Google ceza algoritmaları diğer ismi ile Google ceza ve uyarıları web sitesinde yapılan hatalar kullanılan etik olmayan yöntemler ve hizmet kalitelerini düşürmek gibi sebeplerden dolayı Google tarafından web sitesinin cezalandırması yöntemidir. Google ceza algoritmalarının farklı sebepleri ve farklı etkileri bulunmaktadır. Bunları şu şekilde açıklayabiliriz.
Google Sandbox
Google Sandbox, Google tarafından web sitelerine yapılan bir tür filtreleme cezasıdır. Bu cezanın etkisi küçük olmamaktadır. SEO sonucu oluşan (çok yapılan SEO veya illegal SEO yani blackhat SEO) bu cezanın sonuçları Google aramalarından web siteniz yokmuşçasına silinmesine kadar giden cezaları bulunmaktadır.
Fazla link çıkışları, gizlenen metinler, kopya içerikler veya otomatik oluşturulan içerikler Google Sandbox filtrelemesine girmenize neden olabilir. Google Sandbox filtrelemesine girdiğinizi anlamak için yollar vardır.
- Site başlığı Google arama motoruna aratıldığında çıkan birinci sonuç sizin web siteniz olmazsa Sandbox filtrelemesine girmiş olabilirsiniz. Bu yol bazı durumlarda Sandbox filtrelemesine girip girmediğinizi anlamak için kesin sonuç olmayabilmektedir.
- Daha kesin bir yol olarak Google arama motoruna gireceğiniz URLdir. Google arama bölümüne URL girildiği takdirde birinci sırada sizin web siteniz gözükmediyse Sandbox filtresine girmiş olabilirsiniz.
Tüm filtrelerde olduğu gibi Sandbox filtresinden çıkmak için yapılan en net yöntem. Filtreye sebep olan işlemi ortadan kaldırmaktadır.
-900+ Cezası
Bu ceza sizin Sandbox filtresine girmeden önceki bir uyarınız niteliğinde olabilir. Ani geri düşüşler yaşanmaktadır fakat indexleriniz silinmemektedir. -900+ cezasının sebebi ise etik olmayan optimizasyon denemeleridir.
Optimizasyon ise düzeltildiği zaman olduğunuz yerin birkaç sıra altında bulunma ihtimaliniz olabilir. Devamlı ve doğru çalışmalar ile eski sıranızı yeniden alabilme ihtimaliniz bulunmaktadır. Bence yayınlama tarih sıranızı bozmamanız sizi çok kısa sürede eski otoriteye sahip olmanıza çok yardımcı olacaktır.
Bomb Cezası
Bomb cezası ise arama sonuçlarında üst sıralarda çıktığınız kelime veya cümleden bir anda düşüş yaşamanızdır. Bu cezanın boyutu Sandbox filtresi kadar büyük olmasa bile tehlikeli bir cezadır. Bomb cezasının temel nedeni gerileyen anahtar kelimelerden çok fazla link alınmasıdır.
Çözüm ise linkleri reddetmek veya linkleri azaltmaktır. Bomb cezası iç linkleme ve dış linklemeden dolayı oluşabilir. Fakat bu düzeltmeleri yaparken günlük planınızı aksatmamanızı öneririz. Periyotlarınızı aksatmayıp yazılan yazı yoğunluğunu aynı tutmanız Google botları tarafından daha hızlı fark edilmenize yarayacaktır.
Kopya İçerik Cezaları
Kopya içerik cezaları, tekrara düşmüş yazılar, anahtar kelimelerin yoğun kullanımı, kelimelerin tekrarı, kopyala yapıştır içerikler gibi kopya içerik örnekleri sonucu oluşmaktadır. Bu ölçümler sonucu Trustrank denilen algoritma ile arama motorundaki sonuçlarınız geriye düşmektedir.
-30 -60 -90
-30 -60 -90 cezası, web sitelerindeki güncel içeriklerin girilmemesi, optimizasyonun kötü olması, düşük kaliteli backlinkler, sahte web site hitleri, Google güncellemelerinin geride kalması gibi sorunlarda oluşan cezadır. Cezanın ismi ise cezanın 30, 60, 90 sıralaması şeklinde web sitenizi geriye düşürmektir.
Cloaking Cezası
Cloaking cezası, Google botlarını kandırmak yönünde yapılan hareketlerin fark edilmesi sonucu verilen cezadır. Cloaking cezası web sitelerinin düzgün hizmet vermemesi sonucu oluşur. İçerik kalitesi ile web sitesi ilişkilendirilir. Kalitesiz içeriğe rağmen Google botlarını kandırmak yönünde yapılan yoğun SEO çalışmaları sonucu fark edilip verilen cezadır.
Sneaky Yönlendirmeler
Sneaky yönlendirmeler, web sitesinin sıralama olarak yüksekte olan linkini kullanması sonucu oluşur. Yönlendirmeler ile düşük olan linklerini yükseltmek için yüksek sıralamadan düşük sıralamaya anında yapılan bir yönlendirme sonucu sneaky yönlendirmedir. Kullanıcı şikayeti sonucu test edilip fark edildiğinde Google tarafından uyarı niteliğinde geriye düşürmeler olacaktır. Sneaky yönlendirmeler hakkında daha fazla ve detaylı bilgi için Google Arama Merkezi’ni kullanabilirsiniz.
Doğal Olmayan Bağlantılar
Doğal olmayan bağlantılar, konudan bağımsız web sitelerinin size backlink vermesi sonucu oluşur. Aynı zamanda konuyla alakalı olsa bile otoritesi sizin web sitenizin otoritesinden düşük olma durumu da bu cezayı tetikleyebilir. Google tarafından tespit edildiği zaman geriye düşmeler oluşacaktır.
Çözümü ise web sitenizden o siteye nofollow vermektir. Nofollow vererek backlink alınan siteye güvenmediğinizi belirtebilirsiniz. Google botları nofollow işareti sayesinde
Reklam Spamı Cezası
Web sitelerinin kullanıcı tarafından istediği dökümana ulaşamayacak kadar büyük reklamlar sonucu, web sitesinde kullanımı aşırı zorlaştıran reklamlar sonucu oluşan cezadır.
Fazla Anchor-Text Kullanımı Cezası
Sitelerin text bölümlerinde kullanılan linklerin fazla olması ve Google tarafından önerilen reklamın fazlasına çıkıldığı zaman oluşan cezalardır. Web sitenizdeki hit düşmese bile yeni kullanıcılar tarafından bulunması oldukça zorlaştırılır.
Yanıltıcı Yapısal Veri İşaretlemeleri Cezası
Yapısal veri işaretlemeleri, amacı dışında kullanıldığında Google botları tarafından yanıltıcı olabilir ve bu durum Google tarafından hoşnutla karşılanmayacaktır. Kullanılan işaretlemeler sayfanın içeriği ile alakasız olma durumunda ceza almanız olağandır. Yapılandırılmış veri işaretlemeleri hakkında bilgi sahibi değil iseniz Search Console Yardım bölümünü kullanabilirsiniz. Düzenli yapısal veri işaretlemesi ile ceza içeren yollar kullanmadan da sıralamada hızlı yükselmeniz mümkün olmaktadır.
Gizli Bağlantılar ve Metin Dosyaları Cezası
Gizli bağlantılar ve metin dosyaları cezası ise web sitenize giren kullanıcı ile Google botlarına sunulan belgelerin farklı olması sonucu oluşur. Sadece Google botları tarafından taranabilecek şekilde gizlenen metin dosyaları ve aldatıcı unsur bulunduran (küçük yazılar, renk ile kapatılan yazılar, görselin arkasına gömülmüş yazılar) yazılar bu kapsamda ceza almaktadır. Gizli metin ve bağlantılar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Google Arama Merkezi’ni kullanabilirsiniz.
Bu ve bu tür cezalardan kaçınmak için dikkatle hazırlanmış yazılar, Google botlarını aldatmaktan kaçınmak gibi birçok yol bulunmaktadır. Cezaların neredeyse hepsi hata düzeltildiği zaman kalkmaktadır. İstemsiz şekilde girdiğiniz cezaların hızlı bir şekilde kontrolünü sağlayıp düzeltmeniz ve Google tarafından yeniden taranmasını istemeniz en iyi yoldur. Bu yöntemlerden kaçınmanız sizin SEO yapım aşamalarınızdaki hataları da düzeltmenize ve Google botları tarafından web sitenizin daha doğru anlaşılmasını sağlayacaktır.
Google hızlı bir şekilde cezaları ve kurallarını aynı zamanda da algoritmalarını güncellemeye devam etmektedir. Web sitenizin ceza almaması için düzenli bir şekilde kontrol etmeniz ve sizi ilgilendiren dökümanları okumanızı öneririz.