Google algoritmasının deşifre olmaması adına ve ziyaretçilere en doğru bilgiyi ulaştırmak için devamlı olarak kendini geliştirmektedir. Bu doğrultuda büyük küçük bir çok algoritma güncellemesi yapmaktadır. Bilinenin aksine Google yıl içerisinde 200’den fazla güncelleme yapmakta. Bu doğrultuda bazılar sonuçları çok güçlü etkilemekte bazılarıysa hiç etkilememektedir. Fakat hepsi tamamen son kullanıcıya yani ziyaretçiye en net ve en doğru bilgiyi buldurmak ile ilgili yapılmaktadır.

  1. Panda Algoritma Güncellemesi
  2. Penguin Algoritma Güncellemesi
  3. Pirate Algoritma Güncellemesi
  4. Hummingbird Algoritma Güncellemesi
  5. Pigeon Algoritma Güncellemesi
  6. Mobile Friendly Update
  7. RankBrain Algoritma Güncellemesi
  8. Possum Algoritma Güncellemesi
  9. Fred Algoritma Güncellemesi

1.Panda

Amaç : Düşük kaliteli sitelerin sıralamalarını düşürmek amaçlanmıştır.

İlk Gözükme : 24 Şubat 2011

Google Panda, kontrolleri her ay otomatik olarak Google tarafından çalıştırılan, sitenin mimari ve on-page tarafları ile daha çok ilgili olan bir algoritma güncellemesidir. Düşük kaliteli sitelerin haksız sıralama kazanımlarının gözüktüğü durumlarda , bu tarz sitelerin sıralamalarını düşürmek için gerçekleştirilmiştir. Düşük kaliteli derken konuyu biraz derine inceleyecek olursak, zayıf içerik, spam içerik, kopya içerik bunların içine dahil edilebilir. Başlangıçta Panda güncellemesi Google’un çekirdek algoritması olmaktan daha çok bir filtre olarak hayatımıza giriş yapmıştı. Fakat 2016 yazında Google ekibi direkt olarak çekirdek algoritmaya bu güncellemeyi dahil etti. Artık düzenli olarak Panda kontrolleri yapılmakta. Bu yüzden en önemli Google güncellemesi diyebiliriz.

Bunun iyi yönlerinden biri zamanında Panda yüzünden sıralama kaybı yaşamış olan siteler kendilerini toparlayıp kısa bir süre içerisinde tekrar eden Panda kontrollerinde eski yerlerine geri kavuşabilmektedirler.

Panda gözünde Tehlikeler

  • Tekrar eden içerik
  • Kopya – Çalıntı İçerik
  • Zayıf içerik
  • Mimari Spamlar.
  • Kötü kullanıcı deneyimi yaşatan sayfalar.

Panda gözünde güvenli kalmak için :

1 – Site üzerinde tekrar eden bütün içerikleri kontrol edin: Siteniz üzerinde sizin farkında olmadığınız tekrar eden içerikler oluşabilir. Bütün bunları devamlı olarak kontrol etmek zorundasınız. Tekrar eden içerik kopya içerik olmasa bile, örneğin bir kategorinin 2.sayfası. Bir eticaret sitesi olduğunuzu farz edelim. “Etek” kategorisi 10 ürün listeleme sonrası 2.sayfaya geçiyor. Fakat bu 2.sayfada yapı olarak 1.sayfanın neredeyse aynısı. Ürün isimleri bile benzerse bu tekrar eden sayfa olabilir. Bütün bu süreçlerin kontrolü çok önemli.

Google’ın en çok dikkat ettiği hususlar tekrar eden başlıklar, tekrar eden meta açıklamalarıdır. Bunları ücretsiz olarak ScreamingFrog, Zenu gibi toollar üzerinden görebilirsiniz. Ücretli olarak benim önerim SemRush ve DeepCrawl’dır. Sitenin devamlı olarak Crawl edilip bu hataları tespit ettikten sonra düzeltmek çok önemli.

Eğer bu sayfalar birbirinden farklıysa , farklı başlıklar ve meta açıklamaları olmalıdır. Eğer bu sayfalar birbirinin aynısıysa 301 yönlendirmesi yapmamız gerekmektedir.

2 – Kopya içerik kontrolü yapın: Siteniz üzerinde belki editörlerin belki sizin farkında olmadan başka sitelerden kopyaladığınız bazı içerikler olabilir. Panda gözünde bu durum potansiyel risktir. Bütün bunları manuel olarak içeriğinizi kopyalayıp bir kısmını Google üzerinde arama yaparak bulabileceğiniz gibi Copyscape gibi toollar sayesinde kolayda tespit edebilirsiniz.

Bir çok pazarda genelde kullanılan açıklamalar her zaman aynı olabilir ama burada fark yaratmak için az da olsa özgün içerikler girmek gerekmektedir.

3- Zayıf içerik bırakmayın : Sitenizin üzerinde zayıf içerik bırakmayın, eğer içerik zayıf olmak zorundaysa örneğin : iletişim formu sayfası bu sayfayı arama motoru robotlarına kapatabilirsiniz. Eğer arama motoru robotlarına açık olan bir sayfanız varsa ve zayıfsa, bu şu demek :  Text % HTML oranı.

google-panda-resim1
google panda text oranı

Düşük text olmasına rağmen çok fazla dış link çıkışı gerçekleşen sayfalar zayıf içerik olarak hesaba katılabilir.

Google genelde, bir sayfadan çıkan link sayısının 100’ün altında tutulmasını önerir. Bu durumda 250 kelimeden az ve 100 den fazla link çıkışı olan büyük ihtimal ile Panda’ya takılacaktır. Bunlar tabiki sektöre ve siteye göre değişebilir.

google-panda-update
google-panda-update

NOT: Keywords stuffing olarak geçen, anahtar kelimeyi her yere doldurma anlamına gelen spam modelini içerik tarafında ele almak lazım. En tehlikeli yapılardan biridir ve Panda direkt olarak keywords stuffing yapan sitelere ceza vermek için hiç tereddüt etmiyor.

4- Mimari Spamlar:  Gizlenmiş content, cloacing vb gibi yapılan spam türlüdür. Panda direkt olarak on-page tarafta mimari anlamda yapılan spamlara yönelik geliştirdiği için bu durum önem arz etmektedir. Bu durum haberiniz olmadan yapılamaz. Tamamen kötü niyet belirtisi ve black hat methodu olduğu için cezasıda aynı seviyede direkt olarak kesilmektedir.

5- Kötü Kullanıcı Deneyimi Yaşatan Sayfalar: 

Kullanıcı deneyimi “User Experience” kısaca  UX, Türkçede kullanıcı deneyimi olarak geçmekte özellikle son zamanlarda sık sık duyuyoruz. Bunu sık duymamız elbette tesadüf değil. Panda güncellemesininde üzerinde durduğu bir nokta. Kötü kullanıcı deneyimi SEO tarafından sitenizi sıralama kaybına itebilir hatta PANDA tarafından cezalandırılabilirsiniz.

Sürekli olarak kullanıcıların hareketlerini analiz etmekte fayda var. Bunu en basiti Google Analytics de yapabileceğiniz gibi Yandex Metrica üzerinden de ücretsiz bir şekilde yapabilirsiniz. Ücretli olarakta CrazyEgg vb.. araçlarla sitemize giren kullanıcıların nerelere tıkladığını, nereden scroll ettiğini, hangi sayfalardan cok çıkış yaşandığını görmek mümkün.

Bu açıdan kullanıcıların hangi browserı kullandığı, mobil deneyimi ve en önemlisi fayda. Bir şekilde sitenizi bulan kullanıcı yazınızı faydasız bulup kısa sürede terk edebilir. Bu gibi durumların bütünnü gözden geçirip, en iyi kullanıcı deneyimini yakalamanız gerekmekte.

Bu serinin bir sonraki yazısı olan Penguen güncellemesi rehberinde görüşmek üzere. Umarız faydalı olmuştur. Faydalı olduğunu düşünüyorsanız bizlere hemen aşağıdan yorum yapabilir ve yazımızı paylaşabilirsiniz.