Mobil first-indexing algoritması ve dünya genelinde mobil kullanımın artması ile birlikte kusursuz bir mobil site ve kusursuz yürüyen mobil SEO çalışmaları şart oldu. Mobil tarafta hakkınızı alabilmeniz için bu yazımızda sizlerle mobil SEO sırlarını paylaşıyoruz.

Mobil First-Indexing Nedir?

Kısaca bahsetmek gerekirse sırasıyla, web sitelerinin desktop versiyonu Google dizinine ekleniyor sonrasında mobil arama dizinine ekleniyordu. Fakat şartlar değişti, 2015’ten beri bu sinyaller veriliyordu. 2016 sonlarına doğru bu iddia ciddi ciddi kendini göstermeye başlamıştı. Bu konu ile ilgili en net kaynak için Google Search Console okuyabilirsiniz. Google artık bir web sitesinin hem mobil hem de desktop SERP tarafında nasıl gözüktüğünü belirlemek, daha doğrusu sıralamasını belirlemek için artık mobil taraftan faydalanacak. (ilk olarak)

Olması gerekenin bu olduğundan hiç şüphe yok, sektörü ve kategori ne olursa olsun artık mobil ziyaretçi sayısı desktop tarafını geçmiş durumda.

Kısaca artık mobil siteniz için SEO çalışmaları yapmak, daha doğrusu mimari olarak On-Page SEO çalışmaları yapmak birinci vazife haline dönüştü. Testlerde bu konuda çok katı sonuçlar göstermekte. Mobil hız, mobil kullanım hepsi birer kriter. (AMP‘yi atlamamak lazım.)

mobil-seo
dünya üzerinde mobil kullanım

Bütün sonuçlar eğer mobil tarafta başarılı değilseniz ciddi anlamda trafik kaybı yaşayacağınızı işaret ediyor. Meslektaşlarımızın yaptığı araştırmalar, mobil taraf açısından satın alma oranlarının (satışa teşvik, ilk temas dahil) daha yüksek olduğunu ve bunların % 50’sinden fazlasının akıllı telefonlar kullanılarak en az bir satın alma kararı vermek için kullanıldığını gösteriyor. Daha çarpıcı bir sonuç yerel arama sonuçlarında mobilden telefon aramalarına yönlendirmenin %70’in üzerinde olduğunu belirtiyor.

Kısacası Mobil SEO‘ya önem vermemiz gerekiyor, bu kadar anlatmamın tek sebebi bu peki neler yapabiliriz biraz onlara göz atalım.

1. Mobil Uyumluluk Testleri

mobil-uyumluluk

Sitenizin mobil tarafta nasıl gözüktüğünü, gerçekten arama motorlarının sevdiği yapıda bir mobil şablona sahip olup-olmadığını test etmelisiniz. Ve bunu sayfa bazında değerlendirmeniz gerektiğini unutmayın. Standart olarak herkes sadece ana sayfasını mobil testlere sokarak başarılı olduğu kaanatine varıyor fakat bir iç sayfanız ana sayfanız ile aynı performansı gösteremeyebilir, bu yüzden bütün sitenizin mobil uyumluluğunu kontrol etmelisiniz

Nasıl yapabilirsiniz?

Herhangi bir audit tool ile bunu gözlemleyebilirsiniz. (Önemli nokta audit edecek bot cinsini mobil olarak seçmeniz gerekecektir, belki mobil için ekstra bir proje oluşturmak gerekecektir. Doğrusu budur.)

mobil-bot
mobil-bot

Bilindiği üzere Google Search Console kullanabilirsiniz fakat büyük yapıda binlerce sayfaya sahip bir siteniz varsa tek tek her sayfaya bunu yapmak yorucu olacaktır 🙂

Not: Tüm kaynaklarınızı taranabilir tutun (JS, CSS bütün yapıları taranabilir yapıda tutmalısınız, özellikle yapılan bir hata mobil tarafta css vb kaynaklar bot tarafından blocklanmakta, bu durum botun rahat dolaşımını da zorlaştırmaktadır, bunları görünür yapmalısınız.

Not 2: Mobil sitenizde flash kullanmayın!

Not 3: Mobil sayfa yükleme hızlarını kontrol edin, genelde desktop versiyon kontrol edilip diğerleri atlanıyor. İhlam etmeden mobil yüklenme hızlarınızı ekstra kontrol edin

#iyibilgi : Araştırmalara göre mobil tarafta ziyaretçiler 3 saniyeden sonra siteyi çoğunlukla terk etmekte!

Son olarak, bulduğunuz bazı mobil sorunları gidermek için, kullanılabilirlik ilerleme durumunuzu Google Search Console‘dan izleyin. (Search Traffic > Mobile Usability)

2. Mobil SEO için Mobil Anahtar Kelime Araştırması

mobil-keyword-arastirmasi
mobil-keyword-arastirmasi

İnsanlar genellikle Desktop versiyon ile Mobil versiyon arasında farklı anahtar kelime sorguları ile arama yaparlar. Bunun birden fazla sebebi olsa bile en bilinen sebep aslında sesli arama yapılmasıdır. (Mobil aramaların %20’den fazlası sesli arama sonucunda ortaya çıkıyor) geri kalan faktörlerden en büyüğü ise mobil aramaların genellikle acil durumlarda yapıldığı ve daha acil sorgular doğurduğu anlamına geliyor. “en yakın postane” gibi…

Google bunları 4 ana başlıkta toplamış durumda ( https://think.storage.googleapis.com/images/micromoments-guide-to-winning-shift-to-mobile-download.pdf)

  1. Bilmek istiyorum
  2. Gitmek İstiyorum
  3. Yapmak İstiyorum
  4. Satın Almak İstiyorum

şeklinde oluşuyor. Yine altın değerinde aracımız olan Webmaster Search Console ile arama sorguları kısmından mobil sorgularınızı kontrol ederek, mobil tarafta anahtar kelime araştırmasına başlamak için ilk adımı atabilirsiniz.

mobil-karsilastirma

Yukarıdaki örnekte olduğu gibi mobil sıralamalar/desktop sıralamalara göre daha iyi performans göstermekte, fakat ziyaretçi çekerken desktop sıralamalar daha başarılı olmuş, burada optimize edilmesi gereken mobil CTR oranları. Belki mobil tarafta metalarda sıkıntı çıkıyordur. Bu şekilde verileri analiz ederek kendi rotanızı çizebilirsiniz.

Ve tabi sıralama araçlarınızı mobil olarak ayrı çalıştırarak bunu ekstra ölçebilirsiniz. Biz bunun için SemRush kullanıyoruz. Oldukça başarılı çalışmakta.

3. Mobil bulunabilirlik için AMP’yi düşünün

amp-seo-mobil

AMP’yi düşünün diyorum çünkü AMP projesi aslında her site için uygun olmayabilir. Ama sürekli güncellenen bir haber blogu&forum sitesi gibi bir yapınız varsa kesinlikle AMP’yi düşünün, yukarıda bahsettiğim gibi 3 saniye kuralını unutmayarak AMP’nin hızından faydalanın ve başarı elde edin. Bu kadar basit.

Ayrıca AMP sayfalarının daha çok tıklama aldığı ispatlandı.

Buyurun;

mobil-seo

Sıralama + CTR başarısı gayet açık ve net.

4. Yerel SEO’ya odaklanın

Araştırmalar mobil tarafta yerel SEO’nun parlayan bir yıldız olduğunu hep söylüyor. Bu şaşırtıcı bir durum değil. Aramaların %80’e yakını “yanımda, yakınımda” tarzında olduğu da kanıtlanan bir gerçek. Bunu biz değil Google söylüyor. Bu şekilde aramaların çoğunluğu göz önüne alındığında zaten Google algoritma geliştirici mühendis arkadaşlarımız “oto elektrikçi” gibi sorgularda da GPS’den konum alıp “bana en yakın oto elektrikçi” sonuçlarını çıkartmakta.

Yerel SEO tarafında yapacağınız aslında sınırsız madde var fakat daha önce Yerel SEO sıralamanızı etkileyen faktörler makalemizi yazmıştık, buraya destekler nitelikte bir yazı okumanızı öneririm.

Sık Yapılan Mobil SEO Hataları

Bütün bu süreçlerin işlenmesi halinde bile sık yapılan SEO hataları mevcut, bunlara değinmek gerekirse eğer;

  • Farkında Olmadan Engellenen Resim,CSS,JS dosyaları : Googlebot’un sitenizde kullanılan tüm kaynaklara kolayca erişebildiğinden ve tüm sayfaları doğru bir şekilde oluşturabildiğinden emin olun.
  • Gösterilemeyen İçerik : Bazı mobil tarayıcılarda gösterilemeyen video ve animasyonlar olabiliyor, özellikle Flash (yukarıda bahsetmiştik) bası akıllı telefonların tarayıcılarında çalışmayabilir. Bu durumda bu telefonu kullanan kullanıcılarda olumsuz bir kullanıcı deneyimi, haliyle olumsuz bir mobil SEO süreci görebiliyoruz. Çözüm çok net “Flash içerik kullanmayın
  • Antipatik Mobil Pop-Uplar : Mobil sayfanızda atlatılması zor pop-uplar kullanmaktan uzak durun. Hatta bu konunun öneminden şöyle bahsedelim, Google kendi webmaster bloğunda bu konuyla ilgili, kullanıcılara bu tarz aşırıya kaçan reklam içerikleri bulunduran siteleri cezalandıracağını direkt söyledi.
  • Yavaş Açılan Mobil Sayfalar: Yukarıda işlediğimiz bir durum, en önemli durumlardan biri.  Mobil SEO yapmak istiyorsanız, mobil sayfanızı hızlandırın hatta gerekiyorsa AMP’ye geçin.
  • Desktopa Tam Karşılık Gelmeyen Mobil Sayfalar : Eğer responsible bir web tasarım kullanıyorsanız bu tarafı pas geçebilirsiniz ama bazı projelerde mobil ayrı desktop ayrı dizinlerde tutulduğu için mobil-desktop geçişlerinde bu durum hayati önem taşıyor. Desktop olan her sayfanızın mobil tarafta olmasına özen gösterin. (yalnızca mobilde 404’e düşme, alakasız iç linklemeler vb…)

Son Olarak

Mobil first-indexing ve bahsettiğim bütün durumlar neticesinde mobil SEO yapmak artık kaçınılmaz bir hal aldı. Bütün bu yazdıklarımızın dışında elbette farklı stratejiler de geliştirilecektir.

Her zaman olduğu gibi bu blog yazımızın altında da kendi düşüncelerinize iletirseniz daha faydalı bir içerik oluşturmuş oluruz! Yorumlarınızı bekliyorum!