Phantom 4  Google Algoritma Güncellemesi haziran ayı içerisinde 4 dalga şeklinde gerçekleşti, farklı tarih aralıklarında aynı ay içerisinde temizliğe giden google‘da Phantom 5 gelir mi bilemiyoruz fakat geldiği kadarı ile Phantom algoritma güncellemesinden bahsedelim.

Phantom 4 Güncellemesinin Amacı Neydi ? 

İlk olarak içerik, yani phantom bu açıdan bakıldığında standart bir panda güncellemesi gibi gözükebiliyor. Ama Panda(Google’ın daha önce yaptığı içerik algoritma güncellemesinin adı)’dan ziyade bu sefer Google mühendisleri daha sıkı çalışmışlar, “içerik ve reklam” olarak algoritmalarına şekil vermişler ve update etmişler. Her zaman olduğu gibi öncelikle dalgalanma ABD’de başladı ülkemize yavaş yavaş geliyor bunu webmaster forumlarında, seo forumlarında açılan “sıralamam gitti” , “sitem aniden geriledi” gibi başlıkların çokluğundan anlayabiliyoruz. Aslına bakarsanız aniden giden bir siteniz yok zaten ihlaller ile bir şekilde sıralamada yer eden siteleriniz ceza yemiş oldu.

phantom-4

Phantom 4 , Biraz daha detaylı inceleyecek olursak bu durum Landing Page ile değilde direkt olarak anasayfa ya da ürün sayfası ile çıkan e-ticaret sitelerini daha çok etkileyecek gibi. Çünkü bu algoritmada T.O ve Başarılı LEAD baz alınıyor.

T.O yüksek bir sayfanız mevcut fakat içerik tamamen arama sonuçlarını manipüle edilmek için yazılmışsa, ziyaretçi Hemen çıkış oranı yüksekse ve başarılı sayfanıza yönlendirme yapamıyorsanız bu cezayı yemiş olabilirsiniz, belki yediniz ?

Bu işin ince detayı, İçerik her zaman kraldır yıllardan beri gelen bir SEO klişesi, ama artık yavaş yavaş şart olmaya başlıyor.

Phantom’a Göre Kaliteli İçerik

1- Düşük kaliteli & özensiz içerikler : Her defasında aynı şeyin altını çiziyoruz SEO alanında içerik kısmı can damarı, özenilmemiş, imla hataları yapılmış, görsel metalar ile zenginleştirilmemiş, seo temel kriterleri yapılmamış ve anahtar kelimeye göre ortalamanın altında girilmiş içerik yine bu algoritma güncellemesinde sorun yaratıyor.

2- Kopya içerik : Kopya içerik siz farkında olmadan dahi indexlenmiş olabilir, SEO on-page analizlerinizi dikkatlice yapıp ve ya bir SEO ajansına danışıp, sayfalarınızın duplicate etmemesinden emin olmalısınız, sonuçta Phantom bir robot ve sizin iyi niyetinizi anlamayacaktır, direkt sonuç odaklı çalışıp cezayı kesecektir.

Bu yukarıda gördüğünüz temel 2 madde Phantom algoritma güncellemesinin genel kriterleri, en son 1 sene önce update olan güncelleme geri döndü, Phantom 4 olarak geldi. Burada ilk başta bahsettiğimiz gibi reklamlarda devreye girmiş bulunuyor.

Phantom 4 Sonrası Ceza Yememek İçin

Phantom 4‘den kurtulmak tarzı birşey yapamazsanız, sonuçta bu güncelleme site içeriği ile ilgili geliştirilen bir algoritma güncellemesi, er ya da geç manipüle ederseniz sizi bulacaktır, yapmanız gereken doğru siteler yapmak ya da sitenizi Google dostu doğru sitelere çevirmek, bir kaç ipucu vermek gerekirse eğer;

  1. Reklamlarınızı gözden geçirin, ciddi anlamda spam yaptığınızı düşündüğünüz reklamları kaldırın.
  2. 404 sayfaları eskidenden çok daha fazla önem kazandı, direkt olarak sunucu sayfası verenlerin sıralama kaybı yaşaması şaşırtmasın, 404 sayfanızı oluşturun ziyaretçileri sayfalarınızda 404 görse bile tutmaya çalışın.
  3. Bir gün tamamen oturun ve sitenizi en çok trafik alan sayfalarının sinyallerini kontrol edin, çıkış sebeplerini bulmaya ziyaretçilere daha kaliteli içerik sunmak için çözümler üretmeye işin merkezinde kendi sayacınızda başlayın.

ya da bırakın bütün bunları sizin için Clicks’us SEO ekibi halletsin.