağlantı kurularak kısa bir zamanda sonucu çıkartılabilir. Eski konuların veya eski içeriklerin tarihi tozlu raflara kaldırılacağından ötürü iki seçeneğiniz vardır. Ya içeriği yeniden gündem ile derleyip düzeltmelisiniz ya da o içeriği yazmaktan vazgeçmelisiniz.
Örnek vermek gerekirse “2018 Yılında En Çok Kredi Veren Banka” yazısının üstünden uzun zaman geçtiği için tıklanma alması ve bu içeriğin yazılması oldukça mantıksızdır. Fakat başlığı değiştirip içeriği gündeme göre düzenlerseniz organik trafiğinizin artmasına yardımdı olacaktır. (2022 Yılında En Çok Kredi Veren Banka)
HTTPS
HTTPS uzantısını duymayanınız yoktur. HTTPS uzantısı kullanıcı ve ziyaretçilerin güvenini çektiği kadar da Google tarafından belirleyici bir sıralama faktörüdür. HTTPS uzantısını almak için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. En bilindik yolları ise sitelerin panel yardımı ile AutoSSL sertifikasını çalıştırmak ve beklemektir.
Mobil Uyumluluk
Mobil uyumluluk her konuda ismini gösterdiği gibi bu konuda da ismini göstermektedir. Mobil uyumluluk Google tarafından büyük bir sıralama etkenidir. Sebebi ise küresel kullanımlardaki mobil kullanımının bu denli fazla olmasıdır. Sitenizin mobil uyumluluk kontrolünü eksiksiz yaparak ve problem olan yerlerde optimize ederek farkı gözlerinizle görebilirsiniz.
Mobil uyumluluk kontrollerini yapmak için ve mobil uyumluluğa uyumlu değilse neden uyumlu olmadığını öğrenmek için Google tarafından desteklenen ve geliştiricilere sunulan Mobile Friendly sitesini kullanabilirsiniz.
Sayfa Hızı
Sayfa hızı web siteleri için her konuda çok önemlidir. Sayfa hızı iyi olmayan sitelere organik trafiğin daha az olduğu gibi, hemen çıkış oranları da oldukça fazladır.
Sitenizin hız optimizasyonunu kontrol edebileceğiniz sayfa ise Google tarafından desteklenen ve problemleri söyleyen Page Speed Insight ve aynı zamanda başarılı raporları ile ön plana çıkan GTMetrix olmaktadır. Sitenizin buralarda verilen ve önerilen şeyler dışında kontrol etmeniz gereken şeyler de bulunmaktadır. Bunlar:
- Görsellerin 100kb üstünde olmaması.
- Tema kullanılıyor ise temanın yüklü ve büyük bir tema olmaması.
- Önbellekleme eklentilerinin kurulması ve düzenli olarak kullanılması.
- Sitenizi ağır yüklerden kurtarılması ve gzip tarzı sıkıştırma yöntemleri ile sıkıştırılması.
Temel Web Verileri
Temel web verileri İngilizce ismi ile Core Web Vitals (CWV), temel web verilerini sitenin hızını ölçtüğünüz Page Speed Insight ile öğrenebilirsiniz. Kasım 2020 yılında Google temel web verilerinin yanında 3 varyasyon daha eklemiştir. Bunlar:
- En Büyük İçerikli Boya (LCP)
- İlk Giriş Gecikmesi (FID)
- Kümülatif Düzen Kaydırma (CLS)
Temel web verileri site için neden önemlidir sorusuna gelicek olursak. Temel web verileri kullanıcı deneyimini geliştiricilere sunarak web sitenizin kullanıcı deneyimini artırmasına yardımcı olacak ilkeleri içermektedir. Böylece kullanıcı geri dönüşü ve kullanıcıların yeniden sitenizi ziyaret ederek önemli ölçüde geri dönüşler bırakmaktadır.
Araya Giren Geçiş Reklamları
Araya giren geçiş reklamları Ocak 2017’de devreye girmiştir. Kontrol edilmesi gereken ve göz ardı edilmemesi gereken şeylerden biridir. Kullanıcı şikayet ettiği takdirde Google tarafından cezalandırması çok büyük olmaktadır. Asıl soru ise araya giren geçiş reklamları nedir?
İsminden de anlaşıldığı gibi araya giren reklamlara ve sitenin yüklenmesi ile yüklenmeyen reklamlara verilen isim budur.
Bugün sizlerle birlikte Google tarafından onaylanan ve önemsenen 8 farklı sıralama faktörlerini inceledik. Ayrıca sıralama için önemli olan farklı konular da bulunmaktadır. Bunlardan bir diğeri ve önemlisi kullanıcı deneyimi ve kullanıcı geri dönüşüdür. Kullanıcı tarafından sevilmeyen içerikler veya site sayfaları geri dönüşü Google tarafına kötü olduğu sürece önemsenen sıralama faktörlerini sıfır hata ile yapmanız önemli olmayacaktır.