Core Web Vitals Nedir olarak merak edilen ve adıyla bütünleşen sayfa deneyimi metrikleri denebilir. Dünyanın en büyük arama motoru olan Google, her fırsatta kullanıcılarının daha iyi bir deneyim yaşaması için site hızı ve site içi kullanıcı deneyimlerini olumsuz etkileyecek durumların düzeltmesi gerektiğini vurgulamakta. Core Web Vitals için geçtiğimiz yıl duyurulan ve Mayıs 2021 ile hayatımıza girecek olan yeni güncelleme de desek yanlış olmayacaktır.

google-core-web-vitals

Core Web Vitals ile 3 ana konuya odaklanmış durumda. Bu durumları tek tek incelemek gerekirse:

  • LCP (Largest Contentful Paint): Tam Türkçe karşılığı ilk büyük zengin içerik boyaması olarak çevrilen LCP, sitenin yüklenmeye başladığı başlıktan başlar ve kullanıcıların gözünde içeriklerin tamamının gözükmesiyle sona erer. Google’ın en önem verdiği konulardan biri olan site yüklenme hızı çerçevesine giren LCP, değer olarak 2.5 saniyeyi geçmemelidir. Bu değer yakalanamazsa diğer değerlerden iyi sonuçlar alınması çok anlamlı olmayacaktır.

core-web-vitals

  • FID (First Input Delay): İlk giriş gecikmesi olarak çevirebileceğimiz FID, kullanıcıların siteyle etkileşime girdiği ilk andan tarayıcıların etkileşime tam olarak yanıt vermesine kadar ki geçen süreyi ifade eden bir metriktir diyebiliriz. Kullanıcılara iyi bir deneyim sunulmak isteniyorsa ilk giriş gecikmesi değerinin 100 milisaniyeden az olması önemlidir.

core-web-vitals

  • CLS (Cumulative Layout Shift): Kümülatif düzen kayması veya CLS, görsel kararlığı ölçen bir metriktir. Google, bir kullanıcının bir sayfayı yüklerken o sayfadaki nesnelerin ve öğelerin sayfada hareket etmemesi gerektiğini belirtir. Temel olarak CLS, bir web sayfasının yaşam süresi boyunca meydana gelen düzen değişikliklerini ifade etmektedir.

Core Web Vitals Neden Önemlidir?

Core Web Vitals, son yıllarda daha da önem kazanan kullanıcı deneyimi neticesinde ve Google’ın artık gerçek kullanıcılardan elde edilen verileri de değerlendirecek olması açısından oldukça önemli bir konumda olacaktır. İçerisinde barındırdığı ve temel aldığı ana konular Google ve kullanıcılar için önemli noktalardır.

Site Hızlı İle İlgili Detaylı Rehber Yazısı İçin Tıklayın.

Core Web Vitals hakkında bir makale yayınlayan Google, konuyla alakalı olarak ‘İyi bir sayfa deneyimi, kaliteli ve alakalı bir içeriğe sahip olmayı geçersiz kılmaz. Ancak, benzer içeriğe sahip birden çok sayfanın olduğu durumlarda arama sonuçlarında görünürlük için sayfa deneyimi çok daha önemli hale gelir.’ gibi bir cümle kullanmıştı. Bu da demek oluyor ki iyi bir kullanıcı deneyimi sunan web siteleri rakiplerinden bir adım öne çıkacaklar. SEO çalışmaları ve SEO rekabeti de ön planda olacaktır.

2021 Mayıs itibariyle sıralama faktörü olacak olan Core Web Vitals, aynı zamanda internet sitesi sahiplerine de kullanıcılara daha iyi bir deneyim yaşatmaya teşvik eden yaptırımlar olarak da bakılabilir. Google, kullanıcılarının rahatını, konforunu, pürüzsüz deneyimlerini her geçen gün daha önem vermekte ve bu durum yıllar ilerledikçe kullanıcı tarafına daha da yakınlaşmaktadır.

Core Web Vitals 2021 Mayıs ile Neler Değişecek? 

Core Web Vitals 2021 Mayıs ile kullanıcı deneyimine, site hızına ve güvenliğine önem veren web sitesi sahipleri kazanacak. SEO çalışmalarına önem verilen ve optimizasyonlarını güncel tutan siteler aramalarda daha ön plana çıkacak. SSL sertifikası bu güncellemenin başlangıcı olarak kabul edersek, kullanıcı güvenliğini önemseyen bu minik güncelleme ile SSL sertifikasına sahip olmayan web siteleri arama sonuçların da yok olmaya mahkûm edildiler.

Kısacası Google, getirdiği bu güncelleme ile kullanıcılarına ne kadar önem verdiğini bir kez daha tüm dünyaya duyurmuş oldu. Bu güncellemeden sonra SEO çalışmalarında geri kalanlar, kullanıcı deneyimlerine önem vermeyenler veya hatalarında ısrarcı olmaya devam eden site sahipleri bu durumdan çok çekecekmiş gibi duruyor.

Core Web Vitals Ölçümü Nasıl Yapılır?

Core Web Vitals metriklerinin tamamındaki performansı ölçmek için birçok farklı araç kullanabilirsiniz. Bunun için metrik değerler ölçümü yapan araçlara site adresinizi girerek testlerinizi başlatabilirsiniz. Bu testlerin sonucunda Google sizi testlerine tabi tutmadan hatalarınızı görüp bu hataları düzeltmeli ve kullanıcılarınızın deneyimlerini optime etmelisiniz.

core-web-vitals-tarama-kaynaklari

Yukarıdaki görselde de yer alan araçlar ile ücretsiz olarak LCP, FID, CLS değerlerinizi ölçebilirsiniz ve ölçümler sonucunda gerekli eylemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Son olarak sitenizi nasıl optimal hale getireceğinizi ve bunları nasıl yapacağınızı da madde madde inceleyerek sizlere ipuçları vermek istedim. Yukarıdaki araçlar kullanıldıktan sonra belirli raporlar oluşacaktır ama temel etmenlerden bahsetmek gerekirse:

  • Resimleri doğru yerleşim boyutuna göre ölçeklendirin ve büyük resim dosyalarını sıkıştırın
  • Barındırma platformuna bir içerik dağıtım ağı uygulayın
  • Gereksiz oluşturmayı engelleyen kaynaklardan kurtulun
  • Görüntüleri yeni nesil formatta sunun
  • Kullanılmayan tüm JavaScriptleri kaldırın
  • Sitenizi düzenli olarak tarayın ve hatalarını düzeltin.

Özetlemek gerekirse önümüzdeki ay hayatımızı girecek olan yeni güncellemeler, internet kullanıcılarının deneyimlerinden yola çıkarak siteleri denetlemeyi; tüm bunlar gerçekleşirken de asıl amacın kullanıcılara daha iyi bir kullanım alanı sunmak olduğu da unutulmamalıdır.