Google, dijital hizmet vergisinin uygulamaya konmasının ardından müşterilerine yaptığı açıklamada, Google Ads aracılığıyla reklam veren kullanıcılarından yüzde 5 oranında ödeme alınacağını bildirdi.
Kullanıcılara gönderilen duyuruda şu ifadeler yer aldı:
“Değerli müşterimiz, Google, 1 Kasım 2020’den itibaren geçerli olmak üzere Birleşik Krallık, Türkiye ve Avusturya’da yayınlanan reklamlar için yeni ücretler almaya başlayacaktır. Belirli ülkelerde yayınlanan reklamlar için, 1 Kasım 2020’den sonra kesilecek fatura veya ekstrelerinize yeni bir ücret eklemeye başlayacağız. Yasal İşletim Maliyetleri, Türkiye’de yasal düzenlemelere uymanın getirdiği maiyet ve karmaşıklığın önemli ölçüde artması nedeniyle eklenmektedir. Avusturya ve Birleşik Krallık’ta DST ücreti, bu ülkelerdeki yeni dijital hizmet vergilerinden kaynaklanmaktadır.”
Yapılan açıklamada Google, Türkiye’de yayınlana reklamlar için %5 yasal işletim maliyeti, Avusturya’da yayınlanan reklamlar için %5 Avusturya DST ücreti, Birleşik Krallık’ta yayınlanan reklamlar için ise %2 BK DST ücreti ekleneceğini duyurdu.
Dijital Hizmet Vergisi Nedir?
20 Mart 2020 tarihli resmi gazete yayımlanan Dijital Hizmet Vergisi tebliği ile, dijital ortamda sunulan her türlü reklam hizmeti, Sesli, görsel veya dijital herhangi bir içeriğin dijital ortamda satışı ile bu içeriklerin dijital ortamda dinlenmesine, izlenmesine, oynanmasına veya elektronik cihazlara kaydedilmesine veya bu cihazlarda kullanılmasına yönelik dijital ortamda sunulan hizmetler, Kullanıcıların birbirleriyle etkileşime geçebilecekleri dijital ortamların sağlanması ve işletilmesi hizmetleri vergi kapsamına alınmıştı.Vergi mükellefi olarak dijital hizmet sağlayıcıları tanımlanıyor.
Türkiye’de bu hizmetlere ilişkin elde edilen hasılatı 20 milyon Türk Lirasından veya dünya genelinde elde edilen hasılatı 750 milyon Avrodan az olanlar dijital hizmet vergisinden muaf tutuluyor.
Dijital hizmet vergisinin oranı %7,5 olarak belirlendi ve Cumhurbaşkanına bu oranı %1’e kadar indirme veya iki katına çıkarma yetkisi verildi.
Emre Aksu
Google Ads Reklamları ek maaliyetlerine rağmen etkinliğini koruyor