Kevin Systrom, Instagram’ı 2012’de 1 milyar dolara sattığında, severek kullandığımız Instagram bugün geldiği halinden uzak bir noktadaydı. Zaman içerisinde fazlasıyla büyüyen ve gelişen Instagram, sosyal medyanın kale platformlarından biri olmayı ve hayatımızın tam ortasına girmeyi başardı. Her yeni çıkan özellik bizleri daha fazla Instagram kullanmaya itti. Hatta Türkiye’de InstaStory kullanımı bu sene içinde çıkmasına rağmen yoğunluğu ile Instagram yönetimini dahi şaşırtmış durumda.

2020 itibariyle dev platformun istatistikleri şu şekilde ;

  • 1 milyar aktif instagram kullanıcısı
  • Günlük 500 milyon tekil kullanıcı
  • 750 milyon aktif günlük InstaStory kullanıcısı.

Türkiye, 38 milyon kullanıcı sayısı ile Dünyanın en çok Instagram kullanan ülkeleri sıralamasında 6. oluyor.

Rakamlar çılgınca gelebilir. Cümlenin başında Kevin Systrom’a atıfta bulunmamızın sebebi bu. Kim bilebilirdi bu denli bir platforma dönüşeceği.

Fakat yazımı “Mükemmel İşletme Instagramı İçin İpuçları” seçmemin asıl temel sebebi, kullanıcıların % 80’inin Instagram’da bir işi & işletmeyi takip etmesi ve bu da potansiyelini bir sosyal paylaşım platformundan öte pazarlama platformu olabileceğini gönül rahatlığı ile söyleyebilirim.

instagram-isletme-hesabi

instagram-isletme-hesabi

instagram-isletme-hesabi

Birçok işletme için sorulması gereken soru öncelikle görsel içeriğe odaklanan bir uygulama üzerindeki satış etkisini en üst düzeye çıkarmak için pazarlama stratejilerini nasıl olmalıdır?

İşletmeler için Instagram yazımızda, herhangi bir işletmenin marka bilinirliğini artırmak, potansiyel müşterileri çekmek ve topluluğun etkileşime geçmesi için teşvik etmek için Instagram’ı nasıl kullanabileceği konusunda bilgi edineceğiz.

Instagram’a İşletmenizi Kaydetme

İşletmenizin Instagram’da olması avantajlarını elde etmek için önce aşağıdaki adımlarla uygulayama kayıt olmanız gerekiyor. Instagram’a kayıt olmak için tıklayın.

  1. Instagram’ı edinip, Email adresiniz ile kayıt olun.
  2. Ücretsiz bir işletme profili oluşturun.
  3. Mesai saatleri, adres ve ilgili iletişim bilgileri gibi bilgileri ekleyin.
  4. Paylaşıma başlayın

Bitti. Bu kadar 🙂 Buraya kadar işlemler oldukça hızlı ve kolay. Ünlüler, ev markaları veya tanınmış kişiler, hesaplarında doğrulanmış bir rozet alabilir; Bu açıdan işletmeniz için rozet almanız önemli. Instagram’ın belli şartları var. Arada bir aracı yok direkt olarak Instagram ile iletişime geçerek rozet sahibi olabiliyorsunuz.

Bu konuyla ilgili verebileceğimiz tek tüyo, web sitesi ve diğer sosyal medya hesaplarının bağlı ve ilişkili olması olabilir.

Instagram hesabını edindiğinize göre, topluluğunuzu yönetmeye hazırsınız demektir. O zaman başlayalım…

İşletmeniz için Instagram Neden Önemlidir?

  • Görsel içerikler, yazılı içeriklere göre %65 daha fazla akılda kalıcı oluyor.
  • Bütün küresel internet tüketiminin %80’i video olarak biliniyor.
  • Günümüzün modern tüketicileri bir satış işlemi gerçekleştirmeden önce video analizleri değerlendiriyor (kendinizden pay biçin).

Facebook içinde işletme sayfaları oldukça önemli fakat Instagram üzerinden yapılan paylaşımların daha çok yerine ulaştığı aşikar. 10 kat daha fazla görünüyor!

instagram-isletme-hesabi

Sanıyorum Instagram’ın işletmeler için önemi net olarak anlaşıldı. Şimdi başlayabiliriz.

İşletmeniz veya Ürünleriniz için Markalı Hashtag Oluşturun

Ürününüzü kullanan kullanıcılara, ürününüzü kullandıklarında fotoğraflarında etiketlemek için kısa ve hatırlaması kolay bir #hashtag verin. Örneğin, Redbull’un #PutaCanOnIt, Instagram ve Twitter’da tamamen viral bir şekilde büyüdü.

instagram-isletme-hesabi

Hashtag İçin Araştırma Yapın

Neyse ki, Instagram ile ilgili hashtag araştırmak oldukça basittir. İşletmenizle alakalı hangi hash tag’ları en çok kullandığınızı yalnızca yazarak aratın, sonuçlar direkt karşınıza çıkacaktır. Bunu daha profesyonel şekilde yapmak isterseniz bu durumu çözmesi için geliştirilen birçok analiz aracı mevcuttur. Bunları deneyebilirsiniz. Çünkü burada bulunan asıl risk sahiplenmek istediğiniz hashtag’in daha önce başka bir marka tarafından sahiplenmiş olup / olmamasıdır. Eğer böyle bir negatif sürece giderseniz bu işin içinden çıkılmaz bir hal alabilir. Daha önce hiç kullanılmamış bir etiket belirlemek bu kampanyaların başlangıcı için önemlidir. Aksi halde başlamadan biter.
Mesela alttaki resim, ne kadar kötü ve itibar zedeleyici değil mi ?
instagram-isletme-hesabi

Instagram Bio’yu Mantıklı Kullanın

Biliyorsunuz Instagram üzerinden link çıkışı yapılmıyor (bio hariç). İş yerinizdeki özel tekliflere, yarışmalara veya hediye fırsatlarına bağlantıları sadece Instagram Bio kısmına koyabiliyorsunuz. Bu kısımda bu tarz fırsatlara yer vermek, kullanıcıları sizi takip etmeye teşvik edecektir. Ayrıca, dikkat çekici hashtag’inize, bir kampanyaya burada yer verebilirsiniz. Genelde çoğu kişi gönderinin altına “bioda bulunan linke tıklayın” şeklinde yönlendirmeler yapar. Bu da mantıklıdır. Bunları atlamamak gerekiyor. Çünkü timeline’a biodaki link düşmediği için timeline’a düşen yaratıcı bir resmin altından linke yönlendirme yaparak sitenize trafik sağlayabilirsiniz.
instagram-isletme-hesabi

İlginize Çekebilir : Sosyal Medya’da rakip analizi, strateji geliştirme ve dahası için tıklayın

Tutarlı Olun

Daha önce Sosyal Medya Yöneticisi ile ilgili Altın kurallar yazımızda değinmiştik. Bu kısmı dikkatlice okumanızı öneririz.
sosyal-medya-topluluk-yonetimi

Trendleri Takip Edin

Realtime Marketing kolay bir iş değildir. Fakat gündemi ve trendleri takip eden bir Sosyal Medya Yöneticisi, aslında zaten gündemin içinde olduğu için viral etki yaratacak içerikler hazırlamakta çok fazla zorlanmayacaktır. Biraz yaratıcılık, biraz tasarım, zekice bir metin… İşlem tamam.

InstaStory Kullanın

Instagram hikayelerinin kullanımını ve izlenme sayılarını yazımızın başında belirtmiştik. Burası bir cevher, burası bir pazar yeri 🙂 Tekrar değinmek gerekirse, Instagram öyküleri Snapchat’ın günlük kullanıcı sayısını (250 milyon günlük kullanıcı sayısını) aştı. Storyler yalnızca 24 saatlik bir süre boyunca bulunmakla birlikte, kısa ömürlü olmaları Instagram’ı kullanan işletmeler için bir avantaj olabilir. Burada strateji geliştirmek artık size kalmış durumda. 24 saatlik kampanyalar, özel günler vb.. Ek olarak onaylı ve 10.000 takipçi üzerindeki hesaplar InstaStory üzerinden link verebilmekte. En can alıcı kısım burası. Daha fazla methetmeye gerek yok sanırım…

Yüksek Kaliteli Resimler Kullanın

Aslında olayın doğası gereği, yani Instagram mecrasının iletişimi gereği bunu yapmamız gerekiyor. Bilindiği gibi bir resim paylaşım platformu. Paylaşmaya değer göreceğiniz resimleri paylaşın ya da şöyle diyelim kitlenizin görmesine değer olacak resimler paylaşın. Sevilen bir Instagram sayfası olmak sadece işin ticari boyutu değil organik takipçi anlamında fayda sağlayacaktır.
sosyal-medya-topluluk-yonetimi

Daha Fazla…

  • Çalışanlarınızın, işletmenizin hayvanları varsa, bunları paylaşın. İnsanlar hayvanlara bayılır!
  • Web sitenizin mobil anlamda kullanıcı deneyiminin üst seviyede olduğuna emin olun. Instagram’dan göndereceğiniz trafiğin tümü mobil olacağı için bu kısım oldukça önemli. https://www.clicksus.com/mobil-seo-4-adimda-basari bu bağlantı kısa vadede işinizi görecektir.
  • Takipçilerinize önemli kilometre taşlarını anlatın. Yeni ofis, yeni ekip elemanı, iş ilanı, yeni alınan iş, yeni tasarlanan ürün gibi. İnsanlar merak ediyor!

Bütün bu veriler sonrasında sizin işletmeniz hala Instagram kullanmıyorsa hemen şimdi başlayın.