Sosyal Medya Topluluk yöneticisi olarak asıl amacınız, markanızı sosyal paylaşım ağlarında savunmak, potansiyel müşterileri çevrimiçi bir toplulukta bulup meşgul etmek ve müşterinin markayla olan ilişkisini derinleştirmektir. Kulağa kolay geliyor değil mi? Herkes yapar gibi düşünüyorsunuz. Fakat göründüğü kadar elbette basit değil!

Topluluk yönetimi zorludur. Topluluğu anlamak, dinlemek, iletişimi sürekli sağlamak zorludur.

Aslında bir markanın sosyal medya iletişimini yönetmeye başladığınızda, müşteri beklentileri gittikçe daha zorlayıcı hale geliyor ve müşteri marka bilinirliğini bu zamana kadar olduğundan daha fazla kontrol ediyor. (bu en doğal hakkı.)

Sosyal Medya Topluluk Yöneticisi olarak, markanın topluluğunu yalnızca markayla ilişkilendirmekle kalmaz aynı zamanda topluluk genelinde markanın hedeflerine yine markanın iletişim dili ile ulaşmak önemlidir. Bütün bu süreçlerin yönetimi sorumluluk ve titizlik gerektiriyor.

İyi Müşteri Deneyimi Oluşturun

Aşırı yoğun bir dünyada yaşıyoruz, burada kullanıcılar sınırsız içeriğin dengesinde kaybolabiliyorlar. Bir gün içerisinde standart bir internet & sosyal medya kullanıcısı sayısız kampanya ve söylem görebiliyor. Hayatın akışında sizin markanızın iletişimi burada kaybolabilir. Bütün bu kargaşa aslında insanların tam aradıklarını, ihtiyaç duyduklarında bulmalarını zorlaştırıyor. İyi bir müşteri deneyimi oluşturmak için, müşterilerin markanızın içeriğini kolayca tanımlayabilmesi ve markanın diline aşina olması gereklidir. Sosyal medya kullanıcısının, sizin markanız olduğunu anlayabilmesi, ayırabilmesi için tutarlı marka mesajları, benzer bir görünüm ve his sağlamalısınız. Her platformda mesajlaşma ve içeriğin türünü o belirli platformu kullanarak kitleye hazırlayın. kısaca dijital reklamcılığın altın kuralı olan “Doğru kişiye, Doğru zamanda, Doğru mesajla” mottosu ile çalışmaları sürdürün. Tutarsız davranışlar sosyal medyada konumlanmayı zorlaştırmaktadır. Toparlamak gerekirse bir marka diliniz olsun. (Ülker ve mutluluk gibi.)

Sohbete Teşvik Edin

Sosyal medya ağları için hazırlanmış pek çok mesaj türü vardır ve her ağ, belirli bir mesajlaşma tipiyle daha uyumludur. Her durumda, müşterinin mesajı değerli ve ihtiyaçlarına göre alakalı bulması önemlidir. Facebook üzerinde paylaştığınız metin LinkedIN için hiç uyumlu olmayabilir. Öncelikle bu metinleri dikkatli seçmek ve her mecranın kendi kitlesi ve alışkanlıklarına göre topluluğu markanızla etkileşime sokabilecek yapıda güncellemeler paylaşmalısınız. Bunun dışında özel günlerde verilen özel gün mesajları aslında herkesin yaptığının bir tık üstüne çıkmalısınız. 23 Nisan günü herkes aynı metni paylaşıyor. Siz bunu farklılaştırmayı ve viral etki yaratmayı deneyin! Emin olun bu konularda farklılık göstermek sizleri 1 adım öne taşıyacaktır.

İtibarı Geliştirmek İçin Verileri Kullanın

Her sosyal medya platformunda, itibar yönetimi yapmak için elbette mevcut olan itibarı ölçmek gerekmektedir. Bütün bunları ölçümlemek için çok sayıda analiz aracı bulunuyor. Bu araçları sık sık kullanın, kitleniz hakkında daha fazla fikir sahibi olun. Yaş, cinsiyet, sıklıklı yaptıkları eylemler, sizle beraber beğendikleri sayfalar gibi… Bu anlayışları bir başlangıç ​​ve sürekli etkileşim ölçütü olarak kullanın.

Diğer yandan sosyal medya analiz araçları, markanızın başarıyı nasıl ölçtüğünü anlamanıza yardımcı olur ve çabalarınızın başarılı olup olmadığını öğrenir, iyileştirme fırsatı verir ve size uygulanabilirlik sağlamak için bilgi verir. Kısacası KPI… Marka için bir KPI şablonu belirleyin ve bunu sürekli takip edin. Başarılı olup olmadığını açık yüreklilik ile ölçün, bunu tekrar edin.. En iyisini buluna kadar.

Görüyorsunuz değil mi? Sanıldığı kadar kolay değilmiş…

Başarıyı ölçmenize yardımcı olacak birkaç analitik araçların bir listesi:
Google Analytics – reklam yatırım getirinizi ölçmenizi ve sosyal ağ sitelerini izlemenizi sağlar.
Sprout Social – değerli eğilimleri ortaya çıkarmak için sosyal medya yönetimi bilgilerinizi izlemenize, ölçmenize ve bunlarla etkileşime girmenize yardımcı olur.
Hootsuite – tüm sosyal medya pazarlama çabalarınızı tek bir gösterge panosundan yöneterek zaman kazanmanızı sağlar.

Hootsuite Hakkında Detaylı Blog Yazımızı Okumak İçin Tıklayın

Sprinklr – müşterileriniz için daha iyi ve kişisel deneyimler yaratmak için müşteri odaklı ekipleri bir araya getiren bir sosyal katılım platformudur.
Bit.ly – size Webin çevresindeki sık kullanılan bağlantılarınızı kısaltmak, paylaşmak, yönetmek ve analiz etmek için.

Hepsini Bir Araya Getirin

Tabii, zaten yoğun olan programda itibar yönetimi için bu görevinizi yerine getirmek zor olacaktır. Yukarıda yazılan maddeler 3 değil 33 bile olabilir. Ama iyi bir başlangıç yapmak istiyorsak bu temel maddeler üzerine yoğunlaşmak fayda sağlayacaktır. Sosyal Medya Müşteri topluluğunuz ve markanız arasındaki bağlantıyı daha fazla güçlendirmek istiyorsanız emin olun fazlasını yapmanız gerekecektir.