2018’de Dikkat Edilmesi Gereken SEO Kriterleri

Sesli Arama

Dijital ortamdaki asistanlar arasında popüler olan ve 2018’de üzerinde durulması gereken konulardan biri olan “Voice Search” SEO açısından da önemli. Çünkü insanların neyi nasıl arayabileceğini düşünerek içerik üretmek gerek.

Sesli arama teknolojisi, süreç ve bilgi alışverişi şeklimizi değiştirmek için büyük bir fırsat sunmakta. Google verilerine göre şuana kadar (2017) beş aramadan biri sesli arama şeklinde gerçekleşmekte.

Bu durum arama pazarına yeni bir soluk getirmekte ve 2018‘de sesli aramaya doğru daha büyük bir değişim beklenmekte.

Bir SEO stratejisi kurma söz konusu olduğunda, sesli arama yükselişi, daha uzun kuyruklu arama anahtar kelimelerine odaklanma ihtiyacını ortaya çıkarıyor çünkü insanlara konuşmak yazmaktan çok daha kolay geliyor.

Kullanıcı Deneyimi

SEO için kullanıcı deneyimi 2018 yılında daha da önemli hale gelecektir. Google, kullanıcıya odaklandığından ziyaretçiye iyi bir UX sunmak SEO kriterleri açısından çok daha önemli bir etken olması bekleniyor.

İyi bir kullanıcı deneyimi, ziyaret edilen sayfadaki kullanıcı davranışı ile ölçümlenebilir. Zaten bu verileri GA aracılığı ile Google tarafına veriyoruz. Bu, arama motorlarının hangi sayfaların insanlar için daha yararlı olduğunu keşfetmesine yardımcı bir yapı oluşturmakta ve buradaki UI ve UX Rank Brain algoritmasını tetiklemekte.

Burada mobil yapıya değinmeden geçmemek gerek. Gelişen mobil teknolojileri ile birlikte web sitelerine sağlanan trafiğin büyük bir bölümü mobil olarak karşımıza çıkmakta. Dolayısıyla mobil taraftaki mobil uyum, kullanıcı dostu tasarım ve hız iyi bir kullanıcı deneyimi açısından oldukça önemli.

Link Building

Link inşası 2018’de de etkisini sürdürecek gibi görünüyor ancak söylemler, alınan linklerin kalitesi, makale aracılığı ile alınıyorsa makale kalitesi ve alındığı site ile uyumu çok daha önemli olacağı yönünde. Yani bir sitenin backlink profilini güncellemeden önce kötü backlinkleri disavow edip alınacak yeni backlinkleri iyi kurgulamak gerekir. Gerekirse çapraz linklemelerle alınan backlinkleri organik gösterebilmek adına çalışmalar yapılmalıdır. Backlink alım frekansları iyi belirlenmeli ve çok sık backlink almaktan kaçınılmalıdır.