SEO, yani search engine optimization (Türkçe karşılığı ile “arama motoru optimizasyonu”), pazarlamacılar için oldukça önemli bir konu olduğunu söylemeye gerek olmadığını düşünüyoruz. Web sitenizi arama motorlarına uygun şekilde optimize ederseniz Google aramalarında daha üste çıkarsınız ve insanlar sitenize daha çok tıklarlar. Aslında en basit haliyle bu şekilde ifade edebiliriz.

Burada asıl soru; Blog yazıları web sitenizi gerçekten sıralamalarda yukarı çıkarır mı? Blog yazılarınızın web sitenizde SEO anlamındaki etkisi göz ardı edilemez. Ancak sadece blog yazısı yazmak sizi aramalarda birinci sıraya taşımaz. Günümüzdeki SEO çalışmalarının en önemli noktası ilişkili olması ve yazının amacıdır. Konu blog yazınıza geldiği zaman neyin önemli olduğunu, neyin olmadığını nasıl bilebilirsiniz? En güncel sıralamada yükselme taktikleri nelerdir ve sıralama nasıl korunabilir? Bu sorular her SEO çalışması yapan kişinin kafasında olan sorulardır. Bu yazımızda blog yazılarını SEO uyumlu hale getirmek için neler yapabileceğimizi anlatacağız. Anlık değişiklikler ve güncellemelerden dolayı SEO oldukça kafa karıştırıcı bir konu olabiliyor. Anahtar kelime kullanımı gibi temel konular SEO kavramını duymuş her kişi tarafından bilinir. Ancak işler bu kadar basit değildir. Yazının ilerleyen kısımlarında kafa karıştıran noktalara da değineceğiz. Blog yazınızı SEO uyumlu hale getirebilmek için yapabileceğiniz 12 farklı tüyoyu sizlerle paylaşıyoruz. Keyifli okumalar.

Okuyucunuzu İlgilendiren 1-2 Tane “Long-Tail Keyword” Kullanın

“Keyword” yani anahtar kelimeler SEO hakkında en temel bilgilere sahip olan kişilerin bile bloglarında kullanması gerektiğini bildiği, bloğunuzun konusunu yansıtan kelimelerdir. “Long-Tail Keywords” dediğimiz terim ise bir kelimeden veya iki kelime gruplarından oluşan anahtar kelimeler değil de daha uzun ve cümle yapısında olan anahtar kullanımlardır. Peki neden “long-tail keywords” SEO için önemli? Bu anahtar kelime grupları daha çok soruya dayalı olan ve bloğunuzun konusuna daha spesifik bir yaklaşım sunan gruplardır. Örneğin “blog yazmak” gibi bir anahtar kelime grubu yerine “blog yazıları nasıl yazılır” şeklinde “long-tail keywords” SEO açısından çok daha etkili ve bu konu ile ilgili arama yapan kişilerin okumayı tercih edeceği yazılardır. “Long-Tail Keywords”ler doğru trafiği almanız ve ziyaretçilerinizin dönüşüme dönmesi için çok daha faydalı olacaktır.

Sesli Aramalara Yönelik Anahtar Kelime Seçimi Yazımız İlginizi Çekebilir!

Anahtar Kelimeleri Blogunuzun Belli Yerlerinde Kullanın

Hepimiz blog yazısı yazarken konumuz ile alakalı anahtar kelimeleri yazının içerisinde kullanıyoruz. Asıl soru bu anahtar kelimeleri doğru yerde kullanıyor muyuz? Anahtar kelimelerinizi kullanmanızın etkili olacağı 4 temel yer var; başlık, paragraf, URL ve meta description dediğimiz alan.

Başlık

Neden anahtar kelimelerinizi blog başlığında geçirmeniz gerektiğine değinelim. Blog başlığı okuyucunun ilk gözüne çarpan ve ilk okuduğu nokta. Yani aslında okuyucunuzun bloğunuzu okuyup okumayacağına dair karar vereceği kapı diyebiliriz. Başlığınız bloğunuzun konusu ile ne kadar ilgili ise okuyucunuzun o kapıyı açıp bloğunuzu okumaya karar verme olasılığı o kadar yüksektir. Başlığınızda kullanılan anahtar kelimelere Google “title tag” demektedir. Başlık ve anahtar kelime ilişkileri arasındaki bir diğer önemli nokta ise anahtar kelimeleriniz mutlaka başlığınızın ilk 60 karakter arasında bulunmasıdır. Çünkü Google’da arama yapıldığı zaman görülen aramalarda 60 karakterden sonrası Google tarafından kesilir. Aslında Google karakterleri saymaz, piksel genişliğini ölçer. Google aramalarında 500-600 piksel arası gösterilir, bu da yaklaşık 60 karaktere eşittir. Eğer çok uzun bir başlığınız varsa anahtar kelimeleri başlığın en başında kullanmak SEO için en mantıklı hareket olacaktır.

Paragraf

Anahtar kelimelerimizin bulunması gereken en önemli yerlerden biri de konunun anlatıldığı paragraflardır. Ancak bu demek değildir ki her bulunan yere anahtar kelime yerleştirilmelidir. Bu kelimeler olabildiğinde doğal ve zorlamadan uzak olacak şekilde yerleştirilmelidir. Bloğunuzu yazmaya karar verdiğiniz zaman anahtar kelimelerinizi nerede kullanacağınızı elbet düşünmelisiniz ancak bu sizin önceliğiniz olmamalıdır. Blog yazısı yazarken asıl öncelik okuyucunuza okumak istediği konuyu aktarabilmek olmalıdır. Zaten bu amaçla yazdığınız yazılarda anahtar kelimeleriniz doğal olarak yerleştirilecek ve yazının optimize olmasını sağlayacaktır

URL

URL, anahtar kelimelerinizin kullanılması gereken bir diğer önemli alandır. Arama motorları bloğunuzun veya gönderinizin ne ile alakalı olduğunu görmek için URL’nize bakar. Web sitenizdeki bütün URL’leri anahtar kelimeleri de içinde barındıracak şekilde düzenleyebilirsiniz.

Meta Description

Anahtar kelimelerinizin bloğunuzda kullanılması gereken en önemli yerlerden sonuncusu “meta description” dediğimiz alan. Meta description alanının amacı arama motorlarına ve okuyucunuza bloğunuzun içeriği hakkında bilgi vermektir. “Long-Tail Keywords” meta description alanında kullanarak blog yazınızın Google ve okuyucular tarafından görünmesini sağlayabilirsiniz. Aşağıdaki örnekte “phone” kelimesinin kullanıldığı Description alanını görebilirsiniz.

mobil-cihazlar-serp-ornegi

Bloğun Mobil Uyumlu Olmasına Dikkat Edin

Cep telefonlarının hayatımızdaki yeri göz ardı edilemez. Yapılan araştırmalara göre görülüyor ki insanlar bilgisayardan çok telefonlarından aramalar yapmayı tercih ediyorlar. Google telefondan yapılan aramalarda ilk mobil uyumlu siteleri öne çıkarıyor. Peki bloğunuzu nasıl mobil uyumlu hale getirirsiniz? “Responsive design” denilen bir teknik ile tabii ki. “Responsive design” yapılan bloglar 2 farklı URL’ye sahiplerdir ve böylece mobile uyumlu hale gelmiş olurlar. Bu URL’lerden biri bilgisayarlar için biri mobiller için kullanılır. Mobil uyumlu bloglar SEO için büyük avantaj bulundururlar. İki farklı URL’ye bölünmeyecek olan dönüşler bloğunuzun SEO değerini artırarak Google’da daha öne çıkmasını sağlayacaktır.

mobil-site-ici-ornek

Bütün Alanları Kullanın. “Meta Description” Optimizasyonu Yapın.

Yazının başlarında da bahsettiğimiz gibi “meta description” arama motorlarına ve okuyucuya blog hakkında bilgi verdiğiniz alandır. Birçok okuyucu bu alana bakarak siteye girip girmemeye karar vermektedir. “Meta description” için tavsiye edilen karakter sayısı yaklaşık 300’dür. 300 karakter içinde bloğunuz hakkında en doğru bilgiyi vermeniz gerekmektedir. Önceden de bahsettiğimiz gibi bu alanda “long-tail keywords” bulunması SEO anlamında oldukça önemli bir tüyodur. Ancak bilinmesi gerekir ki “meta description” alanına yazdığınız yazı her zaman olduğu gibi görünmeyebilir. Google bloğunuzun içinde anahtar kelimelerin bulunduğu diğer alanları, sizin ayarlamalarınız dışında, “meta description” alanında gösterebilir. Aslında bunun için yapabileceğiniz çok bir şey yok. Yapmanız gereken tek şey bu alanları olabildiğince optimize hale getirmek.

Görsellerinizi Görsel Alt Yazıları ile Optimize Edin.

Hiç kimse upuzun, dümdüz bir yazı okumak istemez. Aslına bakarsanız kimsenin buna zamanı ve sabrı yok artık. Bu yüzden bloğunuz içeriğiniz ile alakalı olabilecek görseller de içermelidir. Bu görseller blog yazısında baskınlık yaratmamalı, zorlamaymış gibi görünmemeli, doğal bir görünüm sağlamalıdır. SEO açısından bakacak olursak arama motorları sizin bloğunuzun görselleri ile ilgilenmez. Arama motorlarının ilgilendiği asıl alan görsellerinizin altında bulunan alt yazılardır. Genelde bu alan doldurulmadan geçilir ama aslında SEO için oldukça değerli bir alandır.
Arama motorları görselleri bizim gördüğümüz gibi görmezler, bu yüzden alt yazı eklemek oldukça önemlidir. Bu alt yazılar sayesinde arama motorları sizin bloğunuzun görselini görseller sayfasında gösterebilir. IMG5659 şeklinde ismi olan bir görselinizi bloğunuza eklemeden önce ismini görselle alakalı bir başlıkla değiştirebilirsiniz. Önemli olan alt metinlerin görseli tanımlayıcı özellikte olmasıdır. Görsel alt yazılarınızı yazarken görseli tanımlamanız, spesifik olmanız, anahtar kelimenizi kullanmanız ve bunları 125 karakteri geçmemesi gerekmektedir.

Çok Fazla Benzer Konu Etiketi Kullanmaktan Kaçının.

Konu etiketleri bloğunuzun düzenli görünmesine yardımcı olacaktır. Ancak çok fazla konu etiketi kullanılması ve bunların birbirine benzer olması aslında SEO açısından oldukça zararlıdır. Hatta arama motorları tarafından kopya içerikten dolayı cezalandırılabilirsiniz. Konu etiketi oluşturduğunuz zaman yeni bir sayfa oluşturmuş da olursunuz. Çok fazla benzer konu etiketi kullandığınız zaman aynı konuyu sitenizde birden fazla gösteriyormuşsunuz gibi görünür. Eğer çok fazla benzer konu etiketiniz olduğunu düşünüyorsanız konu etiketlerinizi 15-25 arasına indirin. Böylece kopya içerikten cezalandırılma endişenizi ortadan kaldırmış olursunuz.

Ziyaretçilerinize URL ile Kolaylık Sağlayın.

İnternet sitenizin URL’si ziyaretçilerinizin işini kolaylaştırmalıdır. Sitenizin yapısını URL yapısında doğru bir şekilde göstererek ziyaretçilerinize daha rahat sitenizde gezinme imkânı verebilir, aynı zamanda arama motorları bu tarz internet sitelerini severler. URL’niz sitenizin haritası gibi olmalıdır. Sitenizde bulunan başlıkları kategorize etmeli, okuyucunuzun nerede olduğunu ve yeni bir sayfaya nasıl geçiş yapacağını bilmesine imkân sağlamalıdır. Arama motorları bu alanları da dikkate alarak okuyucuya istediği bilgiyi gösterirler.

Mümkün Olduğunca Dahili Linkleme Yapın.

Dahili linkleme ile sitenizin içinden sitenizde bulunan başka bir sayfaya yönlendirme yapabilirsiniz. Eğer yazınızda daha önce sitenizde bulunan bir konudan bahsediyorsanız o alana önceki yazınızı linkleyebilirsiniz. O konu hakkında daha ayrıntılı bilgi almak isteyen okuyucular için oldukça faydalı bir yönlendirme olacaktır. Okuyucunun yanı sıra arama motorları için de faydalı olan bu yöntem ile ilgili diğer yazılarınızı da öne çıkarabilirsiniz. Bu arada linklemeler ile ilgili inceleme yapabilmeniz için daha önce yazdığımız ücretsiz link araçları konumuzu okuyabilirsiniz.

Google Search Console Kullanın.

Google’s Search Console içinde Search Analytics Report adlı bir bölüm bulunuyor. Bu bölüm Google üzerinden gelen tıklamaları analiz etmenize yardımcı oluyor. Bu araç sayesinde hangi anahtar kelime ile kullanıcıların sitenize giriş yaptığını görebiliyorsunuz. Böylece blog stratejinizin ne kadar doğru olduğunu inceleme şansı bulabiliyorsunuz.

“Topic Cluster Model” Kullanın.

Blog yazarları tarafından en çok yapılan hatalardan biri her spesifik anahtar kelime için blog yazısı yazmak. Bu hata ziyaretçileriniz için oldukça düzensiz ve zor bir site deneyimi ortaya koymaktadır. Hatta bu durum kendi URL’leriniz arasında bile rekabet ortaya çıkmasına neden olmaktadır, çünkü benzer konular hakkında birden fazla blog oluşturmuş oluyorsunuz. Bloglarınız arasında düzeni sağlamak için “topic cluster model” yani konu kümeleri modelinden faydalanabilirsiniz. Bu modeli şu şekilde uygulayabilirsiniz:

  1. Sıralamaya çıkmasını istediğiniz konuyu seçin.
  2. Seçtiğiniz konu ile ilgili içerikler oluşturun.
  3. Oluşturduğunuz içerikleri birbirleri içinde linkleyin.

Bu üç adım ile sitenizin görüntüsünü ve kullanımını çok daha organize ve kolay hale getirebilirsiniz. Bu model sayesinde URL’leriniz birbiri ile yarışmaz, tam tersi birbirlerini Google’da yükselmek için desteklerler. Ziyaretçi açısından ise oldukça basit bir kullanım deneyimi oluşturabilirsiniz.

Daima “Evergreen Content” Yaratmaya Çalışın.

via GIPHY

Yarattığınız içeriklerin “evergreen content” olmasına dikkat edin. Peki “evergreen content” nedir? Zamanla etkisi azalmayan, değerini uzun süre koruyan içerikler anlamına gelir. “Evergreen content” ile yazılan yazılar zamanla sıralamada yer alması, yayınlanmasından çok sonra bile trafik alması ve aldığı trafikten kaynaklı olarak lead oluşturması açısından oldukça önemlidir. Bütün blog içerikleri “evergreen content” olmalıdır, hatta kullanılan görseller bile “evergreen” olmalıdır.

İçeriklerinizi Her Zaman Güncelleyin.

SEO için sadece yeni blog girişi yapmanız yeterli olacaktır gibi bir düşünceniz olabilir. Bu kısmen doğrudur ancak güncelliğini yitirmiş yazılarınız ile ilgili de çalışma yapmalısınız. Arama motorlarının sonuç sayfalarına yepyeni bir sayfa eklemek ve sıralama kazanmak uzun süre alır. Onun yerine bir içeriğinizi güncelleyebilir, önceki yazınızın avantajlarını yeni içeriğinizde kullanabilirsiniz. Bu işlem hem sıralamalarda üste çıkmanızı sağlayacak hem de ziyaretçi ve lead sayınızı da artıracaktır. Üstelik bunları yepyeni bir sayfada elde edeceğinizden çok daha hızlı elde edebileceksiniz. Güncellenmiş yazılarınızın ömrü daha uzun olacak ve sonuçları çok daha iyi olacaktır. Daha önceden “evergreen content” olan ancak bazı kısımları güncelliğini yitirmiş yazıları güncelleyip düzenleyerek tekrar “evergreen content” hale getirebilirsiniz. Buradaki tüyo aslında şudur: eğer sitenize uymuyorsa ve güncelleme anlamsızsa kaldırın gitsin.