Yazıya başlamadan önce şunu belirtmek isteriz. “Türkiye’de 50 milyon aktif müşteri sosyal medya kullanıyor.” Bu durum sosyal medyayı markalar için çok önemli kılan en önemli unsur. Sosyal medyayı yönetirken hedef kitle belirleyebilir ve buna yönelik tanıtım ve pazarlama faaliyetleri gerçekleştirilebiliriz. Sosyal medya yönetimi hesapların nasıl kullanılacağı, nasıl iletişim kurulacağı, var olan ürünlerin satışı ve tanıtımı için içerik stratejileri üretilmesidir. Her strateji bir amaca hizmet etmelidir.

Pandemi dönemi dijital kullanım alışkanlıkları detaylı raporunu gitmek için tıklayın.

Sosyal medya iletişiminde dikkat edilmesi 4 ana başlık şu şekildedir:

  • Hedef kitle analizi
  • Rakip analizi
  • İçerik
  • Reklam

Bu maddelerden kısa kısa bahsetmemiz gerekirse;

Hedef kitle analizi: Markanız hangi hedef kitleye hitap ediyor? Sorusuna verilebilecek cevaptır aslında. Cinsiyet, yaş lokasyon, hobiler, ilgi alanları gibi demografik bilgilerdir. Örneğin İstanbul’da boğaz kenarında oda fiyatları yüksek olan lüks bir otelin hedef kitlesiyle yine İstanbul’da iş merkezlerine yakın business otelinin hedef kitlesi birbirinden farklıdır. Haliyle iletişim dili ve kullanılacak ifadelerde değişkenlik göstermektedir.

Rakip analizi: Sosyal medyada rakiplerimizi iyi tanımalıyız. Hizmetlerimiz rakiplerle ortak olabilir. Daha detaylı rakip analizine ihtiyacımız olabilir.  Paylaşımlar, içerikler, anketler, reklamlar, kullanıcıların şikayetleri dikkat edilmesi gereken unsurlardır.

İçerik: İçerik bu mecranın en büyük kozudur. Herhangi bir kampanyayı düz bir metin olarak vermek ile daha yaratıcı bir şekilde mecranın doğasına uygun hale getirerek paylaşmak bambaşka etkiler yaratacaktır. Sosyal medya iletişimi yaparken gazeteye reklam veriyormuş gibi düşünmemek en mantıklısı olacaktır. Hedef kitleyi tamamen tanıdıktan sonra kitleniz için özel içerik üretebilirsiniz. Burada hedef kitle tanımlamasının ne kadar önemli olduğunun altını bir kez daha çizmek istiyoruz.

Reklam: Sosyal medya platformlarında düşük maliyetlerle reklam verebilirsiniz. Bu durum diğer kanallara göre çok daha avantajlı sayılabileceği gibi detaylı kırılımlarla ve kaliteli bir içerik olmadan reklam vermeyi denerseniz her platformda olduğu gibi sosyal medya üzerinde de boşuna paranızı harcayacaksınızdır. Instagram, Facebook, Tiktok, Linkedin gibi her mecranın detaylı hedefleme seçenekleri ve reklam modelleri mevcut. Ülkemiz de maliyetleri açısından Linkedin çok fazla tercih edilmesi bile günümüzde bu mecrayı kullanan reklamveren sayısı sürekli artmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Mükemmel İşletme İnstagramı İçin İpuçları

Sosyal Medya İletişimi

İletişim iki insan veya insan grubu arasındaki duygu düşünce ve bilgi alışverişidir. Var olan pazarlama faaliyetlerinde hedef kitlemizle iletişimimiz çok önemlidir. Strateji bu noktada çok önemlidir. Stratejiyi bir hedefe ulaşmak için koordine edilen yaklaşım olarak yorumlayabiliriz. Stratejik iletişim neyi, neden, nasıl, kime, nerede, ne zaman söyleyeceğimizin planıdır. 

sosyal-medya-iletisimi

Var olan iletişim modelimizde kimlere erişmek istiyoruz ve ne durumdayız? Hangi konularda daha iyiyiz, rakiplerden hangi konulardan daha avantajlıyız. Eksik yönlerimiz neler ve rakiplerimiz hangi konularda bizden avantajlı. Bu noktada rakip analizi yapmamız gerekir ve sektörde var olan kullanıcıların şikayetleri nelerdir. Bu soruların cevaplanması gerekiyor.

Sosyal Medya Yönetimi Hizmetimiz Hakkında Bilgi Al

Hangi sektörde hizmet sunuyorsak, dışarıdan bir göz her zaman önemlidir. Bir veya birden fazla uzmana danışmamız iyi olur. Sektördeki tehditler ve engeller de analiz edilmelidir. Teknolojiye uyum sağlayamayan bir şirketsek zarar ederiz çünkü müşteriyle iletişim kuramayız ve kitlemizi genişletemeyiz. Bizim açığımızı görüp kapatan herkes bize zarar verebilir. Bu yüzden sürekli analiz yaparak önümüzü görmeye çalışmalıyız.

Yürüteceğimiz iletişim çalışmasında kullanıcıların hangi düzeyde olduğunu belirlememiz gerekir. Doğrudan ve dolaylı olarak etkilenen gruplar belirlenip önem sırası belirlenir. Her grup için farklı söylem geliştirmek mesajın kolay algılanmasını sağlar. İletişimin temel unsuru mesajdır. Aktarılacak bilgi olarak tanımlayabiliriz bunu. Hedef kitlenin sosyokültürel analizini dikkate alarak mesajımızı şekillendiririz. Analaşılır olmalı ve yanlış anlaşılmaya yer vermemeliyiz.

Kritik Unsur: Bütçe Planlaması ve Zamanlama

Her işin bütçesi, zamanı ve stratejisi vardır. Mutlaka iyi bir bütçe planlaması yapmalıyız. Bu planı yaparken mutlaka bir sosyal medya zaman çizelgemiz bulunmalı. İletişim çalışmalarının duyurulmasında medya en önemli kanaldır.

Sosyal medya yönetimi var olan markanın hesaplarının nasıl kullanılması gerektiği, hangi yolların izleneceği, hedef kitleyle nasıl iletişim kurulacağı ve kriz yönetiminin planlanmasıdır. Hangi sıklıkla içerik paylaşılacağı ve ne tarz kampanyalar üretileceği bu yönetimle belirlenir.

Raporlama, marka izleme, rekabet analizi ve geçmişe yönelik sektör analizleri önemli başlıklardandır. Belirli saat ve günde belirlediğimiz içerikleri paylaşmak için otomasyonlar kullanabiliriz. Hootsuite sosyal medya planlamasında önemli bir programdır. Tüm sosyal medya profillerimizi burada senkronize şekilde yürütebiliriz. Bir diğer platform ise “buffer”dır. Bununla da hesaplarımızı yönetebilir, anahtar kelime takiplerimizi gerçekleştirebiliriz. Ayrıca daha detaylı bilgi almak isterseniz, önceden yazdığımız “sosyal medya araçları tam liste” başlıklı blog yazımıza göz atabilirsiniz.

Rakipleri Sıkı Takip

Bazı markalar doğrudan satışa yönlendirmek, bazıları içeriklerini okutmak bazılarıysa kullanıcılarıyla iletişim sağlamak için sosyal medyayı kullanır. Bunların hepsini karma şekilde kullanmak sosyal medya bilinirliğini yükseltir. Bütün bunları sosyal medya üzerinde doğru yapabilmek için öncelikle ürün ve hizmetlerimizin hangi kitleyle uyumlu olduğunu keşfetmemiz gerekir. Rakiplerimizin içerik analizi de iletişim stratejimizde yer almalıdır. Onların Instagram, Facebook ya da kullandıkları bütün farklı mecralarını 2-3 günde bir ziyaret etmek bize fikir sağlayacaktır. 

rakipleri-siki-takip

Var olan iletişim planımızda markamızın bir ifadesi olmalı ve o ifadeyi kullanıcıların aklına kazımalıyız. Kullanıcılara katmış olduğumuz değer bu noktada çok önemlidir. Bir kitleye ulaşmak istiyorsak bir marka ifadesi oluşturarak o kitleye daha iyi bir şekilde ulaşabiliriz. Amaç, hedef, kitle ve mesaj şeklinde stratejimizi planlayabiliriz. Rakiplerimizi de düşünerek onların güçlü ve zayıf yönleriyle swot analizini yapmamız gerekiyor.

İlginizi Çekebilir : Mükemmel İşletme Instagramı İçin İpuçları

Rakiplerimizin takipçi sayıları, içeriğin tasarımı, var olan içeriğin etkileşim oranı ve üslubunun analizi bizim için önemlidir. Ne sıklıkla paylaşım yaptıkları ve yarattıkları etkileşim önemlidir. Hedef kitlelerini de tespit etmek ve kendi hesaplarımızla karşılaştırma yapmak iyi bir rakip analizi için önemlidir. Boomsocial ile rakiplerimizin ne sıklıkla paylaşım yaptığı, takipçi sayıları gibi pek çok veriyi ücretsiz olarak edinebiliriz. Daha garanticiyseniz eğer düzenli aralıklarla manuel olarak rakipleri ziyaret ederek inceleyebilirsiniz.