Arama motoru optimizasyonu yaparken on-page düzenlemelerde görsellerin çok büyük boyutlarda olması görselin yavaş yüklenmesinden ziyade site hızını da yavaşlatacaktır ki günümüz şartlarında bakıldığında site hızı Google açısından en önemli metriklerden biri. Görsellerin sıkıştırılması ile gözle görülür bir fayda sağlamak mümkün. Tabi ki tek olay resimlerin veya görsellerin optimizasyonu değil. Gereksiz kodların temizlenmesi, kod/text oranı, script kodlarının yerleri, CSS’lerin compress edilmeleri … gibi sıkıştırılması gereken veya optimize edilmesi gereken bir çok unsur mevcut. Ancak burada en basitinden site içerisinde görsellerinizi optimize edebileceğiniz 4 adet aracı tanıtacağız.

1 – ImageOptim Nedir ?

image-optim

MAC kullanıcılarının tercih ettiği sıradan resim optimizasyona araçlarına göre oldukça yüksek kaliteli çalışan başarılı bir araç. Ücretsiz temin edebileceğiniz web sitesi “imageoptim.com“. Yukarıdaki görsellerde sıradan bir resim optimizasyon aracı ile ImageOptim karşılaştırılmıştır. Normalde sıkıştırma yapılmamış bir görsellerde neredeyse %65-70 oranlarına kadar sıkıştırma yapabiliyor.

2 – Optimizilla Nedir ?

optimizilla-resim

.JPEG ve .PNG dosyalarınızı sıkıştırabileceğiniz herhangi bir program yüklemesi gerektirmeyen başarılı araçlardan biri. Genel olarak %5 ile %75 arasında sıkıştırmalar gerçekleştirebiliyor. Online olarak görsellerinizi yükleyip sıkıştırabileceğiniz bir yapı. Toplu sıkıştırmalarda da gayet başarılı çalıyor. Optimizilla.com adresinden ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.

3 – WP Smush (WordPress) Nedir ?

wp-smush-resim

WordPress altyapılı siteler için tercih edilen bir eklenti. Kullanımı ve kurulumu oldukça basit. WPMU DEV tarafınca oluşturulan WP Smush, WordPress için en çok kullanılan resim sıkıştırma eklentilerinden biri. Görselleri en iyi şekilde sıkıştıran hem yer hem hız kazandıran bu eklentinin ücretli ve ücretsiz sürümleri mevcut. Ücretsiz sürümde toplu sıkıştırma yapmak istendiğinde 50’den fazla görseli sıkıştırmıyor. Ek tekli sıkıştırmalar da da görseller belli bir boyutun üzerindeyse sıkıştırmayı gerçekleştirmiyor. Bunun için ücretli sürüm gerekiyor.

Ek olarak GZippy gibi WP eklentileri de var ancak bunlar tüm sayfaların HTML yapısını sıkıştırıyor. Etkili bir hızlandırma yöntemidir. Ancak bu içerikte sizlere spesifik olarak görselleri sıkıştırmakta kullanabileceğiniz araçlardan bahsettiğimiz için bu tarz eklentileri detaylandırmadık. 3 adet görsel sıkıştırma aracını tanıtmış olduk. Sizlerinde kullandığı ve etkili, kayıpsız sıkıştırma yapan araçlar varsa yorum bölümünden bizlerle ve ziyaretçilerimizle paylaşabilirsiniz. Görsel düzenlemeler ile iyi bir hızlandırma sonucuna varmanız mümkün. Fakat sıralama yükselmesi istemeniz durumunda daha çok stratejik hamleler yapmanız gerekmektedir. SEO ajansı sizlere bu konuda yardımcı olabilir.