Son zamanlarda spam konuları fazlaca gündemi meşgul ediyor. Konuya kayıtsız kalmadan kısaca ve olabildiğince basit bir anlatımla gördüğüm bazı spam hatalarından bahsedeceğim. Bu makalemizde madde madde giderek çok net hap bilgiler vermeyi amaçlıyorum.

WWW Problemi

Sitemize iki yolla ulaşılıyorsa www.clicksus.com veya clicksus.com bu durum pek çok SEO aracında bir SEO hatası olarak karşımıza çıkıyor. Peki neden ? Çünkü burada “World Wide Web” diye tabir ettiğimiz “www” aslında bir subdomain mantığı ile çalışmaktadır. Örnekler üzerinden gidersek www.clicksus.com/seo sayfası ile clicksus.com/seo sayfası iki farklı URL ile ulaşılabilir olursa bot bu iki farklı URL’ide taradığında tamamen aynı iki farklı site veya sayfa gibi değerlendirecektir. Kopya başlıklar, açıklamalar, etiketler, linklemeler vs. tamamen aynı iki sayfa görünecektir. Bu durumda bütün sayfalarınızda “Duplicate title, Duplicate Content, Duplicate Description” gibi hataları beraberinde getirecektir. Kopya içeriklerin SEO açısından bir hata olduğunu bilmeyen artık yoktur, burada da belirttiğim için bu konu içerisinde daha fazla değinmeyeceğim. Sitemizi tekrar eden bir yapıya sokan bütün sorunları ortadan kaldırmamız gerekiyor.

Cloaking

Kısaca ziyaretçi için farklı, crawler botlar için farklı sayfa oluşturmak anlamında kullanılır. Açıklamadan da anlaşılacağı üzere “Black Hat” bir işlemdir. Fark edildiğinde direkt olarak işlem uygulanır. Genellikle illegal sektörde Adwords reklamları vermek, yoğun trafikli sitelerin trafiğinden faydalanarak gelir elde etmek isteyen kişiler yapmaktadır. Bu işlemi bilinçli yapan kişiler zaten spam yaptığının farkında olup sonuçlarına katlanabilir. Fakat elinizde olmadan yaptığınız bu gibi istemsiz yönlendirmeler Google algoritması tarafından cloaking spamı olarak gözükebilir.

Gizli ve Ücretli Linkler

Genelde hacklink diye tabir ettiğimiz linkleri “display:none” gibi kodlarla gizlerler. Dolayısıyla bu durum da bir spam sebebidir. Gizli verdiğiniz ve aldığınız linkler aldatıcı veya satın alınan link gibi görünebilir. Dolayısıyla risklidir.  Footer linkler, sidebar linkler evet zararlıdır fakat bazı durumlarda doğal durabilmektedir. Nedir bu durumlar; Bir alt markanız, bir ortağınız ve ya buna benzer sebeplerden footerdan yoğun link alabilirsiniz. Bu çok fazla sorun teşkil etmeyecektir (doğal gözüktüğü taktirde) Fakat hiç alakanız olmayan sitelerden gizlenerek aldığınız yoğun linkler ilk etapta size katkı sağlasa bile sonrasında ceza yemenize neden olacaktır.

Re-Generate Content

Farklı bir siteden kopyaladığınız içeriği re-generate ederek kendi sitenizde yayınlamak. Belki ilk etapta sorun yaşamayacaksınız ancak ilerleyen zamanlarda bu durum fark edilecektir. Dolayısıyla bu da bir risktir. Eğer projenize değer veriyorsanız, vakit ayırıp içeriğinizi kendiniz oluşturmalısınız. Bu sebeple bir çok haber sitesi zamanında ceza yemişti.

Off-Page Kontrolleri

Off-page kontrollerinizi düzenli yapmalısınız. Bilginiz dışında edinilen kötü niyetli linkler olabilir özellikle de sektörünüz rekabetçi bir sektör ise. Zararlı linkleri “Disavow Tool” ile yani bağlantıları reddetme aracı ile reddetmelisiniz. Buradaki makalemiz yardımcı olacaktır. Sitenizdeki robots.txt ayarlarını da düzgün bir şekilde düzenlemelisiniz ki arama sorgularından ötürü siteniz spam keyword dolmasın. 

Anahtar Kelime Oranı

Bununla ilgili profesyonel SEO abileri sitedeki anahtar kelimeler şu kadar yoğunlukta bu kadar yoğunlukta olmalı şeklinde kanaat getirebiliyor. Şahsi düşüncem bu durumun rakip analizinden sonra oturup değerlendirilmesi gerektiğidir. Alakasız kelimelerden kaçınıp, mantıklı ve düzgün bir dil ile anahtar kelimelere nasıl, ne şekilde linkleme yapılacak, rakiplerdeki yoğunluk ne durumda vs. derlenip, toparlanıp daha sonra anahtar kelimeleri semantik yapıya da uyacak şekilde site içerisinde kullanmak gerekir.

Spam Yorumları Onaylamayın, Her Siteden Yorumla Link Almayın

Yorum platformunda neden web siteniz kutucuğunu kullanırsınız ki ? Bir e-ticaret sitesinde ürün ile ilgili yorum yapacak adamdan web sitesi istemenin bir mantığı yok. Ya da genel kullanımda artık bu “mad” ibaresi çoğu sitede kalkmış durumda çünkü uyanık tayfa sırf link alabilmek için saçma sapan yorumlar yapıyor. Sitelerinize bu saçma sapan yorumların olduğu sayfalardan sırf domain değerleri yüksek diye link almaya çalışmayın. Zararlı sitelere link çıkışı olan bu platformlardan sizin sitenize de link gelmesin. Hiç gereği yok.

Reklam Yerleşimlerine Dikkat

Sonuç olarak her şey ziyaretçi için. UX önemi her geçen gün artıyor. Dolayısıyla ziyaretçilere reklam gösterirken içeriği gizlememek çok önemli. Her yerden saçma sapan reklamların açılması, reklamlar yüzünden sitenin geç açılması, ziyaretçinin ihtiyaç duyduğu faydayı sağlamadan siteden ayrılması gibi etkenlerde bir siteyi spam gibi gösterebilen unsurlardan sadece bazılarıdır.

Subdomain Spamı Yapmayın

Genellikle dizi film sitesi sahipleri son dönemde bu yöntemi çok fazla kullanarak. Tam domain ve arama eşleşmesini yakalamak ve Google’da avantajlı konuma geçmek için virtual subdomainler oluştur duruma geldi. Hatta bazı projelerde, her cihaz için ayrı sayfa, her konu için ayrı subdomain yapılıyor.

Gerçekten alt markanız vb gibi içini doldurmayacağınız şekilde subdomain açtıysanız, ve değersizce sadece sıralama elde edebilmek için işlemler yaptıysanız, bu çok net bir şekilde subdomain spam’ı dır.

Konuyla alakalı bir kaynak: https://www.searchenginegenie.com/101-articles/SubDomain-Spam.html

Spam konusu aslında çok daha derin bir mevzu. Burada kritik ve genel olarak karşılaşılan bazı hataları ele aldık. Detaya inildiğinde çok daha advanced durumlar mevcut. Siteniz ile ilgili SEO açısından geliştirmelere başladığınızda bu işlerle ilgili tecrübe sahibi kişilerle fikir alış-verişi yapmanız daha sağlıklı olacaktır.