Herkese keyifli okumalar dilerek Yerel SEO ile ilgili yazımıza başlıyoruz. Eskiden olsa çok fazla önemsenmeyen lokasyon bazlı SEO çalışmaları günümüzde mobilin yükselişi ile çok daha fazla önem kazanıyor. Biz bu yazımızda hem önemli Yerel SEO taktiklerine Yerel arama sonuçları(haritalar) etkileyen 4 ana maddeyi toparlayacağız.

Local SEO Önem Kazanıyor

Google haritalar çok sayıda küçük işletme, kurumsal ve acente müşterisine hizmet etmesi açısından benzersiz bir sisteme dönüştü.  “Google’ın verilerine göre, mobil cihazlarda masaüstünde olduğundan daha fazla arama yapılıyor ve tüm mobil aramaların % 30’u konumla alakalı. Akıllı telefonları kullananların, yakınlardaki bir şeyi arama oranı % 76 ve bu kişiler bir gün içinde bir işyerini ziyaret ediyor. Bu aramaların% 28’inde bir alışveriş söz konusu. Bu düzeyde tüketici davranışı yerel seo çalışmalarına olan iştahımızı kabartıyor. En azından clicks’us için öyle.

1-Google My Business tam ve doğru yapılandırılmalı

google-my-business-kayitGoogle My Business (GMB), işletmeler tarafından Arama ve Haritalar da dahil olmak üzere Google’daki çevrimiçi varlıklarını yönetmek için kullanılan bir araçtır. Verilerinizin Google’da doğru olmasını sağlamak, yerel paket arama sonuçlarında daha yüksek bir sıralamanın görünmesi ve sıralanması için gereklidir. Direkt olarak Google’un bir  uygulaması olduğu için haritalar üzerinde SEO sıralamanızı etkileyecek en önemli maddelerden biri Google İşletmeler sayfasıdır. Şöyle düşünülebilir biraz parlatmak gerekirse, Google işletmeler sayfanız yoksa, Google’da bir işletme kaydınız yok demektir. İstediğiniz kadar çırpının Lokal tarafta bir varlık gösteremeyeceksiniz. Ek olarak bütün bunları yaparken Bing ve Yandex tarafına bakmanızı ayrıca öneririz.

GMB tarafında sizlerede düşen görevler var bunları bir göz atalım ;

  • Çok miktarda alakalı ve kaliteli resim eklemek
  • Sizi anlatan uzun ve kaliteli bir tanıtım açıklama yazısı eklemek
  • Adres ve telefon numaranızı doğru bir şekilde girmek
  • Açılış, kapanış ve tatil saatlerini doğru bir şekilde girmek
  • Sektörünüz ile ilgili doğru kategoriler seçmek
  • İyi bir profil ve kapak resmi seçmek
  • Foursquare kaydı ve check-in sayısı ne kadar doğal ve aktif olursa,
  • Firma rehberlerine kayıt,
  • Google yerel işletme kaydı,
  • Google Plus kaydı ve doğrulaması,
  • Facebook yerel işletme kaydı,
  • Sarı sayfalar gibi sitelere kayıtlar. Bu listelemenin doğruluğunu ve önceliğini arttıran işlemlerdir.

Bu arada Moz’un yeni ürünü olan Moz Local’da GMB ilişkilendirme özelliği geldi. Google My Business girişleriniz otomatik olarak Moz Local girişlerinizle ilişkilendirilir ve Moz Local’da veya Google My Business’taki herhangi bir değişiklik otomatik olarak iki sistem arasında eşitlenir bir yapıya alındı. Bir ufak bilgi vermek istedik. Eğer seomoz’un toollarını kullanmayı seviyorsanız önerimizdir. https://moz.com/products/local

2-Diğer harita ve listeleme sitelerinde varlık

Yerel arama sonuçlarınınızda direkt olarak etki gösteren bir başka madde. Ülkemizde bir çok firma rehberi var evet ama bunlar arasında ciddi anlamda ün yapmış google’un daha çok tanıdığı siteler ve sistemler mevcut. Buralarda aynı GMB sisteminde olduğu gibi eksiksiz bulunmak yerel seo için olmazsa olmaz.

Yerel arama sonuçlarını en çok etkileyen beş adet liste hizmetlerini sizler için sıraladık:

Yabancı web siteleri için

Hotfrog: Yıllardır en önemli dizinlerden biri olan Hotfrog, Yerel Arama Ekosistemi’nin temel dayanaklarından biridir ve bunu kullanmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.

Apple Maps: Veri kaynaklarını doğrudan kontrol edebilme özelliğine sahiptir. Bu sistemi kullanarak en popüler ikinci navigasyon platformu hakkında listeleme bilgileriniz üzerinde doğrudan kontrole sahip olursunuz.

Here: Apple Maps’in ardından, Facebook için haritalama platformunun yanı sıra dünya çapında birçok başka gezinti ağına güç veren “Here” servisi sizler için hizmetinizde.

TomTom:Ülkedeki otomobiller için en popüler GPS sistemlerinden biri TomTom’u sizler için yararlı bir başka sistemdir.

Navmii: Büyüyen bir haritalama ve navigasyon platformudur.

Türk siteler için (TR tarafına hizmet veren yabancı servislere ilaveten)

Facebook bussines page :  Facebook bussines page , Facebook servisinin işletmeler için oluşturduğu sayfalar. Özel ipuçları direk Facebook’un yardım merkezinde mevcut.

Foursquare & Swarm işletme sayfası : hepimiz çok iyi biliyoruz anlatmaya gerek yok.

Google & Yandex Maps :  Google ve Yandex, firmaları haritalar olarak sıralamaya başladığından beri en önemli unsurlardan birisi kendi Maps kayıtlarıdır.

Yelp : Restaurantlar , işletmeler ve daha fazlası! İşte Yelp bunların hepsini birden barındırıyor. Mutlaka kayıt olmanızı tavsiye ederiz.

Yellow Page & Bulurum.com & Mekanist vb.. :  Türkiye’nin en kaliteli firma rehberleri. Kayıt yapmanızı öneriyoruz, kendinize göre bunları çoğaltabilirsiniz.

3- Sadece harita servislerinde bulunmak yetmez, sosyal sinyaller önemli!

checkinhereBir önceki maddede yerli & yabancı listeleri gösterdik. Şöyle durumlar olabilir; “Bütün yerel ve harita olarak bilgilerim eksiksiz, bir çok firma rehberine kayıt yaptırdım fakat rakiplerimi geçemiyorum. Bu durumda diğer unsurlar ön plana çıkıyor.Bu anlamda işinizi kolaylaştıracak önemli 3 adet yerel seo taktiği;
1-İşletmenizin bulunduğu yerel yayın yapan haber sitelerinden alınan tanıtım yazılarında açık adres paylaşmak,
2-İşletmenizin bulunduğu yerel firma rehberlerine kayıt olmak.
3-Bütün bunların dışarısında Foursqare, Facebook business page yapılarında etkileşim çok önemli. Kimsenin eline yapışmaz işletmenize gelenlerden check-in yapmasını, hatta platform fark etmez puanlama yapmasını söyleyin.
NOT: Mümkünse sizin wi-fi bağlantınızla yapmasın bunları.

4-Yerel keliminiz ile link almak hala önemli.

Her kafadan bir ses çıkıyor SEO sektöründe evet biz de bunun bilincindeyiz fakat Türkiye genelinde bir araştırma yaptığınızda görüyorsunuz, Google yerel aramalarda harita sıralamasında hala anchor text backlinkleri spam olarak görmüyor. Biz bunu 4.madde olarak eklemek istedik ama bu demek değildir 2 sene sonra bu durum spam olmayacak. Bu sebepten aşırıya kaçmadan örnek vermek gerekirse “İstanbul SEO ajansı” ile ilgili aramalarda bulunmak istiyorsanız “istanbul’da seo”, “istanbul seocu”, “istanbul seo ajansı” kelimelerine link almak fayda sağlıyor.

Harita Uyarıları

Yerel pazarlamaya en iyi yaklaşım, pro aktif olanıdır. Büyüklük ne olursa olsun işletmelerin en sık yaptığı şikayetlerden biri Google’ın bazen iş bilgilerinizi herhangi bir uyarı yapmadan değiştirebilmesidir. Aktif konum verileri yönetimi bunu hafifletmeye yardımcı olsa da “mağaza saatleri” gibi unsurlar halen değişebilir ve bu durum işinize zararlı olabilir.Rakipleriniz tarafından manipüle edilebilirsiniz bu sebepten sürekli olarak kontrol etmeniz gereken durumlardan biridir. Son olarak bunu bir uyarı olarak yerel seo yazımıza dahil etmek istedik.

Biz Lokal SEO – Haritalar algoritması için temel 4 madde yazdık, sizlerde konu hakkında yorum yaparak fikirlerinizi tecrübelerinizi clicksus blog okuyucuları ile paylaşabilirsiniz.