Teknolojinin gelişmesi ile birlikte hayatımızda internet kullanımı oldukça önem kazandı. Fakat internet kullanımının artması ile birlikte kötü amaçlı ve fidye amaçlı gibi birçok siteler hayatımıza giriş yapmış oldu. Google kötücül sitelerin önüne geçmek adına türlü geliştirmeler yaptı ve hayatımıza Google Güvenli Tarama adı verilen bir tarama sistemi kurdu. Aynı zamanda bu sistemde Google tarafından taranmamış olan siteleri de şikayet etmeniz mümkün olmaktadır.

Google Güvenli Tarama Ne İşe Yarar?

Google güvenli tarama, sitelerin kötü amaçlı yazılımlara, virüslere ve diğer zararlı yazılımlara ev sahipliği yapıp yapmadığını tarayan ve ziyaretçilerin güvenliği için geliştirilmiş bir hizmettir. Google güvenli tarama aynı zamanda sitelerin arama sonuçlarında görünüp görünmeyeceklerine de karar vermektedir.

Sitelerin güvenli olup olmadığını anlamak için Google sürekli olarak siteleri taramaktadır ve zararlı bir içerik olduğu takdirde hemen uyarı vererek kullanıcıyı uyarmaktadır. Bu sayede siteye giren ziyaretçiler aygıtlarına bulaşmasını hızlı bir şekilde engelleyebilirler.

Google Güvenli Tarama sistemi aynı zamanda site sahipleri tarafından sitelerindeki güvenlik açıklarını tespit etmelerinde yardımcı olabilmektedir. Google Güvenli Tarama aracını kullanarak sitelerindeki güvenlikleri sürekli olarak kontrol edebilmektedirler. Aynı zamanda Google Şeffaflık Raporu ile birlikte çalışmaktadır.

google-phishing-sikayet

Sitenin Güvenliğini Nasıl Taratırım?

Google şeffaflık raporu ile birlikte güvenli tarama özelliğini de beraberinde getirmiştir. Böylece Google tarafından taratılan ve şüpheli olarak görülen siteleri kontrol edebilir ve sitelere giriş yapmadan önce Google tarafından belirli bir ceza karşısında kalıp kalmadığını kontrol edebilirsiniz. Bunu yapmak ise çok basit Google Şeffaflık Raporu sitesine giriş yaparak sitenin URL’sini girmeniz yeterli olacaktır. Aramanızın sonucunda Google tarafından mevcut durumu görebileceğiniz bir ekran görünmektedir.

Unutmayın ki site güvenliğiniz Google tarafından önemli olduğu kadar SEO tarafında da büyük bir önem arz etmektedir.

Google Şeffaflık Raporu

Google Şeffaflık Raporu Nedir?

Google şeffaflık raporu, Google tarafından çeşitli hizmetleri kullanarak, veri taleplerini ve veri taleplerine göre verilen yanıtları özetleyen rapor sistemine denmektedir. Google şeffaflık raporu Google’ın kullanıcı gizliliğine ve güvenliğine verdiği önemi vurgulayabilmek için hazırlanmış bir sistemdir.

Google şeffaflık raporu, kullanıcıların hangi amaç veya amaçlar ile veri taleplerinde bulunduğunu, talebin geldiği ülke, veri talebinin hangi tür olduğunu, taleplerin ne kadar hızla birlikte yanıtlandığını ve kullanıcıların taleplerine verdiği yanıtları göstermektedir. Aynı zamanda bu rapor, Google tarafından yürütülen gizlilik koruma politikaları hakkında çeşitli bilgiler vermektedir. Google, her yıl şeffaflık raporu yayınlamaya devam etmektedir.

Zararlı Site Tespiti Sonucu Ne Yapmanız Gerekir?

Zararlı siteleri Google botları her zaman fark edemeyebilir. Bu durumlarda Google kullanıcılar tarafından yapılacak şikayetler sonucunda da hareket edebilmektedir. Sitelerde gezerken karşılaştığınız ve zararlı olduğuna emin olduğunuz sitelere denk geldiğiniz zaman Google tarafından oluşturulan 2 farklı zararlı saldırı stiline göre şikayet sayfaları bulunmaktadır. Bunlar:

  1. Kötü Amaçlı Yazılım Bildirin
  2. Phishing Uyarısı Bildirin
  3. Hatalı Phishing Uyarısı Bildirin

Bu iki farklı şikayet sistemini karıştırmamanız için sizlere açıklayalım.

google-seffaflik-raporu

Kötü Amaçlı Yazılım Bildirme Sistemi

Google tarafından oluşturulan kötü amaçlı yazılım bildirme sistemi, URL girilerek ve kötü amaçlı yazılım türünün ne olduğu hakkında kısa bir bilgilendirme istenerek çalışan bir sistemdir. Eğer ki kimlik avı tekniği ile ilgili bir deneme bulamadıysanız fakat farklı bir kötü amaçlı yazılıma rastladıysanız Google’a bildirmeniz oldukça önemlidir. Google taramaları sonucunda eğer kötü amaçlı bir yazılıma denk gelirse hem sıralama cezaları ile birlikte hem de üçüncü taraflara paylaşacağı için sitenin itibarı oldukça düşecektir.

Phishing Uyarısı Bildirme Sistemi

Phishing uyarısı bildirme sistemi ise biraz daha farklı çalışmaktadır. Sitenin içerisinde Phishing denemesine denk geldiğiniz takdirde Google tarafından oluşturulan bu siteye giderek şikayetinizi açabilirsiniz. Aynı zamanda kimlik avı uyarısı bildirme sisteminde oluşabilecek hatalar sonucunda Google tarafından sunulmuş hatalı kimlik avı uyarısı sistemi de bulunmaktadır.

Phishing Sayfası Bildir

Hatalı Phishing Uyarısı Bildirme Sistemi

Hatalı phishing uyarısı bildirme sistemi, phishing uyarıları veya yanlış bir şekilde sizlerin sitesine phishing denmesi takdirde hatalı olduğunu belirtebileceğiniz bir sistemdir. Eğer ki sitenizde böyle bir durum yoksa fakat Google tarafından böyle algılandıysanız bu paneli kullanarak Google’a sitenize hatalı bir şekilde phishing uyarısı geldiğini belirtebilirsiniz.

Hatalı Pishing Uyarısı

Phishing Sayfalar Nedir?

Phishing sayfalar kullanıcıların hassas bilgilerini çalmak için tasarlanmış sahte sitelere verilen isimdir. Bu tür kimlik avı yapılması için tasarlanmış sitelerin belli başlı özellikleri olmaktadır. Bunlar:

  • Gerçek web sitelerine çok benzerler.
  • Tek sayfadan oluşur ve kimlik avı yapılabilecek siteleri kopyalanmıştır.
  • Özellikle kredi kartı bilgilerini alabilmek için e-ticaret siteleri gibi tasarlanmaktadırlar.
  • Link uzantıları asıl web sitelerine en benzer olacak şekilde tasarlanmıştır.

Bu tür siteler ile karşılaşıldığı takdirde kişisel bilgilerinizi girmemeniz uzantıyı kopyalayarak hemen Google sistemlerine bildirmeniz en doğru hareketlerden biri olacaktır.

HTTP Güvenli Mi?

HTTP (Hypertext Transfer Protocol) güvenli bir protokol değildir. HTTP, internet üzerindeki bilgileri iletim için kullanılan bir protokoldür ve bilgiler açık metin (plaintext) olarak gönderilir. Bu durumda, gönderilen bilgiler üçüncü taraflar tarafından kolayca görülebilir ve kötü amaçlı saldırılara karşı savunmasız kalır.

SSL Nedir?

SSL (Secure Sockets Layer) bir internet protokolüdür ve internet üzerindeki iletişimlerin güvenliğini sağlamak için kullanılır. SSL, HTTPS gibi protokollerin temelini oluşturur ve web siteleri, e-posta sunucuları, mesajlaşma uygulamaları gibi birçok farklı uygulama tarafından kullanılır.